a véleménycikkben írtunk arról, hogy nem éppen épelméjűnek tűnő döntést hozott meg nyilvánvalóan Orbán Viktor utasítására vagy Orbán kegyét keresve a most éppen iparminiszterként dolgozó Palkovics László, amikor kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két felsővezetőjét az augusztus 20-a utáni első munkanapon. Az OMSZ nemrég közleményt jelentetett meg, amelyben kiállnak az azonnal hatállyal felmentett vezetőik mellett és független vizsgálatot követelnek. Közben megszólalt az ügyben Kemenesi Gábor virológus is, suttyóságot emlegetve, amint azt a Pécsma észrevette.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs mint megírtuk, ma rendkívüli kormányinfót tartanak délután egykor, ahol egészen biztosan szó lesz a főmeteorológusok kirúgásáról.

Az OMSZ mai, Facebook-os bejegyzésében, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenöt, hivatalban lévő vezetője jegyez, az alábbiakat írják a szakemberek:

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény. Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát.

Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát” – írták.

Aztán arról beszéltek, hogy az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett az előrejelzéseik kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

„Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek” – közölték.

Elmondták azt is, hogy az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartják a meteorológiai szolgálattal, a kollégáikkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben. Azt is felvetették, hogy ezekben a cikkekben milyen méltatlan az, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit – egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hoznak összefüggésbe. „Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk” – szögezték le.

Mindezek szerintük olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, amelyben a továbbiakban nem tudják befolyásolásmentesen, szakmai tudásuk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Kemenesi Gábor pécsi virológus pedig a Twitter-oldalán reagált a meteorológusok kirúgásának hírére: „az OMSZ vezetőinek kirúgása a szakmaiság és tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön” – vélekedett.

“A mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített. Itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak. Ennek kedvez a mostani OMSZ ügy is, akik nem értik mi az a 80% valószínűség most ünnepelnek” – fogalmazott dr. Kemenesi Gábor.

KategóriákMETÁL