Ötből két fő marad. Nyolcból egy fő. Hétből egy. Nyolcból egy (megint). Tizenhat volt, de csak öt fő lesz. Huszonnégyből öt. Kettő volt, egy lehet, de a gyakorlatban egy sem lesz. Ilyen és ehhez hasonló számokat hallottunk több dél-dunántúli kistelepülési polgármestertől is. Ezek a számok fontosak, mert mögöttük emberek vannak. Azt mondták el a falusi polgármesterek, hogy szeptembertől mennyi közmunkás lehet majd náluk állami támogatással, és eddig mennyien voltak. Számítottak arra, hogy kevesebbre lesz lehetőség, de ez hidegzuhanyként érte őket.

A cikk a hirdetés után folytatódikVolt persze változás a közmunkások (állami pénzen/állami támogatással) felvehető létszámában az elmúlt években is, és természetszerűleg csökkent is a szám, nem nőtt, de most nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a minimumra vágja a kormány az erre adandó keretet. Erre lehet legalábbis következtetni abból a munkaügyi központoktól kapott hivatalos levélből, amit ma több kistelepülési polgármester is kézhez vett. Ha azok a számok általánosságban is alapul vehetők, amelyeket mi hallottunk (és kifejezetten azt kérte több polgármester is, hogy ne említsük a nevüket és a településüket, mert félnek a retorziótól), akkor biztosan ki kell majd találniuk valamit az önkormányzatoknak.

Amelyek többsége (nyilván a kicsik is) amúgy is bajban van az elszabadult energiaárak és egyéb költségek miatt, aminek érzékeltetésére, sejtetésére beszédes példa lehet az a minapi hír, amelyről a Szabad Pécs is beszámolt, miszerint a győri polgármester, Dézsi Csaba András egy gyerekfesztivál megnyitóján, gyerekeknek viccesen azt mondta, hogy a pár nap alatt, amíg “átveszik” tőle a városháza irányítását, szerezzenek egy kis pénzt, mert annak fogytán vannak. Győrben. Gazdasági szempontból az ország egyik legirigyeltebb településén.

Arról, hogy valami zűr van, vagy zűr lehet a közmunkaprogrammal, Alpár György, Drávaszerdahely polgármesterének Facebook-os videójából értesültünk. Egy rövid, velős, kissé cinikus videóval üzent a fideszes polgármestertársainak. Arra kérte őket, azokon amellett, vagy azok után, hogy arról posztolnak, hogy Magyarország előre megy, nem hátra, illetve nekik Magyarország az első, írják már azt is ki, hogy hány közmunkásuk lesz szeptember elsejétől.

Merthogy arról van szó, hogy a jelenlegi közmunkaprogram augusztus 31-éig tart, azokkal a létszámokkal (vagy lényegében, nagyjából azokkal), amelyeket az elmúlt években is megkaptak keretként. A programot folytathatják szeptember elsejétől, nem lesz kimaradt hónap, de a létszámok drasztikusan csökkennek, azaz a jelenlegi közmunkások többségét nem fogják tudni foglalkoztatni a jövőben.

Meg kell jegyezni, hogy a közmunkaprogram leépítése régóta napirenden van, de az általunk megkérdezett, baranyai kistelepülési polgármesterek többsége azt mondta, hogy azért a legtöbb településen, különösen a kisfalvakban már eljutottak oda, hogy azok, vagy azok nagyon nagy többsége, akik még mindig részt vesznek, benne maradtak a közmunkaprogramban, már nemigen mobilizálhatók. Azaz hiába is dolgoznak, közmunkásként a mindennapokban, több, különböző (pl. egészségügyi, mentális, más fizikai, földrajzi, anyagi stb.) okból már, vagy most, egyik pillanatról a másikra nem lehet piaci munkába állítani, nem vagy csak nagyon nagyon nehezen lehet őket visszavezetni az elsődleges munkaerőpiacra.

Tudni kell azt is, hogy azok sem vehetnek részt a közmunkaprogramban szeptembertől, akiknek van szakképesítésük, szakmájuk. Kivételt a hátrányos helyzetű településen élők köre jelent, és azoké, akiknek a települése felzárkóztatási programban vesz részt. Baranyában is találtunk olyan kistelepülést, ahol ez a változás gondot fog okozni. Egyfelől az eddigi két fő helyett szeptembertől csak egy főt tudnak foglalkoztatni állami segítséggel, másfelől ők nem hátrányos helyzetű település, viszont az eddigi két közmunkásuknak volt végzettsége. Ő is, a többi érintett polgármester is azt mondta, hogy az rendben van, hogy ők a polgármesteri címmel vállalták, hogy a jó és a rossz híreket is megosztják, de azért azt nehéz lesz megmagyarázni majd helyben, hogy akkor pár hét múlva hat-hét-nyolc falusi közül csak egynek vagy kettőnek tudják a mostani munkát helyben biztosítani.

Többen is azt mondták, hogy igyekeznek majd saját maguk is bevetni minden kapcsolatukat, hogy munkát találjanak ezeknek az embereknek, és most még azt is el lehet mondani, hogy van munkalehetőség, főleg azokon a területeken, amelyek könnyű vagy közepesen könnyű fizikai munkát és különösebb végzettséget, vagy valamilyen szakmunkásvégzettséget igényelnek, de a gyakorlatban már sokkal nehezebb lesz ezt véghezvinni.

Az általunk megkeresett polgármesterek értik azt, hogy a programot csökkenteni kell, de szerintük talán az Orbán-kormány sem lépett volna ilyen drasztikusat, ha nincs pénzügyi-gazdasági és megélhetési válság, ami begyűrűzött az országba, sőt akár jobban is érinti hazánkat, mint több más környező, uniós országot.

A fent belinkelt videót jegyző polgármester, Alpár György mellett több dél-dunántúli kollégája is azt mondta, hogy sejteni lehetett, hogy lesz változás, és igazából nagyon tartottak is ettől, hogy valami ilyesmire számíthatnak. Korábban ugyanis egyéves szerződéseket kaptak, amik mindig február végéig tartottak és márciustól indult az új, most azonban csak júniusig tartott a program (amit rá lehetett fogni a választásra, de közben meg ez sem lehetett igazi magyarázat), majd utána is csak augusztus végéig hosszabbítottak.

A mai, drasztikus létszámcsökkentésről értesítő levél annyiban követi az előző évek gyakorlatát, hogy azok, akik most munkához jutnak, a jövő év februárjáig számíthatnak a lehetőségre. Ennyiben tényleg van hasonlóság.

Címkék:
KategóriákMETÁL