A pályázati sikerről a pécsi önkormányzat szerdán, sajtóközleményben számolt be. 3 milliárd forintot fordíthat a baranyai megyeszékhely közműfejlesztésre, részben uniós forrásból.

A cikk a hirdetés után folytatódikDisclaimer: Cikkünk eredeti, korábbi verziójában azt írtuk címben, illetve a bevezetőben is, hogy 3 milliárd forint uniós támogatás érkezik Brüsszelből Pécsre. Amint a cikk későbbi részében olvasható most is, olvasható volt korábban is, ez így nem volt igaz, a pontos szám az, hogy bruttó 3 milliárdos lesz a fejlesztés teljes költségvetése, de ennek csak egy része fordítható a konkrét beruházásra, és annkak csak egy része, kb. (nettó) 1,5 milliárd forint az az összeg, amely Pécsre érkezik Brüsszelből. A pontatlanság miatt elnézést kérünk! (B. A., 2022. 08. 11., csütörtök, 23.50)

Komoly víziközműrekonstrukció indulhat Pécsett, miután siker koronázta az önkormányzat és cégei közös Európai uniós pályázatát, írja friss, szerda délután kiadott közleményében a pécsi önkormányzat.

Brüsszeli pénzből

Pécs a „Víziközmű hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” címmel nyújtott be uniós pályázatot. A projektgazda a pécsi önkormányzat volt, de a pályázat nagy részét a Tettye Forrásház Zrt. és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szakemberei írták meg.

A sikeres pályázatnak köszönhetően a sajtóközlemény szerint több mint 14 kilométer hosszúságban cserélhetnek ki csővezetékeket Pécsett az ivóvíz- és szennyvízhálózaton. A fejlesztés célja, hogy a ma tapasztalható gyakori csőtörések, vízzavarosodások, illetve az elszivárgó víz okozta veszteségek jelentős mértékben csökkenthetők legyenek.

Pécs 2022 márciusában nyújtotta be pályázati kérelmét, rögtön, amint megnyílt az uniós KEHOP-források lehívásának lehetősége önkormányzati közműcégeknek előtt is.

Péterffy Attilát is idézi a közlemény. Pécs polgármestere e szerint kiemelte, hogy példás volt az önkormányzat cégeinek együttműködése a pályázat anyagának elkészítése során, ami nagy felelősséggel járó és jelentős munka volt.

A Fidesz akarta, de végül nem vette fel a hitelt ugyanerre

A sikeres pályázat alátámasztja azok véleményét is – írják –, akik az utolsó pécsi Fidesz-ciklus végén élesen bírálták a város akkori vezetésének elképzelését. A 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően 8 milliárd forintos hitelt vett volna fel a városi víziközmű-szolgáltató ugyanerre a célra, amit 3,5 milliárd forintos önrésszel egészített volna ki az önkormányzat.

Mint emlékezhetnek olvasóink, annak idején komoly vita v olt arról, hogy szabad-e egy nagy hitelfelvételbe belemennie a Tettye Forrásháznak, amelyből az elmúlt, azt megelőző években elmaradt, de nagyon is szükséges közműfejlesztést szerették volna elvégezni. Akkor végül elég komoly politikai cirkusz lett ebből az ügyből, s végül Páva Zsolték kihátráltak a tervezett hitelfelvételből.

A közlemény emlékeztet arra, hogy egyáltalán nyilvánosságra került az elképzelés, komoly érdemei voltak a TAKA 2019 nevű pécsi ügyvédi közösségnek, amelynek tagjai akkor igen határozott véleményüket is megfogalmazták. 

– Az egész nagyon hasonlított az Elios-lámpák ügyére – idézi dr. Bodnár Imre ügyvédet, a TAKA 2019 alapító tagját a közlemény. – Arra mind emlékezhetünk, hogy hazánkban Pécs volt az egyetlen város, amely nem Európai uniós forrásból, hanem piaci alapú hitelből cserélte le közvilágítását az Elios-lámpákként elhíresült világítótestekre. Ugyanez volt a terv a víziközművekkel is, csaknem 1 milliárd forint volt a tét, hanem az önerővel együtt már majdnem 12 milliárd. Úgy, hogy már akkor lehetett tudni, hogy 2020 és 2022 között uniós forrás is megnyílik erre a célra.

14 ezer méter vezeték, 3 milliárd forint

Az önkormányzat és cégeinek szakemberei által elkészített pályázatot a közreműködő szervezet 2022. augusztus 4-én részesítette pozitív elbírálásban. Jelen pillanatban a támogatási szerződés megkötése van folyamatban, vélhetően 2022. szeptemberben megindulhat a kivitelezés is.

A projekt teljes költségvetése bruttó 3 083 731 673 Ft, mely az alábbiakat tartalmazza:

·       2 211 432 832 Ft elszámolható nettó költség és a hozzá tartozó 597 086 865 Ft áfa. Mivel a támogatási intenzitás 70%, így a projekt keretében elnyert támogatás az elszámolható 2 211 432 832 Ft 70%-a, azaz 1 548 002 982 Ft.

·       a projekt keretében megvalósított nem elszámolható útfelújítás és műszaki ellenőrzés 216 702 343 Ft-os nettó költsége és a hozzá tartozó 58 509 633 Ft áfa.

A beruházás hatására a pellérdi vízbázis, illetve Pécs további 15 területén javulhat az ellátásbiztonság és válhat hatékonyabbá a szolgáltatás. Hozzátették: a Tettye Forrásház 15 éves Gördülő Fejlesztési Terve alapján 2010 és 2021 között összesen 11,5 milliárd forint értékű felújítást valósított meg a városban, hogy javítson az elöregedett vezetékhálózat állapotán.

KategóriákMETÁL