Egy nap alatt nagyon sokat romlott a forint az euróhoz képest, és a legtöbb másik devizához képest is. Történelmi csúcson járt az forint-euró-árfolyam, épp csak, hogy nem léptre át a legmagasabb jegyzéskor a 410 forintos szintet, 409 felett járt, a napi végére valamivel becsúszott 409 alá. A dollár a 400 forintos határt ostromolja, de itt van egy harmadik deviza is, amiről kevesen beszélnek most, a svájci frank, az át is lépte a 410 forintos szintet a nap folyamán.

A cikk a hirdetés után folytatódikA laikusok, és nem csak laikusok kérdezik ebben a helyzetben, hogy mi okozhatta a forint újabb fekete napját, illetve mi lehet az az intézkedés vagy hír, ami mérsékelné valamelyest a magyar és az uniós fizetőeszköz közti különbséget.

Szakértők régóta beszélnek arról, hogy a dollár árfolyam, s azon belül is a dollár-euro jegyzés hatással van a magyar fizetőeszközre. A forint ugyanis úgynevezett magas bétájú deviza, márpedig ezek általában lekövetik az euró-dollár mozgást, mégpedig ellentétes irányban. Magyarán, ha a dollár erősödik, a forint gyengül, vagy szabályosan mélyrepülésbe kezd.

Minden országos hírportál foglalkozott a szinte példátlan napi forintgyengüléssel, nem beszélve a gazdasági lapokról. A Portfolión is ez volt a fő téma, az ő szakértőik és a nekik nyilatkozók szerint egyelőre nem látni, mitől javulna hirtelen a forint, hogyan lehetne fordítani a magyar nemzeti valuta gyengülő trendjén. Vagy legalábbis – mint fogalmaztak – nem látni, hogy mit tehetne a magyar kormány vagy a jegybank, de mint írják,

„a legfontosabb talán az uniós forrásokkal kapcsolatos megállapodás lenne, amihez viszont a kormánynak sokkal kevésbé konfrontatív hangnemet kellene megütnie”

A Portfólion mindenesetre azt írják, hogy látszólag semmi nem történt tegnaphoz képest, egyszerűen annyi történt, hogy kezd elromlani a nemzetközi hangulat. A rossz hír számunkra pedig az, hogy a forint már a jó hangulatban sem tud erősödni, amikor pedig kicsit elbizonytalanodnak a befektetők, akkor rögtön a magyar fizetőeszközt találják meg elsőként, ami viszont mindig a forint gyengülésével jár együtt.

KategóriákPOP