Most ön is beleszólhat egy fontos, de szimbolikusan mindenképpen sokat jelentő civil szakmai díj odaítélésébe. Február végéig ugyanis ismét bárki jelölhet egy általa alkalmasnak tartott személyt vagy közösséget az Emberség Erejével Alapítvány civil kurázsit ünneplő regionális díjára.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az Emberség-díjra bárki jelölhet a dél-dunántúli régióból, tehát Baranya, Tolna és Somogy megyéből olyan magánszemélyt és/vagy civil szervezetet, akiről/akikről úgy gondolja, hogy a közösségért tett példaértékű munkája elismerésre érdemes – jelent meg a felhívás a pécsi székhelyű civil szervezet honlapján.

A jelöléseket február végig lehet leadni, a díjat két kategóriában ítélik oda: helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok, illetve bátor, elkötelezett magánszemélyek nyerhetik el.

Jelölés és kiválasztás

Jelölni az emberseg.hu honlapon közzétett felületen lehet 2023. február 28-áig. Jelölőként kategóriánként egy-egy személy és közösség jelölhető.

A beérkezett jelölések közül az Emberség Erejével Alapítvány kuratóriuma választ ki kategóriánként 5-5 jelöltet. Közülük az alapítvány munkatársai, önkéntesei, felügyelő-bizottsági tagjai, a díj védnökei és partnerei szavazatai alapján talál gazdára a díjat jelképező, villanykörtét formázó szobrocska. Az Emberség-díjat 2023. március 31-én adjuk át. A kategóriák díjazottjai egyszeri, 100 ezer forintos pénzdíjazásban részesülnek.

Jóra fordították

Az Emberség-díjjal olyan embereket és szervezeteket szeretnének elismerni, akiknek fontosak az Emberség Erejével Alapítvány értékei, így a munkájukat a közösség, a nyitottság, a cselekvés, az autonómia, az állampolgári öntudat és az emberi méltóság szellemében végzik.

Az Emberség Erejével egyre nagyobb presztízsű díjának megalapítása tulajdonképpen Hoppál Péternek, a korábbi pécsi polgármester Páva Zsoltnak, és persze a Fidesznek, illetve a „minőségi” kormányzati politikai kommunikációnak köszönheti a dél-dunántúli civil szféra. Persze, kellett hozzá a bíróság is: a pécsi Emberség Erejévelnek adtak ugyanis igazat, s ítéltek meg a számukra 250 ezer forintos sérelemdíjat, gyakorlatilag a Fidesz velük szembeni boszorkányüldözése miatt . Az Emberség-díj megalapítása ehhez a megállapított sérelemdíjhoz köthető, az alapítvány ekkor határozta el, hogy civil kurázsit ünneplő díjat alapít a pénz segítségével, az első évben így tudták a versenyt meghirdetni és lebonyolítani.

Az első Emberség-díjat 2020-ban adták át. Akkor magánszemély kategóriában Zeller Judit, a TASZ szakértője, míg civil közösség kategóriában a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar tanári munkaközössége kapta az Emberség Erejével Alapítvány díját.

A következő évben, 2021-ben Vatai Éva és A Város Mindenkié Pécs lett a győztes, 2022-ben magánszemély kategóriában Híves-Varga Aranka, civil közösség kategóriában pedig a Jó Szatyor kapta az elismerést.

Az Emberség-díj 2023 védnökei: Putz Ádám és Varga Gabriella.

Az Emberség-díj 2023 médiapartnere a Szabad Pécs.

KategóriákMETÁL