Újabb közgyűlési ülést tartottak tegnap Pécsett azt követően, hogy a múlt héten a költségvetés megszavazása miatt is összegyűltek a pécsi képviselők. A közgyűlésen csupán 36 napirendi pontot kellett megtárgyalni, de mégis az éjszakába nyúlóan tartott, ebben azonban csak egy ok volt az, hogy Dobrev Klára Pécsre látogatott. Az ellenzék nyilván erre is rájátszva húzta az időt, magánál tartva a szót. A közgyűlés éjszakai műszakjának végén az akkumulátorgyárakról is szavaztak, arra viszont, amit ekkor műveltek a fideszesek, nem lehetett számítani.

A cikk a hirdetés után folytatódikTudni lehetett, hogy kedden Pécsre látogat Dobrev Klára (beszámolónk: ITT). És, hogy fellépésére hivatalos lehet több pécsi képviselő és akár a polgármester is. Arra is számítani lehetett, hogy ha addig nem fejeződik be a közgyűlés (csupán 36 napirendet tárgyaltak), szünetet rendel el a polgármester. És így lett.

A kérdések, felvetések, viszontkérdések fontosak a közgyűlési munkában, a mindenkori ellenzék számára különösen fontos lehetőségek és jogok ezek. Kedden Pécsett ezekből egy szakajtónyival készültek a Pécsett ellenzéki fideszesek (és a kvázi fideszesnek bátran nevezhet öpé-sek). A szokásoshoz képest is kiugró volt ezek mértéke. Ami nem tűnt sem logikusnak, sem puszta véletlennek. Annak sokkal inkább, hogy legalább olyan fontos az időhúzás, mint egy-egy adott téma megvitatása. Így lett szünet is, majd aztán éjszakába, kis híján a másnapba nyúló közgyűlés.

Egyáltalán nem kizárható ezzel a logikával, hogy az időhúzás arra ment ki, hogy később elő lehessen venni Péterffyt. A polgármester rövidebb ideig nézőként is jelen volt a Dobrev-előadáson. Péterffy később arról beszélt, hogy találkozott is vele, segítséget kért tőle Orbánék önkormányzatokat érintő politikája miatt.

De miért lehetett szükség éjszakába nyúló közgyűlésre? Egy ilyenre később is emlékeznek sokan. Ehhez már csak hozzá kell kapcsolniuk a jövő tavasszal a fideszes jelölt ellenében induló Péterffy Attilát: “pincsiként rohant Gyurcsány feleségéhez raportra, és még a közgyűlést is leállíttatta ezért” stb.

Pécs, közgyűlés, akkumulátor-gyárak, szavazás

A közgyűlés egyik utolsó napirendje az akkumulátor-gyárakról szólt. Olyan feltételezett helyzetről, amit a gödi és főként a debreceni történések ihlettek, s az, ahogyan pl. a helyi fideszes vezetés és egyáltalán a Fidesz-KDNP hozzáállt a tervezett akkumulátorgyárak ügyéhez. Azt, hogy erről beszéljenek a pécsi közgyűlésben, Bognár Szilvia kezdeményezte, ő azon három korábbi, kiugrott ellenzéki képviselő egyike, akik együtt, Tiszta kezek néven alakítottak saját frakciót a pécsi közgyűlésben.

Bognár Szilvia szerint akkor is fontos, hogy a közgyűlés kijelentse, Pécs nem akar akkumulátorgyárat, ha az amúgy nincs napirenden.

Az előterjesztésben azt mondják, véleményük szerint nem lenne helyes, ha ilyen jellegű beruházás valósulna meg Pécsett, illetve a város közvetlen környezetében. Részben azért, mert éppen elképesztő mértékben drágul az energiafelhasználás díja, másrészt egyelőre olyanról, hogy környezetbarát akkumulátorgyártás nem beszélhetünk, sőt éppenhogy az ilyen jellegű gyárakról leginkább az ismert, hogy terhelik a környezetet. De azért is el kell utasítani az ilyen megkeresést, mert szerintük ezen a területen nincs kidolgozott monitoring rendszer, nem megoldott, tisztázatlan szerintük az újrahasznosítás kérdésköre, és szerintük fájó hiány jelent Pécsett a megújuló energiaforrások kiaknázása is.

Utasítson el minden ilyet a polgármester?

Mindezek miatt a benyújtott határozati javaslatban azt kérték, hogy a pécsi közgyűlés döntsön arról, hogy akkumulátoriparhoz kapcsolódó, pécsi beruházási szándék esetében a polgármester utasítsa vissza a megkereséseket és a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a pécsiek egészségét és környezetének megóvását elsődleges szempontként kezelje.

Nyitott ajtók

A rendkívül hosszas és változó minőségű vitában Péterffy Attila polgármester is, Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért és beruházásokért felelős alpolgármester is több alkalommal is elmondta, hogy vitán felüli, hogy az egészségügyi és környezetterhelési szempontokat elsődlegesnek tartják, minden egyes potenciális beruházás és megkeresés kapcsán, eddig is így tettek, és ez a jövőben is így lesz.

Szempontok

A Szabad Pécs amúgy már a debreceni akkumulátorgyár ügyének országos botránnyá dagadásakor megkereste a városvezetést, beszéltünk Ruzsa Csabával. Aki azt mondta, hogy folyamatosan tárgyaltak tavaly is, azóta is lehetséges befektetőkkel, mert kifejezetten cél 2019 ősze óta a működő tőke megmozgatása, és a városnak fontos gazdaságstratégiai logika betartása. Márpedig az elsősorban arról szól, hogy a helyi hazai és kis- és közepes vállalkozásoknak igyekeznek segíteni, kapacitásbővítésben is a lehetőségeik függvényében, és igyekeznek olyan új befektetőkkel megállapodni, amelyek a pécsieknek minden szempontból előnyös beruházásban gondolkodnak. Azaz nem csak a lehetséges új munkahelyek száma a fontos.

A rövid távú érdek viszont Ruzsa szerint biztosan nem lehet szempont, ezért kiemelten kezelték korábban is, és kezelik a továbbiakban is azt, hogy milyen környezeti terhelést jelentene egy adott új termelő vagy szolgáltató egység megjelenése.

A debrecenihez hasonló amúgy is más lépték

Pécs igyekezne és igyekszik persze nagyobb befektetőket is kiszolgálni, de például egy Debrecenbe tervezett méretű akkumulátorgyárnak Pécs egyelőre szabad vagy fejleszthető ipari területben, Pécs és környéke pedig az alacsonyabb hozzáadott értékű munkaerőtömegben nem tudna megfelelni. Igaz, nekik nem is ez az elsődleges céljuk, sokkal inkább a több kisebb és közepes méretű, és lehetőleg magasabb hozzáadott értékű és diplomás munkavállalókat is foglalkoztató cégek letelepedése.

Sok közepes, sokra megy

Több közepes cég többet ér ebből a szempontból, mint egy vagy két nagy. Ruzsa még korábban azt mondta, hogy konkrét aukkumulátorgyárral kapcsolatos megkeresés nem érkezett a városba, de több olyan, ami hasonló vagy peremterület, igen. Így például azt elmondhatta, hogy jártak náluk olyanok, akik alufóliagyár lehetséges pécsi letelepedéséről tárgyaltak, de nekik éppen egy ilyen üzem lehetséges jövőben környezetterhelése miatt nem tudtak pozitív választ adni.

16 megkeresés, csak tavaly

Az már tegnap este, a közgyűlésben hangzott el, hogy összesen 16, akkumulátorokkal kapcsolatba hozható cég részéről volt feléjük megkeresés, el is utasították őket. Nem akarnak mindenáron fejlesztést,

ha ökológiai értelemben felvállalhatatlan, fogalmaztak.

Csökkenteni a fogyasztást?

A vitában már késő este Topán László (Tiszta kezek) arról beszélt, hogy szerinte a környezetvédelemben és a környezeti ártalmak csökkentésében a helyes út nem az akkumulátorgyárak telepítése lenne, hanem a fogyasztás csökkentése, és annak felismerése, hogy nincs szükség folyamatosan a gazdaság növekedésére, mert az nem közös érdekünk a jelenlegi helyzetben. Bognár Szilvia pedig arra emlékeztetett, hogy ő a pécsi elektromos autóbeszerzéssel kapcsolatos vitákban is azt mondta, hogy nincs elragadtatva, mert nem gondolja, hogy ez a legzöldebb út, ami járható lenne.

Az orbánista frakcióvezető a lehetséges befektetők elrettentését vizionálta

Kővári János (KDNP-ÖPE) fiktívnek minősítette az előterjesztést. Majd felhánytorgatta az MSZP-s és DK-s (illetve volt MSZP-s) képviselők környezeti kérdésekhez való hozzáállását a Pécs fölé, a Mecsekbe tervezett katonai lokátor kapcsán (Pécs ellen és a környezet ellen mentek volna a politikai céljaik miatt), és persze Péterffy Attilához is volt egy jó szava, mint a Pécsi Hőerőmű egykori igazgatójához, aki levezényelte a biomassza blokkok beindítását.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi városházi frakcióvezetője az egyik felszólalásában (igaz, még az előtt, hogy a 16 megkeresésről szóló kijelentés elhangzott volna) azt mondta, hogy ez most Pécsett egy látszatprobléma, politikai érdek miatt. (Igen, egy fideszes politikus mondta ezt. Látszatproblémák, politikai érdekek miatt.) Érdekes volt az a kijelentése, hogy a baloldal szerinte a potenciális befektetőkkel szemben már előre politikai nyilatkozatot tenne. Ami a véleménye szerint azt bizonyítja, hogy Péterffyék képtelenek a gazdaságot fejleszteni. Éppen ezért ez a javaslat nem a pécsi emberek érdekét szolgálja, és ők ezért nem asszisztálnak hozzá. Ruzsa Csaba erre válaszolva, arra utalt, hogy a városvezetés nem csak dumál tét nélkül a befektetésösztönzésről, hanem cselekszik, elképesztő munkát végeznek ezen a téren, eredményekkel, ellentétben azzal, ami 2019 előtt volt, és aminek Csizmadia is a részese volt, de az eredmények őket igazolják, és menni fognak tovább ezen az úton.

Fideszesek: szavazzanak akkor már aszteroidákról és unikornisszarv-gyárról is

Csizmadia azonban egy nagyon más szempontból nyeretlen kisdobos volt a fideszes álcivil szervezet, az ÖPE képviselőjéhez, Berényi Zoltánhoz képest, és a Fidesz-frakció tag Barkóczi Csabához képest. Mindketten úgy gondolták ugyanis, hogy szükség van ennél a napirendnél, nagyon késő este az általuk szavazásra bocsátandó módosító indítványok szavazásra bocsátásáról. És mindketten úgy gondolták, hogy az vagy vicces, vagy netán az jól szemlélteti a tárgyalandó napirend komolyságát (szerintük komolytalanságát, nyilván), ha valami égbekiáltó baromságot szavaztatnak meg Pécs közgyűlésében. Berényi ráadásul összekötötte ezt az egészet azzal, hogy elővehesse a Pécs Pride-ot. Ő azt mondta, hogy ha már Pécs a Pride fővárosa lesz lassan, akkor ő (a szivárványszínű) unikornisokra gondol, és akkor szavazzanak arról is, hogy unikurnisszarv-gyár se települhessen Pécsre. Előtte Barkóczi azt kérte, hogy az aszteroidákról és a meteoritokról is szavazzanak, mert azok is veszélyesek lehetnek, például kipusztították a dinoszauruszokat, és elvi lehetőség arra is van, hogy Pécs közepébe csapódik egy meteorit. Egyik kiegésztő javaslat befogadását sem szavazták meg.

Része lett azonban a később szavazásra bocsátott csomagnak a pécsi városvezető koalíció által javasolt módosító, mert az előterjesztő azt befogadta. És meg is szavazták végül ezt a javaslatot.

A városvezető koalíció szerdán közleményt is kiadott

Az akkumulátorgyár ügye és az éjjeli szavazás miatt. Mint írták, a frakciószövetségük eltökélt abban, hogy munkahelyeket létesítsen, fellendítse Pécs gazdaságát, és olyan feltételeket teremtsen, amelyek vonzóvá és élhetővé teszik a várost. Ezen a téren a választások óta eltelt 3 évben a közlemény szerint jelentős eredményeket tudtak elérni. „Ezek nem valósulhattak volna meg a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a HIPÁ-val való együttműködés nélkül” – írták.

Arra törekednek, hogy elsősorban olyan befektetőket tudjanak Pécsre csábítani, amelyek profilja harmonizál a gazdaságfejlesztési stratégiájukkal. Azaz alapvetően magas hozzáadott értékű, tiszta és modern technológiát alkalmazó és előállító termelésben érdekelt befektetőket keresnek.

Attól azonban nem zárkóztak el, és ezt követően sem fognak, hogy a stratégiájuktól eltérő profilú befektetések hátterét részleteiben is megismerjék. Ideértve a mindenkori befektető által tervezett beruházás környezetre gyakorolt hatását is. Eddig is ennek birtokában alakították ki a városvezetés álláspontját, és a jövőben is így fognak eljárni.

„Csak 2022-ben 16 (!) különböző, akkumulátorgyártással kapcsolatos megkeresés érkezett Pécs önkormányzatához. Egyiket sem támogattuk, és jelenleg sem állunk tárgyalásban egyetlen akkumulátorgyártásban érdekelt céggel sem” – közölték.

Se atomtemető, se uránbánya

A közleményben írnak a Pécs mellé tervezett atomtemetőről is. Pontosabban a Nyugat-Mecsek az, amelyet egyelőre egyedüliként neveztek meg konkrétan, mint lehetséges helyszín, és az egyetlen olyan, amellyel kapcsolatban kutatják, hogy kialakítható-e ott az atomtemető. A közlemény szerint ebben az ügyben és a Pécsett/Pécs közelében esetlegesen újranyitandó uránbánya ügyében is teljesen világossá tette a városvezető koalíció, hogy kiemelten fontosnak tartják a környezet és a klíma védelmét. „Természetesen, amennyiben egy tervezett fejlesztésről az derül ki, hogy szembe megy ezekkel a törekvéseinkkel, akkor az nem valósulhat meg a városunkban” – írták. 

Hozzátették, hogy amennyiben bármely lehetséges fejlesztésről úgy ítélik meg, hogy megoszthatja a pécsieket, a témában már előzetesen, a lényegi döntések meghozatala előtt ökológiai hatásvizsgálatot, széleskörű konzultációt, ha kell, helyi népszavazást fognak indítani.

KategóriákMETÁL