A Pécs Pride szervezői szerdán, a Facebookon mondtak köszönetet a rengeteg megjelentnek és segítőnek, akik részt vettek az első vidéki Pride-on. És üzenték: jövőre is lesz Pécs Pride, ami persze nem új hír, ezt a kezdetektől mondják, mióta bejelentették, hogy nem egyszeri alkalmat szerettek volna.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt már mi tesszük hozzá, hogy ahogyan a Pride-hoz hasonló más, szintén évente visszatérő megmozdulások, amelyek azt szeretnék elérni, hogy az adott csoport tagjait vegyék észre, hogy jelen vannak és sokan vannak. A szezonnyitó motorosfelvonulások sem csak azt szolgálják, hogy legyen egy jó hangulatú nagy közös motorozás, vagy a Kritikus Tömeg biciklis demonstrációk sem biciklis találkozó, hanem figyelemfelhívó akció. Más-más célokkal, de nagyon hasonló eszközökkel azt akarják elmondani, tudatni, hogy vannak, sokan vannak, jelen vannak, köztünk vannak, az utakon, a sáv belsejében, vagy külsejében vagy mellettünk állnak a buszon, vesznek jegyet egy filmre a moziban. vásárolnak be velünk. A meleg közösség nem azt kéri, hogy figyeljenek rá az úton, mert ha nem teszik, akkor sok lesz a baleset, akár halálos balesetek is, hanem, hogy ne kelljen titokban, bujdokolva élniük, és lemondaniuk olyan jogokról, amelyek a heteroszexuális, cisz embereket alapjogként megilletik, például a polgári házasság intézménye, vagy az örökbefogadás lehetősége. És persze tiltakoznak/tiltakoztak az ellen is, hogy a magyar kormány olyan törvénymódosításokat fogadott el, egyazon időpontban és egyazon törvénybe emelve az új részeket, amely a pedofília büntethetőségén változtatott, és amely az LMBTQI+ emberekről szóló médiatartalmakról, rájuk vonatkozó felvilágosító előadásokról szólt. Ráadásul a kormány az eredetileg csak pedofíliaellenes törvénymódosításnak indult jogszabályi v változtatási folyamat végén döntött az utóbbiról, ezzel külön is hangsúlyozva, hogy ezt a részt mihez társítja, így szándékosan vagy (talán) nem szándékolta, de összemosva a pedofíliát és a homoszexualitást.

Mindeközben tegnap, az országgyűlési képviselőségre hajtó Kővári János, immáron fideszes erősítéssel továbbra is próbálta napirenden tartani a Pécs Pride ügyét. A pécsi közgyűlésben tegnap este történtekről beszámoltunk.

Steiner Kristóf, ismert újságíró, emberi jogi aktivista, közéleti szereplő is részt vett az első Pécs Pride-on. Ő azt mondta a pécsi rendezvényen, felszólalásában, hogy mindenhol lehet innentől kezdve Pride az országban. Ugyanakkor, aki hallotta, hogyan fogalmazott, hogyan hangsúlyozott, annak teljesen egyértelmű, hogy nem szó szerint kell érteni (pl. azt is mondta, hogy minden nap lehet Pride). A pécsi közgyűlésben tegnap azonban a magukat jobboldalinak valló képviselők közül voltak olyan hangok is, amelyek ezt szinte készpénznek vették, mindenesetre az elhangzott, hogy vélhetően lesz jövőre is Pride Pécsett, és most, még idejekorán van itt az ideje annak, hogy a a pécsi önkormányzat lépjen, ezért a Baranya 1-ben, Mellár Tamás vagy Nemes Balázs ellenfeleként, az országgyűlési képviselőségért indulni kívánó Kővári János vitt be előterjesztést a közgyűlésbe. A napirendi pontot reggel vetetette fel, és szavaztak is róla.

Igaz, nem volt egyszerű menet. A technikai szünetet is számolva tovább tartott a vita, mint maga a Pécs Pride felvonulás. Kővári vizsgálóbizottságot szeretett volna felállítatni, mondván, vizsgálják ki, hogyan előzhető meg a Pécs Pride, vagy legalábbis az, hogy a belvárosban vonuljanak, vagy az, hogy ne azon az útvonalon tegyék, illetve vizsgálják meg, hogy hogyan tudnak segíteni a szombaton pénzt veszítő vendáglátósoknak.

Azt, hogy Kővári János és a többi fideszes képviselő miért arról beszélt, hogy egész nap nem lehetett a a pécsi belvárosba menni, nem tudjuk, mert ha valaki azért nem akart bemenni délelőtt, hogy délig el kell onnan jönni, az is csak egyéni döntés kérdése, de este hattól már a visszarendeződés megkezdődött, be lehetett menni a belvárosba, a vendéglátók újra kinyitottak, és sokan voltak este a városban. Amúgy délelőtt sem volt üres. Az viszont biztos, hogy járt kellemetlenséggel, és nagyfokú, sőt talán túlzó mértékű korlátozással a felvonulás rendőri biztosítása. A Szabad Pécs a rendőrségtől próbálta előzetesen megtudni, hogy miért készülnek ilyen módon, amikor már ez az információ kiszivárgott, de erről nem kaptunk érdemi tájékoztatást.

Kőváriék tehát vizsgálóbizottságot szerettek volna a károk felmérésére, és arra, hogyan lehet segíteni a szombati kiesés miatt.

Arra, bevalljuk, nem igazán emlékszünk, hogy a Pride-tól elérően nem (évi) egyetlen alkalmat, nem csupán fél napra kiesést jelentő pandémia és lezárások okozta bevételkiesés kapcsán akár Kővári János, akár a pécsi fideszesek felvetetették volna, hogy a kormány nem elegendő kompenzációt nyújt, és nem elég gyorsan.

Ahogyan a tegnapi közgyűlésen is csak Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője említette meg, hogy volt itt egy szélsőjobboldali tüntetés is. Márpedig nem a Pride miatt, hanem a fenyegetések és a szélsőjpobboldaliak jelenléte miatt volt a soha nem látott mértékű lezárás és rendőri biztosítás. Amire így, ebben a formában nem lehetett számítani.

A polgármester és több képviselő is kivonult a teremből, mondván nem kérnek egy újabb Kővári vezette politikai akcióból, merthogy szerintük Kővári akciója egyértelműen egy politikai öncélú akció. Mivel a kormányoldali képviselők által a felvonulás tárgyában benyújtott határozati javaslatok jogilag megalapozatlanok, politikailag vállalhatatlanok, frakciószövetségünk a közgyűlés határozatképességét még fenntartva kivonult az előterjesztés tárgyalásáról – írták Péterffyék tegnap. Az indítványt így végül leszavazták.

Arról nem esett szó, hogy tervezik-e vizsgálóbizottság nélkül az esetleges kárigények, kérelmek kivizsgálását, mert arra elvileg bizottság nélklülk is van lehetőség, de az elhangzott, hogy mivel a rendőrség döntött, a Belügyminisztériumnál kellene reklamálniuk a fideszes képviselőknek.

Kővári Jánostól megkérdeztük a technikai szünetben (a videón 1:25-től), hogy hogyan lehet az, hogy ő eddig mindig csak Péterffyék (akik nem szervezőK) és a Pride szervezői felelősségét vetette fel, sőt tegnap már a menetben vonuló antifasiszta csoporttal is volt baja, mondván, az AntiFa egy erőszakszervezet, de azokat eddig nem emlegette, akik miatt a lezárások voltak. A szélsőjobboldali tüntetőkre gondolunk (akikről elmondtuk, hogy tiltakozni, ezzel kapcsolatos rendezvényt tartani, joguk van, az ő rendezvényük is jogszerű volt). Kővári azonban azt mondta, hogy ez nem igaz, ő erről is beszélt, hogy nem azonosul az ő nézeteikkel, teljes mértékben elutastíja azokat (mi továbbra sem emlékszünk, hogy az ellentüntetőket Kővári felhozta volna bárhol is nyilvánosan, de ebben biztosan neki van igaza, pláne, hogy élő adásban, kamerába mondta a választ). Azt viszont elutasította, hogy ő uszított volna a rendezvény ellen és így hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen lezárások voltak. Azt kérdésünkre elismerte, hogy egy hét alatt három sajtótájékoztatót is tartott a Pride-ról, de szerinte az ismétléstől nem lesz valami gyűlöletkeltő, uszító, ha önmagában nem az, és ezt ő határozottan kikérte magának.

Beszéltünk Csizmadia Péterrel is, a Fidesz frakcióvezetőjével (a videón 1:31-től) aki azt mondta, hogy Pécs Pride és annak lebonyolítása, illetve asz azzal kapcsolatos intézkedések, amit a jövőben meg lehet tenni azért, hogy kevesebb veszteséget jelentsem ez a belvárosban élőknek, ott dolgozóknak és a az ott vállalkozást működtetőknek, az nem politikai kérdés, hanem szakkérdés, és szerinte városvezetői kérdés is.

Azt mindenesetre a szervezők már korábban is mondták, hogy a Pécs Pride az első vidéki és első pécsi Pride, azaz szeretnének folytatást. Amire most a Facebookon is utaltak, abban a posztban, amelyben megköszönték azt, ahogyan lezajlott az esemény, és amelyen ilyen sokan voltak.

„Lassacskán feleszmélünk az I. Pécs Pride után! Bár szavakat nehezen találunk, minden reményünket felülmúltátok a szabadságotokkal! Elképesztően boldogok vagyunk, hogy a felvonulás minden pillanatában sikerült megőrizni városunk méltóságát és reméljük, hogy mindez bátorságot ad a többi vidéki városnak is! Jövőre találkozunk, addig is legyetek szabadok, bárhol! Köszönünk nektek mindent” – írták.

KategóriákMETÁL