Hivatalosan csütörtök este avatták fel az új pécsi vásárcsarnokot. Az avatáson jelen volt Navracsics Tibor is. A területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter az új csarnokot, Pécset, a pécsiséget, és a pécsi EKF-évet is dicsérte. Péterffy Attiláék Páva Zsolt volt pécsi polgármestert is meghívták az átadásra, de ő most nem tudott eleget tenni a felkérésnek, a színpadra, a pezsgős koccintásra azonban felhívtak más kormánypárti politikusokat is. Pénteken reggel pedig elkezdődött egy új fejezet, immáron vásárolhatnak az új, nagyon magas, bazilikális pécsi vásárcsarnokban.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken reggel hat órakor megnyílt a vásárlóközönség előtt is az új pécsi vásárcsarnok, miután szerdán a régit végleg bezárták. A csarnokot lényegében másfél év alatt építették meg (B Build & Trade Kft.), egyértelműen az egyik legjelentősebb beruházása a megyeszékhelynek az elmúlt évtizedben.

A szükségszerű, de csupán egynapos nagypiaci,  csütörtöki szünnapot arra használták fel Pécsett, hogy zártkörű protokolláris megnyitót tartsanak. A hivatalos átadó végén pedig felkapcsolták a fényeket is az ablakaival a régi csarnokra tekintő új pécsi nagypiac előtt.

Az új pécsi vásárcsarnok ugyanis – mint megírtuk – az egyik helyszíne lett az idei, csütörtök este kezdődött, de 100%-ra csak mától felpörgő Zsolnay Fényfesztiválnak, egyben a Fény Útja egyik állomása.

– Az új vásárcsarnok épülete Pécs egyik jelképévé válhat, és egészen biztosan több évtizedre határozza meg a Pécs városképét – ezt már Péterffy Attila mondta beszédében. Pécs polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy az új vásárcsarnok megélhetést is jelent majd pécsi és baranyai családoknak. Péterffy szerint az új pécsi vásárcsarnok találkozási pont is lesz, nem csupán csarnok, hanem egyfajta közösségi tér is.

A kormány képviseletében Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter érkezett az átadásra. Ő azt emelte ki, hogy Pécs nem csupán a térségben, Dél-Dunántúlon tarthat igényt központi szerepre, de a Kárpát-medencének ezen a déli, délnyugati részén is. Erre mind gazdaságföldrajzi, mind kulturális és tudományos értelemben is adott a lehetőség, ezzel utalt a város egyetemére, kulturális örökségére és a 2010-es EKF-évadra is.

Megemlítette, hogy a vásárcsarnok átadásához nem is két cikluson át, hanem hosszabban vezetett az út, kiemelve, hogy az ötlet Kővári János fejéből pattant ki, majd Páva Zsolték idején indult meg a pályáztatás, most pedig Péterffy Attiláék idején fejeződött be – ráadásul úgy, hogy az eredeti ütemterv alapján már rég állnia kellett volna, az eredeti terv szerint 2017 tavaszán indult volna meg a kivitelezés. (Megj.: a konkrét kivitelezés teljes egészében a jelenlegi ciklust érintette, illetve egy új vásárcsarnok ötlete jóval régebbi, mint amire utalt, és sokan megfogalmazták ezt a városban, de városházi szinten, ahol ez az egész elindulhatott, ott már valóban az egyik kezdeményező és ötletadó Kővári János volt, illetve dr. Csaba Ders akkori pécsi városi, ma egyetemi főépítész, és az őstermelők, illetve az őstermelői képviselet is kivette a részét ebből a fontos, korai szakaszból is.

A Getto Tamás és Sztranyák Gergely által tervezett házat Kondor Tamás építész, a PTE Műszaki Karának dékánhelyettese méltatta. Meglátása szerint ahhoz, hogy lássuk ennek a lenyűgöző épületnek az értékeit, nem kell építésznek lennünk. Beszédében azonban felvázolt egy érdekes tengelyt, ami szerinte végigvihető, kiindulva a város közép-déli pontján megalkotott vásárcsarnokból. A vásárcsarnok Pécs belváros széli pontján egy olyan épületet kapott, mely tengelyben felfűzve a belvárosi dzsámival, a dómmal, a hegyen lévő keleti kapuval, annak árkádos sorával az egyházi rendek életébe sorolódó civil épületként jelenik meg, s üzenetében tiszteli és magasabb rendűvé emeli az étel fogalmát, illetve azt a közösséget, azt a társadalmi rendet amely itt összegyűlik, teret adva a pécsi értékeknek, ami tulajdonképpen a pécsiek közössége.

KategóriákMETÁL