Üresen áll Magyarország legújabb, ráadásul kifejezetten kamaszoknak épített drogrehabilitációs központja. A brüsszeli támogatásból, Pécsett felépített drogközpont azonban nem tudott megnyitni a tervezett dátumon, vasárnap, a drogellenes világnapon, mert egyelőre nem kaptak az államtól a működtetéshez forrást.

A cikk a hirdetés után folytatódikJúnius 26-án, tegnap nyitották volna meg a kamaszoknak szánt addiktológiai rehabilitációs centrumot vagyis a K-ARC-ot. Ez Magyarország legújabb, és egyik legmodernebb drogrehabilitációs központja, amit még egy jóval korábbi, 2014-es, nyertes Európai uniós pályázat eredményeként építhettek fel Pécsett. Amint azonban azt Szemelyácz János pszichiáter, a Magyar Addiktológus Társaság elnöke az Indexnek nyilatkozta, le kellett fújni a drogközpont hivatalos megnyitóünnepségét, ugyanis mindezidáig nem sikerült a működtetés finanszírozásához az államtól megkapni a szükséges dotációt.

Magától értetődik egy ilyen hírt olvasva a következő, mégis fontos hangsúlyozni, hogy annak idején, amikor az Európai uniós pályázatot benyújtották a drogközpont felépítésére, az állam az uniós támogatásért cserébe vállalta a drogközpont működtetésének finanszírozását. Azaz a támogatást, a pénzt az építkezésre azért szavazta meg Brüsszel, mert a magyar fél vállalta a működtetést, és azt, hogy ezt állami finanszírozás segítségével valósítják meg.

Szemelyácz az Indexnek azt mondta, hogy az induláshoz amúgy minden készen áll, csak az államtól várt, a működéshez szükséges finanszírozás nem rendeződött (vagyis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK nem finanszírozza a szakemberek által elvégzett munkát), és igazából nem is tudják a késlekedés okát. A szakember szerint az elmaradt megnyitó esete jól mutatja, hogy hol tart jelenleg hazánkban a kábítószer-koordináció.

Szemelyácz szerint egyelőre senki nem érti, hogy mi történt, ezért a Belügyminisztériumhoz fordultak, és egy rendkívüli befogadási kérelmet juttattak el Takács Péter államtitkárhoz, hogy a munkát mihamarabb megkezdhessék. Hangsúlyozta, hogy amennyiben a befogadási kérelmet nem hagyják jóvá, a megnyitó 2023-ra csúszhat, így az ellátást sem tudják megkezdeni.

Amúgy, mint írtuk nemrég, egy nagy visszatérő, egy pécsi ex-politikus immár helyettes államtitkárként dolgozik a Belügyminisztériumban. Így még az is lehet, hogy Csizi Péter egykori pécsi országgyűlési képviselőnek és volt pécsi alpolgármesternek – akinek ismernie kellett a pécsi drogközpont tervét – már nem is kell keresnie-kutatnia az után, hogyan tudna számos fontos feladata mellett egy kicsit lobbiznia Pécsért új pozíciójában.

KategóriákPOP