Ebben az újságírói véleménycikkben írtunk arról, hogy Orbán Viktor biztosan nem rasszista, pláne nem fasiszta vagy náci, illetve annak semmi jelét nem adta mostanáig, ugyanakkor Tusványoson a hétvégén nettó náci szöveget engedett meg magának, aminek biztosan lesznek következményei.

A cikk a hirdetés után folytatódik



És következménye már biztosan lett abban az értelemben, amelyről írtunk: ma benyújtotta lemondását Orbán “fajok keveredéséről” is szóló tusványosi beszéde miatt Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott.

A szociológus levelében azt mondta Orbánnak, hogyy beszéde „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért – 20 éves barátságuk ellenére – meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

A HVG idézi Hegedüs levelét, a szerint a szociológus mindeddig biztos volt abban – ezért is állt ki rendszeresen Orbán mellett, ha ilyen vádakkal illették –, hogy „az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

Hegedüs megemlíti, hogy már a homofób törvény is túlment azon a határon, amikor még vállalható a kapcsolat Orbánnal és kormányával.  „(…) az, hogy te egy nyíltan fajgyűlölő szöveget vagy képes előadni, még rémálmomban sem jutott volna eszembe” – írta Hegedüs Orbánnak.

Orbán azóta már válaszolt is, szintén levélben Hegedüs Zsuzsának, a levelet Orbán Balázs politikusi Facebook-oldalán is lehet olvasni. Orbán Viktor elfogadta és tudomásul vette Hegedüs döntését, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kormánya az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében a zéró tolerancia politikáját követi. „(…) fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

KategóriákMETÁL