Két nap alatt kerül a helyére az a vasúti fémhíd, amely az M6-os autópálya még jelenleg is épülő új, Bólytól a horvát határig tartó szakasza felett fog majd átívelni. Az 500 tonnás acélmonstrumot az M6-os sztráda építésének a helyszínén, elemekből építették meg. Az M6-os új szakaszának átadását 2024 tavaszára ígérték, az időpont tartható, sőt akár korábban is készen lehetnek a munkával. A horvátok is készen lesznek addigra, így két év múlva nyáron Pécsről végig autópályán lehet lejutni a horvát tengerre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA  Villány és Mohács közti vasútvonal érinti, keresztezi az M6-os autópálya, új, jelenleg is épülő szakaszát, amely Bólytól Ivándárdáig, azaz a magyar-horvát határig tart majd. Éppen ezért a tervezőknek, az útépítési és vasúti szakembereknek meg kellett oldani ezt a helyzetet, amit egy, a leendő autópályaszakasz felett átívelő vasúti híddal oldanak, oldottak meg.

Ezt, a már egyben lévő vasúti hidat mutatták be azon a NIF Zrt. által szervezett sajtótájékoztatón, ahol a határig nyúló szakasz építéséről is beszéltek. 

Az apropót pedig az adta, hogy most kezdődött meg az a kétnapos munkafolyamat – “a betolás” –, amellyel a végleges helyére kerül a vashíd.

A NIF Zrt. szerdai sajtóközleményéből tudjuk, hogy a tájékoztatón elhangzott, hogy az M6-os autópálya Bóly-Ivándárda (országhatár) közötti 20 kilométeres szakaszán 3 különszintű csomópontot alakítanak ki, az M6-M60 elválási csomópontot, a Bóly-Keleti csomópontot, illetve a Villányi csomópontot. Emellett 7 aluljárót, 6 vízfolyás feletti hidat és egy felüljárót, egy különszintű vasúti keresztezést és egy vadátjárót is megépítenek, miközben Nagynyárádon komplex pihenőhelyet alakítanak ki, Ivándárda közelében pedig komplex ellenőrzőhely létesül.

Már betonoznak, építik az M6-os pályaszerkezetét

Az autópályaszakasz építésével kapcsolatos legfrissebb állapotjelentés szerint zömében elkészültek a nagytömegű földmunkák és töltésépítések, így elkezdődhetett a pályaszerkezet építése, egyelőre jellemzően az autópálya jobb oldalán. Jelenleg az úgynevezett ckt-betonréteg terítése van folyamatban, ezt követi majd az aszfalt alapréteg építése. Az útépítéssel együtt pedig halad majd a vadvédőkerítés építése is. A mérnökségi telep Babarcnál lesz, itt megkezdődtek és folyamatosan zajlanak a legfontosabb épületek és a sótároló magasépítési munkái. Ezen kívül megkezdődött az ivándárdai komplex ellenőrzőhely útjainak pályaszerkezet építése is.

73 méter, acélból van és 500 tonna

Az autópályaépítés részeként épül meg az a 73 méter hosszú, vasúti acél ívhíd, mely a Villány-Mohács vasútvonalat vezeti át az autópálya felett. Kialakításának érdekessége, hogy az autópálya építéséhez szükséges bevágást a híd elkészültét követően alakítják ki.

A híd építését úgy kell megszervezni, hogy a vasúti forgalom a lehető legkevesebb ideig legyen akadályoztatva. A hídfőket 2021 októberében és 2022 márciusában egy-egy rövid vágányzár alatt készítették el.

A híd szerkezetét a vasúti pálya mellett kialakított, a végleges pozíciónak megfelelő szerelőterületen szerelték össze és megfeszítették a függesztőkábeleket is, így a szerkezet szinte teljes készültségben várja a helyére tolását, olvasható a közleményben.

A szerkezetet egy rövid – július 4-22 közötti – vágányzári időszak keretében fogják keresztirányban a helyére tolni, majd ráépítik a vasúti pályát.

Magát “a tolást” egy 100 tonnás hidraulikus munkahengerrel, a tolópályára hegesztett ütközők segítségével végzik. A híd mozgatása kis sebességgel (10-20 cm/óra) történik.

2024 tavaszára elkészülnek, de akár előbb is

Hargitai János KDNP-s politikus, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol azt mondta, hogy a NIF Zrt. és a munkálatok jelenlegi állása szerint is tartható az autópálya 2024 tavaszáig történő befejezése, sőt, akár korábban is elkészülhet.

A horvátoknak hamarosan már csak öt kilométer hiányzik

Jó hír, hogy a horvát közlekedési miniszter a napokban azt mondta: őszig elkészül az eszéki hídtól Pélmonostorig tartó, 17,5 kilométeres autópályaszakasz, amellyel így már csupán egy 5 kilométeres szakaszt kell nekik a határig megépíteniük, melyet 2024-re terveznek szomszédaink. Magyarán elég komoly esély van arra, hogy két év múlva nyáron Pécsről végig autópályán lehet lejutni a horvát tengerre.

Nem jó, ha befeszül

Sereg Tamás, a Duna Aszfalt Zrt. hídépítési területi igazgatója hangsúlyozta: A híd mozgatása a tolópályákon egyszerre, azonos sebességgel kell, hogy történjen, elkerülve a tolás közbeni esetleges befeszülést. Tolást követően felhúzzák a hídra a síneket, beállítják és aláöntik őket; továbbá elvégzik a híd próbaterhelését is. A vasúti forgalom 2022. július 23-án indulhat el újra. A következő lépésben a híd alól kibontják a vasúti töltést és az autópálya bevágást, ezek után készül majd el az autópálya pályaszerkezete.

88,6 milliárd forintba kerül

Az M6-os autópálya új, 20 kilométeres, Bóly-Ivándárda (országhatár) szakasz építési projekt a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezést az S-D 2020 M6 Konzorcium végzi nettó 88,6 milliárd forint értékben. Ha így nézzük, és csak és kizárólag az újonnan megépített kilométerekre vetítjük a költséget (nem számolva azzal, hogy más, kapcsolódó fejlesztések árát is ebből a keretből finanszírozzák), akkor igen borsos ár jön ki, az, hogy egy kilométer autópályát 4,43 millárd forintért építenek meg.  

Címkék:
KategóriákMETÁL