Többször is lemondásra szólította fel Szekszárd fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt a tolnai megyeszékhely közgyűlésén Illés Tamás ellenzéki képviselő. Illés szerint a feltehetően mozgás- és beszédképtelen, de mozgásában és beszédében egészen biztosan erősen korlátozott Ács, aki az ellenzék szerint a betegsége miatt nem tudja ellátni feladatait, s ezzel milliárdos kárt okoz városának. Az elmúlt egy évben Ács alig jelent meg a közgyűlésen, akkor sem végig volt ott, s az egyik utolsó alkalommal jeltolmácsot biztosítottak neki. A polgármester hónapok óta elérhetetlen a külvilág számára, mi sem tudtunk vele beszélni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Fontos napirendeket tárgyalt a szekszárdi közgyűlés most csütörtökön, szeptember 29-én. Így például dönteni akartak arról, hogy a várost vízszolgáltatással ellátó céget átadják-e ingyen az államnak? E napirend keretében összességében több mint 13 milliárdos vagyon sorsáról kellett szavazniuk a képviselőknek. A határozati javaslat előterjesztője Ács Rezső polgármester volt, a fideszes politikus azonban nem jött be az ülésre. Ez senkit nem lepett meg, hisz Ács tavaly december óta legfeljebb a zárt üléseken vett részt, a helyi tévé által közvetített nyílt ülésekre nem jön el.

A képviselők szerint azért nem, mert Ács Rezső gyógyíthatatlan betegséggel kell harcoljon, ezért menni és beszélni nem tud, s ha bejönne az ülésre, a választók számára egyértelművé válna, hogy a polgármester munkaképtelen. Tegyük hozzá, hogy Ács Rezső már 2020 novemberében beszélt a médiának az állapotáról, ám akkor azt mondta, hogy az őt megtámadó, idegi eredetű betegség a szellemi képességeire nincs hatással, így nem gátolja őt munkájában.

A civil ellenzéki erőket és ellenzéki politikusokat összefogó ÉSZ, az Éljen Szekszárd!-frakció viszont úgy látja, hogy Ács Rezső jelenleg alkalmatlan a polgármesteri poszt diktálta feladatokra.

A frakció egyik tagja, Illés Tamás közgazdász már többször felvetette, hogy Ácsnak – egészségi állapota folyamatos és gyors romlása miatt – le kellene mondania. Illés a csütörtöki közgyűlés kezdetén is ezt tette: arra kérte a jelen nem levő Ács Rezsőt, hogy őszintén nézzen szembe helyzetével, és városa érdekben mondjon le. Ha nem teszi, milliárdos károkat okoz Szekszárdnak. Erről a hozzászólásról – természetesen – szavazni nem lehetett. A címzett vagy hallgat rá, vagy nem. Illés egyperces kérését a kormánypárti városatyák türelmesen hallgatták, és senki sem kért szót, hogy megvédje Ács Rezsőt.

A közgyűlés közben bekopogtam a polgármester irodájába, hogy megkérdezzem őt állapotáról, és arról, hogy igaznak érzi-e az ellenzék állításait munkaképtelenségéről. A polgármesteri előszobán azonban nem jutottam túl, Ács titkárnője azt mondta, a polgármester nem ér rá, mert tárgyal. Kérdeztem, mikor végez a tárgyalással, s jeleztem, hogy csak pár percet kérek, ám az volt a válasz, hogy amint a mostani tárgyalópartner elmegy, újabb megbeszélés kezdődik.

Nem adtam fel: – Ezek szerint a polgármester nem is akar bejönni a közgyűlésre – folytattam a kérdezősködést. – Pedig az ő előterjesztéseiről tárgyalnak. S még egy olyan súlyú ügy megvitatásában sem kíván részt venni, mint a város hosszú távú vízellátása? – Be akart menni a közgyűlésre, de vendége jött – felelte a titkárnő.

A képtelen válasz hallatán elhagytam az irodát, mivel úgy éreztem, nincs ételme a – vélhetően – parancsot teljesítő titkárnőt sarokba szorítani.

Sikertelen próbálkozásom történetét megosztottam Illés Tamással, aki ekképp reagált: – Kamu az egész! A polgármester nem tárgyal senkivel, hisz nem tud beszélni, senki se érti, hogy mit mond. De, ha mégis volt neki vendége, akkor marad az a kérdés, hogy miért mára, az általa összehívott közgyűlésre időzítette a találkozást, amikor sürgős ügyeket kellene megvitassunk. Egyébként a polgármester munkaköri leírása úgy kezdődik, hogy összehívja és levezeti a közgyűlést. De ő nem tudja levezetni. Annyit se tud mondani, hogy „jó napot!”. Eközben minden jogkör nála van, és a közgyűlés tehetetlen. A pandémia okán meghirdetett veszélyhelyzetben magához vonta az irányítást, és az ellenzék megkerülésével vezette a várost, aztán a pandémia után a szervezeti és működési szabályzatba (szmsz) rögzítette a veszélyhelyzet kapcsán megszerzett többletjogait. Napirendet csak ő vehet fel, ő dönt a közbeszerzésekről, mindenről. Már, ha ő dönt. Valószínűleg erre se képes, valaki más dönt helyette, hogy ki, azt nem tudjuk. A jogsértő szmsz miatt a kormányhivatal nem tett semmit, ezért az alkotmánybírósághoz fordultunk, de ott is csak tologatják a beadványunkat.

Az ÉSZ frakcióvezetője, Bomba Gábor maradéktalanul osztotta Illés véleményét. Bomba arra is kitért, hogy miképp okoz kárt Szekszárdnak a polgármester: – Mostanra minden település vezetése átgondolta, hogy milyen lépéseket kell megtenniük a brutálisan emelkedő energiaárak miatt. Hogy milyen takarékossági intézkedések szükségesek az önkormányzati intézmények és cégek esetében. Ezt a stratégiai tervet a polgármester irányításával kellene kidolgozni. Szekszárdon eddig ebben az ügyben semmi se történt, és ez már idén százmilliós károkat okozhat az önkormányzatnak.  

Mindkét ellenzéki képviselő hangsúlyozta, hogy nem a polgármester ellen szólnak, hanem a város érdekében. Átérzik Ács Rezső helyzetét, és drukkolnak, hogy birkózzon meg a betegségével, de ez a küzdelem nem mehet Szekszárd rovására.

Tiszteletben tartják

A csütörtöki közgyűlés előtt beszéltem Szekszárd egyik legmeghatározóbb kormánypárti politikusával, Horváth Istvánnal, s arról kérdeztem őt, hogy a Fideszben miképp vélekednek Ács Rezső alkalmasságáról. Az 52 esztendős politikus 2006-tól 2014-ig volt Szekszárd polgármestere, 2006-tól pedig parlamenti képviselője az egyes számú Tolna megyei körzetnek, az idei választáson is ő szerzett a Szekszárdot is érintő parlamenti körzetben közvetlen, egyéni mandátumot. Horváth István így fogalmazott: – Beszéltünk Ács Rezsővel az egészségi állapotáról, és ő úgy véli, hogy betegsége ellenére el tudja látni a munkáját. Mi ezt a döntését tiszteletben tartjuk.

– Ellenzéki körökből azt hallottam – jegyeztem meg –, hogy önök próbálták lemondatni Ács Rezsőt, de ő nem engedett… – Ilyen nem történt. Ez csak találgatás. Számunkra nem politikai kérdés a polgármester egészségi állapota, beszéltünk vele, de nem kértük lemondásra, rábíztuk a döntést. És ebben ezután sem lesz változás. (A témáról véleménycikket is írtunk korábban.)

Nem beszédtéma

Amúgy a szekszárdiak számára nem beszédtéma a polgármester állapota. Sokan nem is tudják, hogy Ács Rezső beteg, hisz az utcán nem látják őt, rendezvényekre nem jár, a tévé pedig a zárt ülésekre nem mehet be. A megyei lap néha közöl a polgármesterről képet, és azt próbálják a fotókkal és a róla szóló hírekkel üzenni, hogy minden rendben van. Azok a szekszárdiak, akik tisztában vannak Ács Rezső állapotával, általában a pártszimpátiájuk alapján alkotnak véleményt, hogy mit kellene tennie a polgármesternek. Kérdeztem két tucat szekszárdit. A kormánypártiak szidják és embertelennek mondják a polgármester lemondását követelő ellenzékieket, és azt akarják, hogy Ács töltse ki mandátumát. Az ellenzékkel szimpatizálók viszont szeretnék, ha távozna a polgármester. Az ellenzékiek véleménye a tavaszi parlamenti választások előtt az volt, hogy Ács azért nem mond le, mert a Fidesz fél, hogy az időközi polgármester-választáson az ellenzék nyerne. A Fidesz áprilisi, átütő sikere óta már ezt nem mondják, s az általam kérdezettek inkább arra gondolnak, hogy Ács azért marad, mert nem akar lemondani másfélmilliósra becsült fizetéséről. Ugyanakkor, aki így beszél, még az is empátiával szól Ácsról, minden általam megszólított szekszárdi gyógyulást kíván az 57 esztendős polgármesternek.

Testületi erőviszonyok

Szekszárdot 2006 és 2019 között a Fidesz-KDNP-tandem irányította. Nem túl sikeresen, hisz 2020-ban egy pénzügyminisztériumi vizsgálat megállapította, hogy Szekszárd – a megyei városokkal összehasonlítva – messze a legrosszabbul áll az uniós pályázati pénzek felhasználásban, s itt a fejlesztések 20-30 hónapos csúszásban voltak. Ennek, és Szekszárd gyenge gazdasági teljesítményének szerepe lehetett abban, hogy a 2019-es helyhatósági választáson az összefogó, és az ÉSZ zászlaja alá felsorakozó ellenzék 8 képviselőt juttatott be a közgyűlésbe, míg a kormánypártok csak hatot.

A Szekszárdot 2014 óta irányító fideszes Ács Rezső viszont megnyerte a polgármester-választást, így megosztottá vált a városvezetés. Az ÉSZ-nek többsége volt a testületben, ám 2021 tavaszán egyik (nem ÉSZ-tag) képviselőjük, Zaják Rita elhagyta a frakciót, így gyakorlatilag ő lett a mérleg nyelve, és akkortól az ellenzék a szavazásokon gyakran kisebbségbe került.

Idén júliusban azonban elhunyt egy kormánypárti képviselő, a fideszes Csillagné Szánthó Polixéna, s azóta a közgyűlésben egyik oldalnak sincs többsége. Ha pedig Ács nem megy be szavazni, akkor az ÉSZ hét képviselőjének akarata a döntő. Csillagné megüresedett helyéért november 13-án rendeznek időközi választást.

A fideszesek is leszavazták a polgármester előterjesztését

A közgyűlés által tárgyalt kérdések többsége persze mentes a politikától, azok a napirendek harc nélkül át is mennek. Tán meglepő, de ez történt a vízmű ügyében is.

Bomba Gábor azt javasolta, halasszák el a döntést, mivel a polgármester előterjesztése nem alkalmas vitára. Abban ugyanis a város a vagyonátadásért cserébe szinte semmilyen garanciákat nem vár és kap az államtól. Bomba szerint a leendő tulajdonosnak garantálnia kell, hogy a szekszárdi víziközmű-fejlesztések dolgában a városnak ezután is döntő szava lesz, az átadott vízmű székhelye Szekszárdon marad, és nem lesz leépítés a cégnél. Emellett az új gazdának vállalnia kell, hogy két évig nem emeli a vízdíjat, és ha a cég veszteséges lesz (eddig egyébként a nyomott hatósági vízár ellenére is többnyire nyereséges volt), akkor az állam rendezi a mínuszt, nem pedig Szekszárd. Bomba határozati javaslata egyhangú támogatást kapott.

Döntöttek arról is, hogy a vízműről folyó tárgyalásokon a Fidesz és az ÉSZ frakcióvezetője képviseli a várost. Amikor erről esett szó, Illés Tamás megjegyezte, hogy az egyeztetés a polgármester feladata lenne, amikor helyette más megy, akkor annak az a jelentése, hogy Ács Rezső nem alkalmas erre feladatra. Ahogy a polgármesterségre sem.

KategóriákMETÁL