A pécsi vendéglátósok arra számítanak, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése megtizedeli az éttermeket a városban. Takarékossággal a növekvő energiakiadásoknak általában csak a töredéke csökkenthető, az ételek és italok árának emelése az inflációtól amúgy is szenvedő vendégeket otthon tartja. Van, aki abban bízik, hogy az EU sapkát tesz az energiaárakra.  

A cikk a hirdetés után folytatódikA „jelen gazdasági helyzetből kiindulva, úgy döntöttünk, hogy bezárjuk a Puszit” – ezekkel a szavakkal búcsúzott egy vendéglátással foglalkozó pécsi házaspár uránvárosi üzletük közönségétől szeptember első hetében. A Puszi Cafe végnapjairól a Pécs Aktuál tudósított, megjegyezve, hogy ez az első olyan étterem a baranyai megyeszékhelyen, amit a megváltozott gazdasági környezet – vagyis a szakemberhiány, az emelkedő alapanyagárak és a megnövekedett rezsiköltség – kényszerít bezárásra. Amúgy a gyorsételeket kínáló kávéház 2020-ban indult, bár gazdái már tíz éve foglalkoznak vendéglátással.

Az uránvárosi étterem épp akkor zárt be, amikor már portálunk is megkérdezett több, jól ismert pécsi vendéglátóst arról, hogy milyen eszközökkel igyekeznek felvenni a harcot a vállalkozásukat sújtó inflációval, és milyen esélyt látnak a túlélésre, a továbblépésre. Szinte valamennyien elmondták, hogy a koronavírus-járvány okán elrendelt boltzár falhoz nyomta őket, ám az ételek házhoz szállításával sikerült veszteségeiket elviselhetővé mérsékelni.

Aztán a pandémia után olyan 12-14 hónap következett, amilyen eddig még talán soha: a társasági együttlétre kiéhezett emberek megrohanták az éttermeket, pizzériékat, borozókart, sörözőket, cukrászdákat, s a bevétel kárpótolta a vendéglátósokat a korábbiakért. Most viszont az általunk kérdezettek túlnyomó többsége rendkívül sanyarú jövőt lát vállalkozása és az ágazat előtt.

Háber Tamás az év végén – várhatóan – be is zárja belvárosi éttermét, az Aranykacsát, amely az egyik legrégebbi és egyik legismertebb étterem Pécsen. Háber vendéglátós dinasztia leszármazottja, 1982 óta vezeti az Aranykacsát, 1993-tól tulajdonosa is az öt termében 170 vendéget befogadó étteremnek. Kollégái tisztelik, szakmai tevékenységét rangos állami és önkormányzati elismerésekkel díjazták, most mégis visszavonul. Mint elmondta: gázra az év végéig van szerződése, ezért 2023-ra kért új ajánlatot 19 gázkereskedő cégtől, s közülük 11 nem adott választ. Egy cégtől jött ajánlat, ő a mostani ár hét és félszerereséért szállítana. Ha ezt és az áram két és félszeresére növekvő díját az étterem elfogadná, akkor az átírná az étlapot is: a menüt a mostani 2 ezer forint helyett 2500-ért kellene kínálni, míg a frissensültek ára 3500-4000 forintról 4500-5000-ra emelkedne. Háber úgy látja, emiatt sok vendég elmaradna, és az üzlet akár veszteségessé is válhatna, ezért inkább bezárja a gázzal fűtött házat. A másik megoldás a fejlesztés lenne, amiről a vállalkozó így beszélt: – Ahhoz, hogy takarékoskodni tudjunk az energiával, hőszivattyút kellene telepíteni és napelemet, emellett a konyhai gépeink egy részét is le kellene cserélni. Csakhogy azok még jó állapotúak, viszonylag újak, nem amortizálódtak le, így cseréjük pazarlás lenne. Ennek ellenére, ha 50 éves lennék, belevágnék. Viszont én 67 vagyok, ez már nekem túl nagy kaland, nem biztos, hogy az én aktív életemben megtérülne ez a befektetés. Még nem tudom, hogy eladom-e a házat vagy kiadom. Majd eldöntöm. Addig is abban szeretnék segédkezni, hogy a nálam dolgozó értékes kollektíva minden tagja találjon magának megfelelő munkát. 

2023 januárjában bezár a Palatinus Grand Hotel étterme is, ám nem a drágulás miatt, hanem azért, mert jövőre hozzáfognak a 107 éves épület felújításához. A Pécs legforgalmasabb sétáló utcájában álló, háromemeletes, szecessziós stílusú szálloda tulajdonosától, Czéh-Tóth Márktól megtudtuk, hogy a felújítás – a tervek szerint – három évig tart. A napokban viszont befejeződik a vállalkozó másik szállodájának, a szomszédos Palatinus Boutique Hotelnek (az egykori Aranyhajónak, amivel kapcsolatban lehetséges új névként a Nick Hotel is keringett korábban) a felújítása, amit 16 szobásról 30 szobásra bővítettek. A novembertől megnyíló szállodában kapnak majd munkát a bezáró Palatinus dolgozói. Czéh-Tóth szerint a korszerűsített, Pétáv által fűtött épületet kevésbé sújtja az energiaár emelkedése. A vállalkozó helyzete abból a szempontból is szerencsés, hogy a felújítás okán haladékot kapott a Palatinus Grand Hotel energiarendszerének újragondolására.

Miszler Miklós is szerencsésnek véli magát, hisz az Árkádban a Mischler Cukrászdát, valamint a Mischler Cukrászdát és Bisztrót üzemeltető pécsi vállalkozó 2021-es áramszerződése 2024 végén jár le, s addig a két üzlet a tavalyi olcsó áron jut áramhoz, gázt pedig a két cukrászda nem használ. Miszler abban bízik, hogy az Európai Unió dönt az „energiaár-sapkáról”, és nem engedi két és félszeresnél magasabbra emelkedni a gáz és az áram árát. Az is magas lesz, ám ha ezt nem teszik meg, bedőlhet az unió gazdasága, tette hozzá a vállalkozó. Egyébként Miszler júniusban, a PTE orvosi kara közelébeb, az Erkel utcában nyitott egy újabb cukrászdát, s ez a főképp az egyetemistákra építő üzlet – 2023 végéig – már a tavalyi ár duplájáért kapja az áramot.

– Ez még kezelhető – jegyezte meg Miszler –, ám abba bele se merek gondolni, hogy a vendéglátós kollégák miképp gazdálkodják ki az 5-10 szeres energiaárakat.

Tegyük hozzá, hogy az új cukrászda gépei energiatakarékosak, a fűtésről és a hűtésről hőszivattyú gondoskodik, s a ház tetejére hamarosan napelemet szerelnek, vagyis a duplájára drágult, de mégiscsak viszonylag olcsónak számító áramból lényegesen kevesebb fogy.

Teleky Zoltán a pécsi Tudásközpontban és a Zsolnay Kulturális Központban „visz” egy-egy éttermet. Előbbit, a 120 vendéget befogadó Teleky Bistro-t a tulajdonos szerint a pandémia már alaposan „leültette”, mivel a járvány idején az egyetemisták elszoktak a Tudásközpont könyvtárától és éttermétől. A Zsolnayban álló, Room Bistro-ra is nehéz idők várnak: tavaly 4 és félmillió volt itt a villanyszámla, jövőre ez felugrik 30 millióra. Teleky Zoltán jelenleg olyan gépeket keres, amelyekkel a számla lenyomható, de az biztos szerinte, hogy az említett díjnövekményt képtelenség a takarékosabb gépekkel lenullázni. Ezért a kínált ételek árát is emelni kell. Ám ezzel csak nagyon óvatosan lehet bánni, hangsúlyozta Teleky, hisz az alapanyagárak drámai felszökése miatt már idén emelni kellett az ételek árát 20 százalékkal, és ettől csökkent a forgalom.

Az Elefántos Étterem és Pizzériában tavaly szeptemberhez képest az áram díja négyszeresre, a gázé csaknem hatszorosra nő, tudtam meg Kulcsár Krisztián üzletvezetőtől. Az eredeti nápolyi pizza címet nemrégiben kiérdemlő étteremnek ez havi másfélmillió többletköltséget jelent. Ha ezt át akarják hárítani az ide betérőkre, akkor (mivel naponta mintegy százan fordulnak meg itt) átlagosan 500 forinttal drágulna egy-egy vendég számlája. Az üzletvezető így fogalmazott: – A vendégeink egyre inkább árérzékenyek, nem igen viselnek már el több emelést. Érthető, hisz idén már többször kellett emelnünk az árainkat. Összességében épphogy 10-20 százalékkal, miközben az alapanyagok ára 30-40 százalékkal, néhány esetben pedig még durvábban felment. Például az argentin bélszín kilója 9 ezerről 17 ezerre, a libamájé 6-ról 13 ezerre, a lazacé 4-ről több mint 8 ezerre.

Az Elefántos téli kiadásait alaposan megnövelheti a 70 vendégnek helyet adó terasz. Ezt a hideg időkben árammal fűtik, kérdés, hogy ez a többletköltség kigazdálkodható-e? Ha nem, akkor a forgalom visszaesik, hisz bent csak 60 vendég fér el. Napelem telepítésére nincs lehetőség a műemléki környezet miatt, így csak azon takarékoskodhat az étterem, hogy feleslegesen nem kapcsolnak lámpákat, ami viszont alig hoz valamit.

Pécsett több mint féltucat vendéglátóhelyet üzemeltet Kocsis József, így – többek között – az ő üzlete a polgármesteri hivatal földszintjén a Főtér Bistro&Bar, kicsit odébb a Jókai Cukrászda, illetve a Balkán Bisztró, fent a hegyen a Kikelet Étterem, a kultnegyedben pedig a Zsolnay Étterem. Kocsis József nem titkolta: arra készül, hogy több üzletében lerövidíti a nyitvatartást. A forgalom függvényében néhol később kezdenek és hamarabb zárnak, és az is elképzelhető, hogy a hét bizonyos napjain nem nyitnak ki. Sőt, az sem kizárható, hogy egy vagy két helyet átmenetileg bezár a pécsi vállalkozó. Kocsis József is tart attól, hogy az üzleteiben árat emeljen, az alapanyagok drágulása miatt erre már idén rákényszerültek 15-20 százalékos mértékben, s ez egyből érződött a forgalmon. Amúgy Kocsisnak már van szerződése gázra, s a mindenkori tőzsdei ár alapján kell majd fizetnie a kereskedő cégnek. Ez rizikós kontraktus, ám számos gazdasági elemzés szerint az energiaárak indokolhatatlanul magasak, ezért áresés várható, s ha utóbbi bekövetkezik, akkor Kocsis József jobban járhat, mint akik fix árra kötöttek megállapodást.

A kérdezett vendéglátósok közül sokan nem kívántak nyilatkozni, gesztusaikból az volt érezhető, hogy tanácstalanok, és némiképp kilátástalannak látják helyzetüket. Név nélkül beszéltünk olyan, forgalmas belvárosi vendéglátóüzlet vezetőjével, aki azt mondta, hogy 50%-kal drágultak eddig a költségeik, mindent figyelembe véve az elmúlt bő fél évben, ehhez képest 20 százalékkal emeltek, a jövőt pedig majd még meglátják. 

A belvárostól kicsit távolabb sem más a helyzet. A kertvárosi lakótelep forgalmas pontján, a Csontváry utcai buszmegálló közelében lévő Pázsit Söröző gazdája úgy látta, hogy őt is fenyegeti a bezárás veszélye. A csakis italokat kínáló, 15-20 vendéget befogadni képes söröző villanyszámlája eddig havi 60-80 ezer forint volt, ha ez felmegy a sokszorosára, akkor a tulajdonos szerint az 1994 óta működő ivónak „annyi”.

A pécsi vendéglátósok arra számítanak, hogy 2023 elején zár majd be több mulató. – A tél szembesíti majd az embereket a drasztikusan megdráguló fűtésszámlákkal – jósolta Miszler Miklós. – És akkortól mindenki elkezd nagyon takarékoskodni, ami elsőként a szórakozást és a vendéglőbe járást érinti. Ezt sok étterem és kávézó nem éli túl, főleg, hogy ők is kénytelenek lesznek emelni az áraikon.

Ugyanezt mondta Kulcsár Krisztián is, s az Elefántos üzletvezetője még hozzátette: – Az marad meg, aki tud valami egyedit, valami pluszt nyújtani.

KategóriákMETÁL