Egészen elképesztő hírt kaptunk a nap folyamán, ami akkor is megdöbbentő, ha amúgy a fél ország azt találgatja két napja, hogy lesz-e komolyabb, közvetlen iskolai következménye annak, hogy Pankotai Lili elmondta elhíresült beszédét október 23-án, Budapesten. Magyarán, hogy kirúgják-e a pécsi egyházi gimnáziumból a káromkodással tarkított, ugyanakkor erős, szabadságvágyó, és persze egyben kormányellenesnek is felfogható beszédet elmondó diákot. Értesülésünk alapján úgy tűnik, valóban lehet ilyen következménye is a felvállalt ellenállásnak és dühnek – sőt, igazából már van is.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚgy tudjuk ugyanis, hogy már a beszéd másnapján, az első iskolai napon, már hétfőn, hivatalos beszélgetésen terelték arra a szót az iskolában, behívva különbeszélgetésre Lilit a budapesti fellépése miatt, hogy ez így nem biztos, hogy jó lesz, és az lenne mindenkinek a közös érdeke, ha meg tundnának egyezni egy win-win helyzetben. Amennyire ezt tudjuk, azt nem mondták ki, hogy Lilinek mindenképpen ott kellene hagynia a ciszter gimnáziumot, de azért ott lebegett ez, mint elsőszámű lehetőség.

De önmagában már az nagyon komoly, nagyon erős üzenet, hogy – amennyire tudjuk – az elhangozhat, hogy jussanak közös nevezőre. Mivel ez a híresztelés már napközben elterjedt, legalábbis hozzánk eljutott, akkor még úgy, hogy gyakorlatilag megszületett a döntés és kirúgták Lilit, még délután megkerestük a 18 éves baranyai diák osztályfőnökét és a gimnázium idén kinevezett új igazgatóját – akinek diákja beszédétől való elhatárolódása ugyancsak elhíresült és beszédtéma lett az országban –, hogy mondják el ennek a döntésnek a hátterét. Később információnk kiegészült és szelídült is valamelyest, utóbbi azért, mert konkrétan ilyen döntés (értsd: kirúgás) nem született, sőt még az sem kizárt, hogy Lili maradhat az osztályában és az iskolájában, és ismerősei köréből azt hallottuk, hogy Lili a hétfőn történt beszélgetés ellenére is maradna az iskolában, leginkább a barátai miatt.

Ugyanakkor arról is értesültünk, más, nagyon megbízható, de továbbra sem hivatalos forrásból, hogy a család számol azzal a forgatókönyvvel is, hogy tényleg nem lesz maradása és ha közös megegyezésnek is hívják majd, de a lényege mégiscsak az lesz, hogy el kell mennie a Nagy Lajosból, ezért már számba vették azokat a lehetőségeket, hogy ebben az esetben hová mehet. Információnk szerint lenne olyan, ugyancsak erősnek tartott pécsi gimnázium, ahová ebben az esetben felvennék az általános gimnáziumi osztályba járó, és érettségi előtt álló Lilit.

Kérdések, egyelőre válasz nélkül

A délután, de már az iskolai tanítási idő után, a hivatalos és nyilvános iskolai e-mail címekre elküldött megkeresésünkre egyelőre sem a gimnázium igazgatója, sem Pankotai Lili osztályfőnöke nem válaszolt. Amennyiben ez megtörténik, vagy reagálnak cikkünkre, frissítjük írásunkat.

Természetesen ma kora este, magát az érintettet, Lilit is megkérdeztük minderről az érte tartott flashmob után (meg arról is, hogyan telt az elmúlt két napja) /élő videónk az eseményről itt nézhető újra/, de azt mondta, szerdáig semmiről nem kíván nyilatkozni.

Kitört a botrány, mert hajszál került az ízletes takonypörköltbe

Mint egy falat kenyér, úgy kellett a nemzeti ünnepre megszervezett hatalmas budapesti tüntetésen pécsi gimnazista által elmondott slam poetry-s beszéd Orbán Viktor feltétlen híveinek. A teljes gépe…

Már terjed a híre Pécsen

Nem sokkal később Pécs egy másik jelentős gimnáziumának idén nyugdíjba vonult egykori tanára, Pécs egyik legismertebb, szeretett pedagógusa, Vatai Éva posztolt ugyanerről a Facebookon, magánoldalán. Vatai Éva azt írta, ő úgy tudja, hogy „Pankotai Lilinek nincs maradása (közös megegyezes) a cisztereknél”.

Címkék:
KategóriákMETÁL