Finoman szólva sem pécsi jelenség, ettől még nem túl örömteli hír, hogy kevesebb képviselőt kell megválasztaniuk a pécsieknek jövő júniusban. Nem túlzunk talán, hogy konkrétan ennek valószínűleg sokkal többen örülnek, mintsem szomorkodnának miatta, az ok azonban nemcsak prózai, de biztosan nem pozitív: fogy Pécs népessége.

A cikk a hirdetés után folytatódikMárpedig a választási matematika ebből a szempontból adott: minden egyes településen a képviselő-testület létszáma meghatározott és azt az aktuális és hivatalos lakosságszámból számolják ki. Ezen túl azt kell még tudni, hogy a 10 ezer főnél kisebb településeken nem választókerületi rendszer van, azaz nem csak egy adott képviselői helyért induló politikusokra és a polgármester-jelöltre kell ikszelniük az ott élőknek, hanem az összes képviselői helyért induló jelölt nevét látják, és közülük annyit kell beikszelni, ahány képviselői hely van az adott településen.

A Nemzeti Választási Iroda friss közleményéről mi elsőként a Telexen olvastunk, ahol pedig a Választási Földrajz gyűjtését is beépítették cikkükbe. Mindezek megmutatják, hogy jövő júniusban hogyan is alakulnak majd a képviselő-testületi helyek. Magyarország számos nagyvárosában annyit csökkent a lakosságszám, hogy a 2019. őszihez képest kevesebb képviselőt lehet csak megválasztani, ami azzal is jár, hogy módosítani kell a választási körzethatárokat. Ebbe a sorba tartozik Pécs is, ahol a jelenlegi 18 főről 17 főre csökken majd (pontosítás: a közvetlenül megválasztott képviselők száma), így a pécsi közgyűlés létszáma (pontosítás:) is 26-ról 25 főre csökken. Pécsett már egyértelműen kevesebben élnek 140 ezer főnél is: a hivatalos adat szerint a városnak 138 814 lakója van.

Több más nagyvárosban, sőt egyes budapesti kerületekben is kevesebben lesznek jövő ősztől a (pontosítás: közvetlenül megválasztott) városatyák, így Szegeden 20-ról 19 főre, Miskolcon 19-ről 18 főre, Győrben 16-ról 15 főre csökken a létszámuk. És lesznek olyan települések is, ahol még ennél is rosszabb a helyzet: Szombathelyen 14-ről 12 főre, Egerben 12-ről 10 főre, míg Kazincbarcikán 10-ről 8 főre csökken le a képviselő-testületi létszám.

Mindemellett olyan települések is lesznek, amelyek lakói korábban választókerületi rendszerben szavaztak, de 10 ezer fő alá csökkent a lakosságszámuk, így ott is egy listára szavaznak majd. Korábban járt így baranyai település is, Siklós, ahol most is marad a listás rendszer, mivel a lakosságszám ott sem nőtt, már lassan attól kell tartaniuk, hogy 9 ezer főnél is kevesebben lesznek, igaz, jelenleg még kb. 300 fővel e határ felett vannak.

És sajnos van ennek a körnek egy új baranyai csatlakozója is: Szigetvár népessége is olyan mértékben csökkent, hogy meg kell szüntetni az eddigi választókerületi rendszert, mert ugyancsak 10 ezer fő alá esett be a lakosságszám, egészen pontosan 9767 fő él a városban.

KategóriákMETÁL