Flashmob-ot szerveztek csütörtök este pécsi civilek a Facebookon, erről a Szabad Pécs számolt be. A kirúgott pedagógusok és azon túl is a két napja elbocsátott pécsi művészetis oktató mellett álltak ki és követelték visszahelyezését.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyon gyorsan szervezték meg a csütörtök esti pécsi flashmobot, amellyel kiálltak Tölgyfa Gergely mellett, aki drámajátékot és színészi mesterséget tanított az iskolában, idén szeptember óta munkaszerződéssel, az előző évben megbízási szerződéssel. Nem csak gyorsan, hanem az elején szemerkélő, majd szakadó esőben, de még így is voltak vagy nyolcvanan a pécsi Színház téren, a Pécsi Tankerület előtt.

A résztvevők, diákok, tanárok, volt tanárok, szülők, civilek felragasztott üzenetekkel jelezték a Tankerület felé (és ne beszéljünk félre: és a kormányzat felé) az elégedetlenségüket.

Az üzenetek személyes, rövid intelmek, vagy akár kifejezetten hosszú művek is voltak, de a pedagógusok követeléseinek 9 pontját is kitűzték a tankerület ajtajára, és azt el is szavalták/felolvasták. A villámcsődület végén pedig egy kordonszalaggal fizikailag is, persze leginkább szimbolikusan lezárták a hivatalt, mondván felújításra, modernizálásra szorul.

Az eseményt a helyszínen néhány rendőr is követte, de nem avatkoztak közbe. 

Mint olvashatták, Tölgyfa Gergelyt két napja küldték el a Pécsi Művészeti Gimnáziumból, ahelyett, hogy véglegesítették volna, ami ma automatikusan bekövetkezett volna. Fontos megjegyzés: a döntést a foglalkoztató, a Pécsi Tankerület hozta meg, nem a gimnázium, szakgimnázium és technikum vezetése. A tény ez, azt, hogy valójában kik és hol döntöttek erről, azt a fantáziájukra bízzuk.

Habár azt is el kell még mondani, hogy Tölgyfa Gergely esetében nem mondták ki, de valójában egészen biztosan azért küldték el, mert ő is részt vett öt másik kollégájával együtt a december 5-én megkezdett polgári engedetlenségben. Az csak a hab lehetett a tortán, hogy amúgy az ország egyik legsikeresebb tanártüntetésének az egyik főszereplője is volt.

Persze, mint mondtuk, a tankerületnél nem mondták ki, és pláne nem írták le a pontos okot (és mivel még próbaidő volt, nem is kellett), de hogy ez így van, hogy ez az igazi ok, azt gyakorlatilag maga Orbán Viktor erősítette meg az év végi sajtótájékoztatóján, mondván, a polgári elégedetlenkedő tanárokat ki kell rúgni, nem tehetnek más velük.

KategóriákMETÁL