A legrosszabb esetben akár 10 milliárd forint nem tervezett kiadást is jelenthet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára az energiaárak emelkedése, ezt a 24.hu-n megjelent cikkben jelentette ki Miseta Attila, a PTE rektora. Az Ungár Tamás által írt cikkben a rektor hangsúlyozza, hogy ez a nagyságrend a legrosszabb forgatókönyv esetén következhet be.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A rektor az újságíró kérdéseire válaszolva azt hangsúlyozta ugyanis, hogy a 10 milliárdos nagyságrendű pluszkiadás azért még korántsem biztos, mivel naponta változik az energiaár-előrejelzés, s vannak arra utaló jelek, hogy mégsem ugrik akkorát az ár, mint amekkorát a gazdasági szakemberek egy része jövendöl.

Emellett Miseta szerint arra is van ígéretük az egyetemeknek, hogy kapnak kormánytámogatást a növekvő energiaárak kezelésére. Arról azonban, hogy a központi költségvetés mennyit vállalhat majd át az egyetemeket sújtó energiaár-emelkedésből, még nem szivárogtak ki adatok.

A cikkben megjegyzik azt is, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy évvel ezelőtt vált alapítványi egyetemmé, évente több mint 100 milliárd forintból gazdálkodik és 20 ezer hallgatót oktat. Hozzátették, hogy a PTE az átalakulást követően jelentős plusz forrásokhoz jutott, a gáz- és főleg az áram árának drasztikus növekedése azonban ezt a kedvező helyzetet alaposan átírja.

A lap megkereste a PTE kancellárját is, az augusztus 20-án lovagkeresztet kapott volt pécsi fideszes alpolgármestert, Decsi Istvánt is, helyette azonban a kancellária üzemeltetési és beszerzési igazgatója válaszolt, aki azt mondta, hogy „sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása”.

A témával kapcsolatos további részletekről, például arról, hogy bezárhatnak-e épületeket, vagy hibrid oktatást vezethetnek-e be, a 24.hu cikkében olvashatnak.

Címkék:
KategóriákMETÁL