Ártatlannak vallotta magát az a holland férfi a 2015-ös pécsi buszbeszerzés miatt indított perben, aki mostantól új vádlottja a már majdnem két éve indult büntetőpernek. Erre azonban lehetett számítani, arra is, hogy idén már nem lesz ítélet a perben, de arra nem, hogy mégsem hallgatják ki azt a férfit, akit korábban többször is idéztek tanúnak, s aki beismerten mintegy 170 millió forinthoz jutott hozzá munka nélkül, a pécsiek buszvásárlásra adott pénzéből. És akinek a szerepét és “ügybe” kerülését a hatóságok semmilyen módon nem tisztázták az eddigi eljárásban. MInt többször leírtuk, ő egy emberhez köthető biztosan, akit felemlegettek a Volvo-buszok vásárlása kapcsán: Bánki Erikhez.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem tett lényegi tanúvallomást csütörtökön, a Kaposvári Törvényszéken az a holland férfi, aki mostantól új vádlottja annak a büntetőpernek, amely a 2015-ös pécsi buszbeszerzés, egy hollandiai Volvo-flotta megvásárlása miatt indult. És amely per lényegében arra keresi a választ, hogy miért és hogyan került akkori értéken (euróban való ügyletekről van szó) alsó hangon is mintegy 670-700 millió forinttal többe a buszok megvásárlása, mint amennyiért megvásárolhatták volna azokat.

Mint ismert ugyanis a hollandiai flottára volt egy előzetes vételi ajánlat, amely eljutott Pécsre. Az nem egészen 2,9 millárd forintról szólt, az akkori euró-forint árfolyamot figyelembe véve. És amiről úgy tudjuk, hogy az még tíz busszal, ráadásul a tíz legértékesebb busszal többről is szólt. Ehhez képest Pécsett már úgy számoltak, hogy 3,5 milliárd forint lesz a buszbeszerzés, ha kiírják közbeszerzésre, és valóban majdnem ennyibe is került végül. A teljes összeget hitelből fizette a Tüke Busz, illetve a pécsi önkormányzat, végső soron tehát a pécsiek.

A most beidézett holland férfi volt az első gyanúsítottja ennek az ügynek, Hollandiában, mert ott indult el időrendben az első eljárás, pénzmosás gyanújával. Később azonban, 2019 végén már egy magyarországi nyomozásban is gyanúsított lett a buszok leszállítását közbeszerzésen megnyerő holland férfi.

Az azonban nem ugyanaz a nyomozás volt, ami (mondjuk így) a fő nyomozás volt, ez csak később indult el a holland hatóságok noszogatására tudtunkkal, a két ügy pedig most ért össze. Ezért “csatlakozott csak be” az már bírósági szakban is két éve folyó eljárásba a holland férfi, illetve az ő ügye.

Az ő hollandiai cége volt az egyetlen indulója a pécsi buszbeszerzési eljárásnak, és meg is nyerték azt, annak ellenére, hogy minden paraméterben nem feleltek meg a buszok, illetve hogy magasabb árat mondtak a Pécsett megállapított keretnél, de aztán alkuval ezt akkor a pécsiek leszorították. (Ha valóban összejátszottak az ügy szereplői, akkor ez is lehetett persze az előre megbeszéltek alapján egy elfogadott menetrend.)

A holland cégvezető azt mondta a bíróságon, hogy nem bűnös, ártatlannak vallotta tehát magát. Tanúvallomást most nem kívánt tenni, sőt az új magyar eljárásjogi szabályokkal élve azt is jelezte, hogy a jövőben nem kíván eljönni Magyarországra a tárgyalásokra. Merthogy lehetséges már, hogy nem vesz részt, ügyvédje is képviselheti. Neki ráadásul most új ügyvédje van, pár napja, a régi, kirendelt védővel nagyon nem volt megelégedve. Ahogyan a magyar eljárással sem, nem értette, hogy miért nem fordítottak le fontos iratokat már korábban, hogy miért nem küldték el neki szabályosan a vádiratot holland nyelven (a postai kézbesítés alapján úgy tűnt, azt átvették), és hogy miért áll 2022-ben a bíróságon új vádlottként egy 2015-ös buszeladás miatt. Annyit elmondott még, hogy teljesen jogszerű volt szerinte az ügylet, ő és a másodrendű vádlott, a Pécsi Sörfőzde egykori igazgatója is nagyon sokat dolgoztak ezen az ügyön, és így a pénz, amit kerestek az megjárt nekik. A későbbiekben pedig írásban kíván tanúvallomást tenni.

A holland férfi ügyvédje, a pécsi dr. Pallos Dénes is arról beszélt a tárgyaláson, hogy a holland egy kereskedő nemzet, ahol nem ritka az akár 50-100 százalékos haszon sem, itt pedig 20%-ról van szó.

Megjegyezzük, az ügy lényege azért az, hogy nagyon sok közpénz került finoman szólva is gyanús módon, visszaosztásnak tűnő módon harmadik felekhez, az egyik pedig kifejezetten azt mondta, hogy ő bűnös pénzmosásban. Illetve hogy a vádlott holland férfi cége nem a saját buszait adta el, hanem a hollandiai Volvo buszait, csak sikerült neki valami miatt (jó információi lehettek) a közbeszerzés idejére megszerezni az értékesítési jogot, (opciós vételi ajánlattal).

Az, hogy hogyan került kapcsolatba a másodrendű vádlottal, azt tudjuk, az ismert, de azt hogy mi kötötte őt a harmadrendűhöz, egyelőre nem derült ki. Ő, a harmadrendű tanúként vissza volt idézve az elsőfokú eljárásba, de egyik idézésre sem jelent meg, mondván beteg. Őróla csak azt tudjuk, hogy Bánki Erik testvérének egyik cégében volt szerepe. Bánkit a rendőrség nem, a bíróság kihallgatta, miután az azóta elhunyt elsőrendű vádlott szerint Bánki részt vett a buszbeszerzés megszervezésében. Bánki ezt tagadta.

Ma viszont kiderült, hogy a magát első fokon bűnösnek valló harmadrendű vádlott mégsem lesz meghallgatva. A per december 8-án folytatódik, három olyan tanút hallgatnak ki, akiket már korábban is, és akik tartották a kapcsolatot a holland férfival. Az azt követő tárgyaláson pedig már a perbeszédek következnek. A volt harmadrendű vádlottat azonban már nem idézik meg újra. Talán másodfokon hallhatjuk, hiszen ő eddig mindvégig hallgatott szerepéről. Csak azt tudjuk, hogy maga szerint is bűnös.

Címkék:
KategóriákMETÁL