Miért lehetnek veszélyesek a látszólag ártalmatlan sarlatánságok is? Kik és miért „dőlnek be”? Áltudományos forradalom zajlik? Hogyan ismerhetjük fel a hamis szakértőket? Erről szól egy nagyon izgalmas, számos területről ismert neves szerző részvételével most megjelent új könyv, amelynek jövő hétfői, pécsi bemutatója garantáltan többszörösen is érdekes lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Aktuálisabb témáról nem is igen szólhat manapság egy népszerű tudományos ismeretterjesztő könyv, mint a Sarlatánok kora – Miért dőlünk be az áltudományoknak? című, vadonatúj, a napokban megjelent új kiadvány.

Aminek közelgő, jövő héten esedékes pécsi könyvbemutatója már a helyszínválasztással is üzen: a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában (B002) rendezik azt meg ugyanis, május 9-én, hétfőn, 17.30-tól. (Facebook-esemény: ITT)

A számos különböző területről ismert neves szerző bevonásával készült, az Athenaeum által kiadott könyv pécsi bemutatóján itt lesz a kötet mindkét szerkesztője, Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakértő, a Nemzeti Közszolgálati egyetem kutatója, és Krekó Péter politikai pszichológus, politológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar docense, a Political Capital Institute Igazgatója. A kerekasztal-beszélgetésen mellettük Torbó Annamária, a PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tudományos segédmunkatársa, és Kemenesi Gábor Junior Prima díjas biológus, víruskutató, a Szentágothai Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa mesélnek majd a megjelent könyvről és a benne taglalt témákról.

De miről is? Nyilván a vírusszkepticizmusról, az védőoltásokba vetett hit megrendüléséről. De, mint az ajánló is írja, egyre nagyobb vonzerejük van manapság olyan anakronisztikus hiedelmeknek, miszerint a Föld lapos, vagy hogy földönkívüliek rendszeres látogatást tesznek bolygónkon. De nem csak ezekre a nagy és viszonylag ismert témákra kell gondolni, látjuk hogy hódítanak a könnyű, olcsó, önismeret-fejlesztést és önmegvalósítást ígérő pszichológiai tesztek és sikerkurzusok is, vagy épp a bulvárhoroszkópok.

No, de miért is kell ezekről beszélni? Miért lehetnek veszélyesek a látszólag ártalmatlan sarlatánságok is? Kik és miért „dőlnek be” azoknak? Mi tüzeli és mi csillapíthatja a napjainkban zajló áltudományos forradalmat? Hogyan ismerhetjük fel a tudományosság álruháját öltő hamis szakértőket? Mit tehetnek a sokszor tudatosan manipuláló kuruzslók ellen a tudósok, az újságírók, és hogyan védekezhetnek ellenük a laikusok?

Ezekre a kérdésekre a kötetben igyekeznek válaszolni, de a legizgalmasabb kérdések a jövő hétfői pécsi könyvbemutatón is minden bizonnyal elő fognak jönni.

KategóriákJAZZ