A foghiányok kialakulásának többféle oka lehet – sérülés, szuvasodás, ínybetegségek – de egy biztos: a pótlásukról minél hamarabb gondoskodnod kell. Erre az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a fogászati híd, amit később gondosan ápolni kell.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiért kell a foghiányt pótolni?

A foghiány több szempontból is kellemetlen: egyrészt esztétikailag nem túl szép, másrészt számos betegség kialakulását gerjesztheti. Megváltozik a rágási funkció, a fogak statikai állapota, az arc formája. A rágási nehézségek következtében zavart szenved az ételek felaprózása, ami idővel emésztési problémákat okozhat.

Egy jól bevált rögzített fogpótlás: a fogászati híd

A híd olyan fogpótlás, ami több koronából áll, és a fogorvos a saját fogaidra vagy a beültetésre kerülő implantátumokra rögzít. Jellemző módon az őrlő régióban egy normál hídpótlás sok-sok évig tökéletesen működhet, de ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres fogászati ellenőrzés, a fogkő-eltávolítás, na és a gondos otthoni ápolás. A Jildent Clinique szakorvosai is minden alkalommal felhívják a pácienseik figyelmét arra, hogy milyen fontos a fogászati hidak megfelelő tisztítása.

Hogyan kell a fogászati hidakat tisztítani?

Soha ne feledkezz meg arról, hogy a koronák éppolyan gondozásra szorulnak, mint a természetes fogaid. 

Ezért célszerű minden étkezés után alaposan fogat mosni, illetve a fogközöket, a híd alatti területeket és az íny széleket alaposan megtisztítani. Ezzel elkerülheted a későbbi fogászati problémákat, és megnövelheted a fogpótlásod élettartamát. Néhány megszívlelendő tanács:

  • Lényeges, hogy tudatosan figyelj a fogmosási technikára! 
  • Törekedj arra, hogy a fogmosás minimum két percen át tartson! 
  • Használj puha sörtéjű fogkefét, amivel nem túl erős, körkörös mozdulatokkal moss fogat. 
  • Használj napi szinten fogselymet vagy interdentális fogkefét, mert ezek a fogkefe által nem elérhető területek tisztántartásában segíthetnek!
  • Ne feledkezz meg a szájöblítő használatáról sem!

Milyen veszélyei vannak annak, ha elhanyagolod a fogászati hidak ápolását?

A szájhigiénia elhanyagolása minden esetben a még meglévő saját fogak romlásához vezet, a hidak esetén pedig megnöveli a gyulladásos folyamatok kialakulásának a kockázatát. Miért? Mert fokozottan veszélyes területet jelent a fogászati hidak alatti rész és a fognyak környéke. 

A híd alá szorult ételmaradékok baktériumok tárházává válhatnak, és elősegítik a fogkövek kialakulását. Ha ezeket nem sikerül megfelelően eltávolítani, akkor ínygyulladást és súlyos fogágybetegséget is okozhatnak. 

Fogszuvasodás is kialakulhat, ami ha kiterjedt a fogbélig, az ideg elfertőződését eredményezi, ami nagyon erős, lüktető fájdalommal jár. Ez a probléma csak a híd eltávolításával és a fog gyökérkezelésével oldható meg. Az elhanyagolt fogazat fogászati gócok kialakulását is eredményezheti, amely súlyos – távolabbi szerveket, akár az egész szervezetet megbetegítő folyamatokat indíthat el. 

Gondoskodj te is a fogászati híd megfelelő ápolásáról, és növeld az élettartamát!

KategóriákINFÓ