Elindul egy új irányba, az eddigieknél olajozottabban működik majd a helyi döntéshozatal, avagy marad az elmúlt másfél évben beállt rend, és esély sem lesz arra, hogy Szekszárd előrébb lépjen. Úgy tűnik, valóban ez a tétje a hétvégi időközi választásnak, sorsdöntő lehet tehát, de nem úgy és nem azért, ahogyan azt a Fidesz és a KDNP mondja.

A cikk a hirdetés után folytatódikIdén júliusban elhunyt Csillagné Szánthó Polixéna, a Fidesz-KDNP egyik szekszárdi önkormányzati képviselője, aki 2006 óta volt a szekszárdi közgyűlés tagja. A városban ismert és szeretett, nem csak a fideszesek által kedvelt képviselőnő halála miatt időközi önkormányzati képviselő-választást írtak ki, amelyet most vasárnap, november 13-án tartanak körzetében, Szekszárd 4-es számú önkormányzati választókerületében. Napra pontosan három évvel és egy hónappal a 2019-es választás után.

A héten Szekszárdon jártunk, hogy megtudjuk, vagy legalább képet kapjunk arról, mennyire mozgatja meg az embereket a választás, kit tartanak esélyesnek, mennyire számít, vagy számít-e egyáltalán a személy maga, vagy csak pártszimpátia alapján döntenek, illetve milyen egyéb körülmények  befolyásolhatják a választás kimenetelét?

A legtöbb megkérdezettnél érdeklődtünk arról is, hogy szerintük a szekszárdi polgármester nem titkolt rossz egészségi állapota miatt másképpen szavazhatnak-e a szekszárdiak. Mint ugyanis az ismert lehet, a Fidesz által indított polgármester, Ács Rezső megnyerte a választást, legyőzve kihívóját, az ellenzéki Éljen Szekszárd! által indított Bomba Gábort, ugyanakkor az ÉSZ! megnyerte a 2019. őszi helyhatósági választást. Azóta azonban volt egy országgyűlési választás, s Szekszárdon, ahol egy közvetlen országgyűlési mandátumról döntenek, a város korábbi fideszes polgármestere, a már az előző ciklusban is parlamenti képviselő, Horváth István nyert Harangozó Tamással (MSZP) szemben.

Fafaragó, “fősővárosi” fideszes

Most azonban a haláleset miatt újra helyi szinten szavaznak. A Fidesz egy, a helyi politikai életben még nem kipróbált jelöltet, Szollár Zoltánt indítja. A mesterségét tekintve fafaragó, de mellette borkészítőként is tevékenykedő, az érintett választókörzethez tartozó Felsővárosban élő (vagy ahogyan ő rendszeresen hivatkozik rá: “fősővárosi”) Szollár abban is bízhat, hogy helyben közösségszervező emberként is ismert. S habár kedveltségéről és politikusi alkalmasságáról megoszlanak a vélemények a helyi szóbeszéd és az általunk Szekszárdon kérdezett mintegy ötven ember véleménye alapján, mégsem esélytelen teljesen arra, hogy ő lehessen Szekszárd új városházi képviselője. Ugyanakkor több jel is arra utal, hogy ő áll jelenleg rosszabbul, nem ő tűnik befutónak, erről tapasztalataik alapján olyan ÉSZ-tagok is beszámoltak nekünk, akik aktívan kampányolnak a saját jelöltjük mellett.

Miniszter kampányolt a helyi időközi választás előtt

A pártok és politikai szervezetek azonban a valós belső méréseket és közvélemény-kutatásokat nem szokták a választások előtt nyilvánosságra hozni, ugyanakkor a fenti sejtést sugallja az is, hogy a héten maga Lázár János építési és beruházási miniszter járt Szekszárdon, hogy kampányoljon Szollár mellett. Ami, valljuk meg, nem szokványos egy helyi időközi választáson. Finoman szólva. Lázár érkezését amúgy nagy titokban tartották, az orbánista média munkatársait persze értesítették az eseményről, nem is kérdeztek semmilyen “problémát” és kényelmetlen, pedig lett volna mit kérdezni a minisztertől, például azt, hogy eddig miért nem igyekeztek olyan nagyon a fideszes polgármester által irányított város segítségére. Habár a hódmezővásárhelyi politikus sokat próbált figura, emlékezhetünk, ha politikai érdeke úgy kívánta neki és a pártnak, nem volt rest világ egyik legélhetőbb városában, Bécsben a körülményekre panaszkodni. Lázár természetesen ígérni érkezett, és ígért is.

Leginkább korábbi ígéreteket vettek elő

Igaz, egyes ígéretek akár évekkel korábban is elhangzottak már, de a szekszárdi uszodaberuházás állami átvétele (mert ez is előjött) is szerepelt Horváth István országgyűlési képviselőjelölti kampányígéretei közt a tavasszal. Tehát most az egyik fő ígéret az a Fidesztől a nagyjából 2700 fő szavazásra jogosultat magában foglaló időközi választókörzeti szavazáson, amit az országgyűlési választási kampányában is elsütöttek. És mivel nem valósult meg máig, elő tudták újra venni. És okolni az uszoda projekt miatt a helyi ellenzéket, amely 2019 végén nyerte meg a helyi választást, miközben az új uszodát eredetileg 2019 végéig át kellett volna adni, ehhez képest most is félkész állapotban van, a minisztert is csak egy félig kész beruházásnál tudták körbevezetni. 

De Ács Rezső szekszárdi fideszes polgármester is jóval aktívabb lett az elmúlt hetekben, már ami a Facebook-posztokat illeti – annyit szerepelt a saját oldalán, mint az azt megelőző 4-5 hónapban összesen, talán mostanra már többet is. Ha azonban összevetjük a tavalyi évvel, amikor még nem érkeztek olyan aggasztó hírek az állapotáról, akkor szembetűnő a különbség.

A Lázár-látogatásnak két posztot is szentelt az oldalát kezelő személy, az érdemibb bejegyzés az, ahol arról “beszél” Ács az írásos szöveg szerint, hogy eredményes egyeztetést folytattak Lázár Jánossal. Ács Rezső (vagy a helyette a bejegyzést megíró személy) főbb sarokpontokként említette, hogy az ígéret szerint Szekszárd 2023 végére befejezi valamennyi folyamatban lévő beruházását a kormány segítségevel, a Magyar Állam átveszi az uszoda, a Rekreációs Központ és az új Sportcsarnok fejlesztését, ezek közül elsőként 2024-ig befejezik (megj.: a következő önkormányzati választás 2024 tavaszán lesz) az uszoda építését és vállalják annak üzemeltetését is. 2026-ra pedig új, modern szülészeti blokk épül a kórház területén. „Nekünk csak egy dolgunk van: vasárnap olyan közgyűlésről dönteni Szekszárdon, amelyik hosszú távon partnernek tekinti Magyarország Kormányát!” – olvasható Ács Rezső oldalán.

Még egyszer leírjuk: nem országgyűlési választásra, hanem egy haláleset miatti időközi önkormányzati választásra készülnek, azaz egyetlen új városházi képviselőt választanak, vasárnap, egy nagyjából 2700 választópolgárt magában foglaló körzetben!

Konstruktív politizálást ígérnek

A Fidesz helyben azzal kampányol, hogy ők konstruktív politizálásra készülnek, ehhez kérnek támogatást a szavazóktól, de a fideszes újságok is hangolnak, ők már messzebb mennek, arról írnak egyesek, hogy Szekszárd működőképessége, normális működése múlik a vasárnapi voksoláson – akkor, ha nem a fideszes jelölt nyer. Ez természetesen hazugság, a város most is működik, pedig még nincs új képviselő, a polgármester pedig biztosan nem tudja úgy ellátni a feladatait, ahogyan egészségesen tenné. Más kérdés, meddig tartható ez így fenn, mindkét körülményt tekintve.

Az általunk véletlenszerűen megkérdezett szekszárdiak – akik közt a körzetben élők és nem ott élők is voltak – is nagyjából azt erősítették meg, amit néhány, a helyi közéletet jobban ismerő szekszárditól hallottunk az esélyekről és a jelöltek megítéléséről. Azt azonban el kell mondanunk, hogy a 45 és 50 fő közti megkérdezett személy egy része, azoknak meg a túlnyomó többsége, akik nem vállalták, hogy nyilatkoznak, nem, vagy egyáltalán nem érdeklődik a politika és a helyi közélet iránt, vagy csalódott. Sokan azt sem tudták, hogy időközi választás lesz – a nem válaszolókat is számolva, a többség nem tudta.

Akik válaszoltak, Szollár Zoltán előnyének tartották, hogy kormánypárti jelölt, és hogy ebben a körzetben hosszú idő óta fideszes politikus volt a képviselő. Több olyan körülmény is van azonban, amely miatt nem lehet teljesen nyugodt a fideszes induló.

Az egyik a már említett vélekedés, hogy sokan vitatják alkalmasságát, okos kompromisszumokra nem mindig kész, nehéz embernek írták le nem kevesen.

Lehetnek sokan, akik inkább az emberre szavaznak, mint a pártra

A másik ilyen, hogy nem mindenki a pártszimpátia alapján szavaz, ami meg értelemszerűen a legtöbb esetben az aktuális kormány pártja(i) jelöltjét erősíti – habár talán a jelenlegi gazdasági helyzetben ez sem lenne ennyire egyszerű ügy.

Igaz, olyan megkérdezett is volt, aki bár azt mondta, a Fideszre fog szavazni (tehát a Fideszt, s nem Szollár nevét mondta), később azt említette, hogy elsősorban az alkalmassága miatt fogja a fideszes jelölt neve mellé húzni az ikszet.

Az ÉSZ ismét női jelöltet indít és ez be is jöhet

Mások azonban azt mondták, hogy három és fél ciklus óta egy nő, ráadásul egy kedves és dolgos nő volt a képviselőjük, így a hétvégén az ellenzéki ÉSZ!, azaz az Éljen Szekszárd! jelöltjére, Jantner Lászlóné Márkus Margitra adják a voksukat. Amiatt, mert abszolút alkalmasnak tartják a feladatra, s mert – bár más politikai formációhoz tartoznak – mégiscsak van közte és az elhunyt fideszes képviselőnő közt hasonlóság – a már említettek. És úgy tűnt, ez a körülmény sokaknak fontosabb, mint a párthovatartozás. Elég nagy kontraszt a Lázár-látogatáson elhangzottakkal ellentétben, ahol Szollárt erősítendő, nagy leendő városi beruházásokat lengettek be a távolabbi jövőre, leginkább a következő önkormányzati ciklusra vonatkozóan, hogy Jantnerné viszont a saját kampányfilmjében és a kampányban az adott választókörzetben megoldandó ügyekre koncentrált.

Kevésen múlt 2019-ben

Jantner Lászlóné ráadásul nem először indul, végigcsinált már egy kampányt, ő már 2019 őszén is az ÉSZ! képviselőjelöltje volt, ugyanebben a körzetben. Ez tehát mellette szólhat, és ezt is említették. Ráadásul Jantnernére a rendes, 2019 őszi önkormányzati választáson is majdnem annyian szavaztak, mint Csillagnéra, minimális volt a különbség kettejük közt: 47,22%, illetve 46,65%, számokban 663, illetve 655 szavazat. Nem beszélve arról, hogy az érvénytelen szavazatok száma (habár ezt ma már nem lehet a választás.hu-n visszakeresni) jóval magasabb volt a különbségnél, 30 és 40 közötti. Több olyan ÉSZ-tag, vagy az ÉSZ-t kedvelő szekszárdival is beszéltünk a napokban, aki még mindig felemlegeti mindezt, mondván, hogy azt nagyon furcsállja, hogy ennyi véletlenül vagy szándékosan elrontott szavazat volt az urnákban.

Az egészen biztos, hogy most nem fog kelleni 663 szavazat a győztesnek. És nem csak azért, mert a Mi Hazánk is ringbe száll, Babos László révén, hiszen 2019 őszén is indult Mi hazánkos jelölt (Vig Ádámra 86 fő voksolt, 6,13%, 2019. október 13-án), hanem mert szinte teljességgel kizárható, hogy egy időközi választáson elérje a részvétel a korábbi, “nagy” választásét. Akkor 50% körüli volt a körzetben a részvétel, most a legtöbben 45% alá várják a megjelenést.

Nem fellebbezték meg a döntést

Azt az esetet is felhozták amelyről a Szabad Pécs a tavasszal részletesen írt, s ami szerint a kevés különbség, és talán az idősek otthonában való szavazás általuk bírált körülményei miatt is meg lehetett volna támadni az akkori választási eredményt.

Ezt azonban nem tették meg, maga Jantnerné sem akarta akkor, mert az ÉSZ-nek pont ugyanannyi mandátuma lett volna a szekszárdi közgyűlésben, ha végül az óvás után Jantnerné lett volna a győztes, mint úgy, hogy az elhunyt Csillagné került be közvetlenül. Az utóbbi eset történt, s emiatt eggyel több listás helyet kaptak az ÉSZ-esek, mintha a 4-es körzetből is ők küldhettek volna képviselőt a közgyűlésbe. A listáról azonban nem Jantnerné jutott be, hanem az akkor még Párbeszéd-es Zaják Rita, aki azonban másfél éve kilépett az ÉSZ-frakcióból, s ezzel megszűnt az ellenzék addig meglévő, vékony, de a minősített többséget is jelentő többsége. Zajákkal együtt ugyanis 8 fős volt a frakció a 15 fős közgyűlésben.

Fideszes, de nem tagja a frakciónak a polgármester

A polgármester, Ács Rezső ugyan fideszes, a Fidesz indította, az ő jelöltjük volt, de Ács nem tagja a Fidesz-frakciónak. És nem is mindig velük szavaz, még lényegesebb, hogy nem titkolt rossz egészségi állapota miatt már jó ideje alig, vagy egyáltalán nem vesz részt a közgyűléseken, magyarul a legtöbb ügyben Ács Rezső nem szavaz. De erről a későbbiekben még részletesebben is szólunk. Jelenleg tehát van a fideszes, de nem Fidesz-frakció tag polgármester, egy ötfős Fidesz-frakció, egy hétfős ellenzéki, az Éljen Szekszárd-frakció, és egy fő független képviselő, az expárbeszédes, és volt ÉSZ-frakció tag Zaják Rita. A minősített többséghez Szekszárdon 8 képviselő szavazata szükséges. Ennek biztos megszerzésére kizárólag az ÉSZ-nek van lehetősége, amennyiben a hétvégén az ő jelöltjük, Jantner Lászlóné nyer. Amennyiben a fideszes Szollár Zoltán kapja a legtöbb szavazatot, akkor vele együtt hatfős lesz a Fidesz szekszárdi frakciója. Vagyis még ekkor sem lesznek többen, mint amekkora az ÉSZ frakciója már jelenleg is.

A polgármester állapota befolyásolhatja a voksokat

Ráadásul arra nem igazán lehet számítani, hogy a polgármester a jövőben többet lenne majd jelen, arra azonban sajnos sokkal inkább, hogy még annyi közgyűlésre sem tud majd elmenni, vagy annyi ideig részt venni, mint eddig. Ács Rezsőnél ugyanis gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan központi idegrendszeri, a sclerosis multiplexhez hasonló betegséget diagnosztizáltak, a polgármester által elmondottak és bejelentése alapján már a 2019. őszi választást követően. Ács alkalmassága és esetleges lemondása azóta többször is előjött a helyi közéletben, ugyanakkor az állapota legfeljebb szinten tartható, de idővel biztosan romlik majd még a jelenlegihez képest is. A Szabad Pécs írta meg azt is, hogy Ács mellé az egyik közgyűlésre bevittek egy külsőst is a terembe, egy szájról is olvasni képes jeltolmácsot, arra az esetre, ha a polgármesternek meg kellene szólalnia, de nem értenék. Ács ugyanis már nagyon nehezen mozog és állapottól függően időnként gyakorlatilag beszédképtelen. Nyilvános megjelenése alig-alig volt az elmúlt egy évben, többek közt erre hivatkozva vetik fel az ÉSZ-esek időnként, hogy a legjobb lenne, ha lemondana, a városnak is, és neki is. Ezeknek a felvetéseknek a kritikusai azonban azt mondják, hogy Ács szellemi képességeivel nincs gond, és nem illő és érzéketlen maga a felvetés is.

Ács Rezsőtől a napirendre vétel jogát vennék el

Beszéltünk Bomba Gáborral is, az ÉSZ alapítójával és frakcióvezetőjével, Ács Rezső korábbi kihívójával. Arra voltunk kíváncsiak, hogy amennyiben az ÉSZ jelöltje nyer vasárnap, megpróbálják-e lemondatni a polgármestert, van-e erre egyáltalán lehetőségük, esélyük. Ők ugyanis azt mondják, hogy Szekszárd nem halad előre, alig jut egyről a kettőre, aminek egyik oka az, hogy Ács már nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, nem képes lobbizni a városért, menni, menni, menni és tárgyalni, vinni és befejezni a projekteket. A legtöbb közgyűlésen bent sem volt, vagy csak percekre az elmúlt egy évben, rendszerint az alpolgármestere vezeti le az üléseket, ő jár a legtöbb protokoll eseményre is Ács helyett.

Bomba Gábor azt mondta, ha nyernek is vasárnap, arra csekély az esély, hogy elérjék Ács lemondását, lemondatni pedig ők nem tudják. Az ezt célzó eljárást a kormányhivatal  tudná elindítani, de ahhoz a Tolna megyei főispánnak érzékelnie kellene, hogy Ács nem képes ellátnia a feladatát, amit azonban egyelőre nem érzékelt.

Két dologban azonban mindenképpen előbbre jutna szerinte Szekszárd, ha ők nyernének. Egyrészt a jelöltjük miatt, aki szerinte sokkal jobb jelölt és jobb képviselője is lenne a körzetnek, mint a Fidesz és a KDNP által ajánlott Szollár. Másrészt pedig azt a 8 fős, azaz minősített többséggel rendelkező és a korábbiaknál egységesebb ÉSZ-frakció el tudná érni, hogy elvegyenek egy szerinte amúgy is vérlázító és ilyen módon megadott jogosítványt a polgármestertől, azt, amellyel gyakorlatilag Bomba szerint elhallgattatta mind az ellenzéki, mind a fidseszes képviselőket is: a napirendre vétel jogát.

Ács ugyanis a Covid-19 miatt kiírt vészhelyzet és a polgármestereket felruházó különleges jogrend legvégén azt a döntést hozta, hogy ő legyen az egyedüli, aki dönthet a közgyűlésen is a napriendre vételről. Egyszemélyben. Azonban, ha nincs jelen az ülésen, akkor nem vehet senki semmit napirendre, bocsáthat szavazásra, miközben a polgármester alig van jelen az üléseken, így a legtöbb esetben csak azt tárgyalhatják, és arról szavazhatnak, amit előzetesen megkapnak napirendként az ülésre.

Ezt a nagyon extra, szerinte a polgármester egészségügyi állapotában nonszensz, de attól függetlenül is védhetetlen hatalmat jelentő jogosítványt a minősített többség el tudja venni, és meg is teszik, ha Jantner Lászlóné nyer és az ÉSZ-nek meglesz a minősített többsége.

És emiatt Bomba szerint tényleg lehet azt mondani, hogy sorsdöntő választás jön Szekszárdon vasárnap, és a város normális működése a tét, de nem éppen úgy, ahogyan azt a fideszes sajtóban írták, hanem éppen ellenkezőleg.

Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

KategóriákMETÁL