A Szabad Pécsnek a Tettye Forrásház esetleges állami átadására vonatkozó kérdésére Péterffy Attiláék egy hete még csak azt írták, hogy „a döntés meghozatala folyamatban van, nyilatkozatot adni csak azt követően fogunk”. Habár akkor azt gondoltuk, elég egyértelmű és gyors választ kapunk, arról, hogy nem adják át a vízművet, de vagy tényleg talonban volt a másik lehetőség, vagy végig akarták vinni az adminisztrációs és döntési folyamatot és megvárni az utolsó napot, amikor válaszolniuk kell a kormány megkeresésére, avagy tudták már akkor is, hogy nem adják át, csupán nem akarták, hogy egy ilyen kérdésben a média érdeklődésére válaszolva, passzívnak tűnjenek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA szerdán délután, nemrég kiadott városházi közlemény szerint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja a víziközmű-szolgáltatást, és stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt-re. Mindenekelőtt pedig fontosnak tartja az önrendelkezést, tehát azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket.

Pécs önkormányzata a fenti elveket figyelembe véve nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak.

A szaktárca ajánlata szerint amennyiben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. augusztus 31-ig úgy döntött volna, hogy átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. 2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna.

Mint a pécsi városházi közlemény fogalmaz, Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását. Az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt szerintük a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná.

KategóriákMETÁL