Tárgyalást kezdeményez a pécsi városvezetés a Zsolnay-negyed és a Pannon Filharmonikusok állami támogatásának meghosszabbítása érdekében, tudatta mai közleményében a pécsi önkormányzat. Ugyanakkor nem ez az igazán érdekes hír, hanem az, hogy visszahívják a ZSÖK ügyvezetőjét, akinek a kinevezése korábban a városvezető koalícióban is feszültséget okozott.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központban rezidens Pannon Filharmonikusok Zenekar városi és állami közös támogatását biztosító kétoldalú szerződés mintegy 10 év után, 2024 végén lejár. Pécs város vezetése a szerződés meghosszabbítására tesz javaslatot a pécsi kulturális élet tartós és stabil finanszírozása érdekében, írták.

A közös támogatást biztosító kormány-város szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. június 27. napján 10 évre kötötte meg, emlékeztetnek.

Az együttműködési megállapodás értelmében a Modern Városok Program keretében a kormány többlettámogatást biztosít Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében. A megállapodás részletezi egyebek mellett az érintett intézmények és szervezetek közös finanszírozásának ütemezését is.

Pécs város vezetése tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal, amelyeknek a célja, hogy hosszútávú, stabil pénzügyi megoldások szolgálják a kiemelt pécsi kulturális intézmények fenntartását. Valamint az, hogy az olyan kulturális programok, mint a Fényfesztivál, a Pécsi Advent, a nyári és őszi fesztiválok a továbbiakban is tervezhető módon, sikeresen valósuljanak meg, és a jövőben lehetővé váljon ezek bővítése, fejlesztése is, közölték.

Mint írják azonban, a jelenlegi gazdasági környezetben és költségvetési helyzetben Pécs önkormányzatának kiemelt célja, hogy a mintegy 2 év múlva lejáró szerződéssel kapcsolatban tárgyalást kezdeményezzen a kormányzattal a támogatási szerződés megújítása, módosítása érdekében.

Feszültség van a ZSÖK és a Pannon Filharmonikusok vezetése közt

A közlemény legérdekesebb, ráadásul leginkább aktuális része ott kezdődik, amikor a városvezetés arról beszél, hogy szerintük a kormányzati tárgyalások teljeskörű előkészítésének alapfeltétele a városi oldalon egységes álláspont kialakítása, mind a pénzügyi, mind a kulturális-stratégiai célokat illetően. Amihez véleményük szerint a ZSÖK NKft. és az érintett, cégjogi szempontból a ZSÖK alá tartozó kulturális cégek menedzsmentjei között együttműködő és feszültségektől mentes viszonyra van szükség.

Bleszity Péter visszahívását kezdeményezik Péterffyék a ZSÖK Kft. éléről – Fotó forrása: Pécsma.hu

Ugyanakkor azt írják, hogy ma a ZSÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok-Pécs Közhasznú Nonprofit Kft. menedzsmentje esetében ez a viszony nem tekinthető teljesnek. A sikeres előkészítő tárgyalások érdekében ezért Pécs önkormányzata az alábbi lépéseket tervezi megtenni a kormányzati tárgyalások előkészítése érdekében:

  • visszahívja a ZSÖK NKft. ügyvezetőjét
  • egy évre egy, a cég működését jól ismerő igazgató megbízását javasolja, akinek a fő feladata az ingatlanállomány üzemeltetése mellett a Cella Septichora most induló felújításának sikeres befejezése lesz. A kulturális programok előkészítését és a megvalósítást nem érinti a személyi változás.
  • Felhatalmazást ad a közgyűlés Pécs polgármesterének a kormányzati tárgyalások megkezdésére az új támogatási szerződés előkészítése érdekében.
Címkék:
KategóriákMETÁL