Sajtóközleményt jelentetett meg a nevelési-oktatási intézmények bezárásának szükségességéről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csütörtökön délelőtt. Már csak azért is, mert nagyon sok intézményben még mindig nincs kéztörlő. Amit egyébként a Szabad Pécs által megszerzett dokumentum szerint a tankerületekben is tudnak, de ellátási nehézségekkel indokolják.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PDSZ nagyon határozott véleménye szerint egyértelmű, hogy be kell zárni a magyrországi nevelési-oktatási intézményeket is.

Azt írják, hogy a nyilvánosságra hozott adatok szerint ugyan igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége csupán 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár a hatszorosa is lehet a fertőzés veszélye.

És az is igaz, hogy a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, ám észrevétlen vírushordozóként nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

Mint írják a közleményben,

nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik.

Erről álljon itt egy, a Pécsi Tankerület vezetője által, intézményvezetőknek elküldött, a feléhívást és az ajánlásokat csatolt dokumentumban tartalmazó levél szöveges kiegészítése.

„Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.”

Hivatkoznak erre a sokakhoz már eljutott videóra is

Nem kellene megismételni a tanévet

A PDSZ szerint, mivel “a tegnapi napon a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet”, elengedhetetlennek tartják ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség.

A köznevelési törvény szerint amennyiben rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges rendkívüli szünetet lehet elrendelni.

Csak akkor kell elrendelni a tanítási napok pótlását, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása megoldható.

Ráadásul a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

Mindezek alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

KategóriákMETÁL