Vasárnap, Katarban megkezdődött a futballvilágbajnokság, amellyel párhuzamosan irodalmi vb játékot szervezett a pécsi Csorba Győző Könyvtár. Természetesen a futballvébén részt vevő országokhoz kapcsolódó szerzők művei kerülnek a középpontba, de egy rendes foci tippjáték is része az irodallmi vébének. Walt Whitman, az USA és Erich Maria Remarque, Németország színeiben már a csoportkörben összecsap, de vajon melyikük meccsel majd a szenegáli Mohamed Mbougar Sarr-ral, avagy a dél-koreai Kyung-sook Shin-nel? És bejut-e a katari döntőbe Dylan Thomas, teszik fel a kérdést a könyvtár által küldött sajtóközleményben.

A cikk a hirdetés után folytatódikNemcsak a katari labdarúgó vb, hanem a Csorba Győző Könyvtár irodalmi vb-je is elstartol november 20-án, közölte a sajtóval a Csorba Győző Könyvtár.

Az irodalmi vb lényege, hogy a foci- és könyvrajongók megismerjék olyan országok irodalmát is, amelyekre eddig kevesebb figyelem jutott. Cél az is, hogy a focirajongók közelebb kerüljenek az irodalomhoz, s nem mellesleg az irodalom rajongói a labdarúgáshoz.

játékban az vehet részt, aki a könyvtár e-mail címére vagy Facebook-oldalán megírja, hogy melyik könyvet/könyveket olvasta, vagy olvassa épp a 32 kötetes irodalmi vb-listáról, és megtippeli a katari labdarúgó világbajnokság győztesét.

Az irodalmi vb követi a futball-vb eseményeit. A csoportkör az ismerkedésé, de a legjobb 16 közé jutó ország szerzőit a könyvtár meccsek szerint csatasorba állítja, felvillantja életpályájukat, idéz a műveikből, s persze drukkol a kedvenc csapatoknak is.

Mindemellett fociért rajongó írók, könyvtárosok, illetve a PMFC játékosai is részesei az irodalmi vb-nek, hiszen egy rövid nyilatkozattal ők is buzdítják az olvasókat, focirajongókat a játék követésére.

A játék a könyvtár közösségi oldalain zajlik, ahol prímán megférnek Nick Hornby, Jean-Paul Sartre, Julio Cortázar, Janne Teller, Mohamed Mbougar Sarr rajongói is.

KategóriákJAZZ