Hatalmas fejlesztés előtt áll a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium, jelentette be a hírt ma sajtótájékoztatón prof. dr. Jakab Ferenc virológus, a PTE rektorhelyettese. A PTE ugyanis nemrégiben egy uniós pályázatot nyert, amelynek köszönhetően több mint 1,2 milliárd forint támogatást fordíthatnak a virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítménye és kutatás-fejlesztési tevékenysége fejlesztésére, illetve ennek köszönhetően szélesedhet a nemzeti víruslabor hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium elsődleges kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ezen kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek.

Mint azt kérdésünkre Jakab Ferenc elmondta, a Covid-járványnak valószínűleg van, lehet szerepe abban, hogy ezt a pályázatot sikerült megnyernünk, s a szakmai és a közvélemény figyelme is irányuklt kutatásaikra, munkájukra, de nem gondolja, hogy a pályázati siker az ő érdeme lenne, vagy ahhoz lenne köze, hogy részt vett a kormánnyal szorosan együttműködve a védekezésben. A pályázati siker a virológiai laborban dolgozó csapat érdeme, az ő közös szakmai sikerük.

És nyilván annak is kiemelt szerepe van ebben, hogy a pécsi nemzeti víruslabor egy komplex virológiai kutatási egység, s mint ilyen egyedüli hazánkban. Minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik, s így lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére is.

Az elnyert 1 milliárd 252 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelkedő munkát végezzenek az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítése kapcsán, közölte az egyetem.

Továbbá a kutatók vizsgálják majd a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusokat BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között. 

Ezeken túl kiemelten fontos, hogy a pályázat lehetővé teszi egy nemzetközi szintű BSL-3 és BSL-4 oktató és képző centrum létrehozását, mely elengedhetetlen az utánpótlásnevelésben. Jakab Ferenc ugyanis arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nagy szükség van az utánpótlásnevelésre, kevés a képzett virológus szakember hazánkban.

KategóriákMETÁL