Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház! – ezzel a címmel írt segítségkérő levelet a “Pécsi Harmadik Színház viharvert serege”. Aki teheti, segítsen.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Harmadikról mostanában több cikket is írtunk, például arról, hogy bemutatták újra a legendás Spiró-darabot, a Csirkefejet. Amelyről kritikát is írtunk, és ennek kapcsán interjúztunk az alapító-vezető Vincze Jánossal.

Már ebben az interjúban is szó volt arról, hogy nem könnyű a helyzetük, most azonban kérik is a segítséget, mert végveszélyben van a színház, és jelenleg úgy tűnik, hogy január 14-én lesz az utolsó előadásuk. Ha sokan segítenek, akkor viszont nem így lesz, és talpon tud maradni a város és a régió egyik fontos kulturális intézménye. 

„Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház!

A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház nem tudja folytatni működését; jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy 2023. január 14-én tudjuk megtartani utolsó, saját előadásunkat.

Az utóbbi hónapokban, rajtunk kívülálló okok miatt, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtunk. 2022. december 23-án – nem sokkal nagy sikerű Csirkefej-bemutatónk után – kikapcsolni kényszerültünk a fűtést. Magánszínházként a szolgáltatóktól nem vagyunk jogosultak kedvezményre, így az energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeink soha nem tapasztalt magasságokba szöktek. Erre az évadra kapott, működési célú állami támogatásunk csak töredéke ez irányú költségeinknek. Idén januárra minden anyagi tartalékunk elfogyott.

Teátrumunk az elmúlt bő három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget, előadásainkat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységünk részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadásával a nemzeti identitás erősítésében eddig is fontos szerepet játszottunk. Nem akarjuk veszni hagyni mindazt az értéket, amit létrehoztunk!

Folyamatosan keressük a módját, miként tudnánk megteremteni színházunk további működésének feltételeit. Színházi utóvédharcunk zárótüzében kétségbeesetten várjuk – határon innen és túlról is – színházak és színházi társaságok, alkotók és befogadók, barátok és vetélytársak, művészetpártoló mecénások és tehetős gavallérok, cégek és önkormányzatok, továbbá bankok csapatainak segítségét.

Azt tesszük, amit Örkény István egypercese, az Üzenet a palackban főszereplője, egy derék, hajótörött magyar matróz, aki a háborgó tengeren, dacolva a viharral, a hideggel, a sötétséggel és az óriási hullámokkal, minden erejét összeszedve kapálózni kezd a kezeivel-lábaival, hogy ne merüljön a víz alá. De küzdelmünk csak úgy vezet sikerre, ha mentőövet kapunk. Önöktől.   

Bankszámlaszámunk: 11731001-20666200

Kérjük, a Közlemény rovatba írják be: támogatás

Köszönjük a segítséget!

A Pécsi Harmadik Színház viharvert serege

Pécs, 2023. 01. 10.”

KategóriákJAZZ