Orbán Viktor bécsi nyilatkozata, amellyel igyekezett megmagyarázni, hogy a rasszista-náci beszédét félreértették, meggyőzte Hegedüs Zsuzsa szociológust, a miniszterelnök egyik közeli munkatársát, akinek a hét elején bejelentett lemondása nagy vihart kavart. Többek közt a kormánymédia is azonnal nekiesett az addig érinthetetlennek tűnő Hegedüsnek. Hegedüs így megírta immáron harmadik levelét, amiben többek közt az áll Orbán Viktorra utalva, hogy „büszke vagyok Rád”, a „segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt húsz évhez hasonlóan, számíthatsz”. 16.45 Frissítés: okafogyott vagy sem, kiderült, Hegedüs Zsuzsa mégiscsak távozik a posztjáról.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs ebben az újságírói véleménycikkben írt arról, hogy Orbán Viktor biztosan nem rasszista, pláne nem fasiszta vagy náci, illetve annak semmi jelét nem adta mostanáig, ugyanakkor Tusványoson a hétvégén nettó náci szöveget engedett meg magának, aminek biztosan lesznek következményei. Ezt követően pár nappal nyújtotta be lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott.

Hegedüs ráadásul azt is megemlítette, hogy már a homofób törvény is túlment szerinte azon a határon, amikor még vállalható a kapcsolat Orbánnal és kormányával.

Hegedüs azonban ma újabb levéllel jelentkezett, azt követően, hogy Orbán Viktor ausztriai látogatásán, Bécsben azt mondta, hogy időnként félreérthetően fogalmaz, ahogy történt most is, és ő valójában nem a fajokról és rasszokról beszélt az elhíresült fajkeveredéses beszében, hanem kulturális különbségekről.

Orbán a bécsi, Karl Nehammer osztrák kancellárral közösen tartott sajtóttájékoztatón saját magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálta. Szerinte ez nem faji, hanem kulturális kérdés, mert a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

A harmadik, már-már bűnbánó Hegedüs-levélről ezúttal a kormányközeli Mandiner számolt be elsőként.

Hegedüs azt még tegnap, az ATV-ben mondta, hogy szerinte nemzetközi téren is ritkaság, hogy kiáll egy miniszterelnök és korrigálja azt a mondatát, amiből „balhé” van.

Megj.: azért lehetséges, hogy ritka az ilyen, mert a legtöbb demokratikus országban egy ilyen nyilatkozat után nem korrigálni szoktak a vezető politikusok, hanem lemondani. (BA)

Frissítés 16.45 – Hegedüs Zsuzsa mégiscsak távozik a posztjáról

A fentiek értelmében bizonyára önök is, mi is úgy vettük ki, hogy Hegedüs Zsuzsa mégsem távozik a miniszterelnöki megbízotti pozícióból (és ezt nyilván úgy is lehetett érteni, hogy ez a rész le van zongorázva, akármennyire is égette szénné a miniszterelnöki megbízottak hivatalát). Ugyanakkor nemrég megjelent egy cikk a Telexen, amelyből az derült ki – Hegedüs nyilatkozott a Telexnek –, hogy a posztjáról mindenképpen távozik, a Mandinerre kikerült újabb levél azért kapott csak nyilvánosságot, mert így érezte korrektnek, hiszen Orbánt a nyilvánosság előtt kritizálta. Már csak azért is lemond, és távozik hivatalából – ha jól értjük a fejtegetését –, mert már szóltak is neki, hogy ki kell pakolniuk az irodából.

KategóriákMETÁL