A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei azt javasolják, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott légszennyezettségű településeken és azok térségében mindenki viseljen szájmaszkot egészsége megvédése érdekében, mindenki ügyeljen az egészségügyi tanácsok betartására, csökkentsék a szabadban töltött időt, ha mégis hosszabb ideig tartózkodnak kültéren, akkor hordjanak szájmaszkot. De nem a vírusok miatt!

A cikk a hirdetés után folytatódik„Kedd reggelig nyugalomba jut a légkör felettünk, így újra feldúsulhatnak a légszennyező anyagok, elsősorban az északkeleti részeken. Kedden újra megélénkül, helyenként megerősödik az északi szél, így javulás várható a levegőminőségben” – írja friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az azt következő napokra is tartogatnak azonban jóslatot: „anticiklon alakítja az időjárást, így a légszennyező anyagok koncentrációjában növekedés várható”. Magyarul a helyzet csak rosszabbodik.

Nyolc településen veszélyes a levegő minősége, illetve további tizenkét településen a levegő minőségét egészségtelennek, további négyen pedig kifogásoltnak minősítették.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által (NNK) szombaton közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt már veszélyes a levegő minősége Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Tökölön, valamint a Sajó-völgyi településeken, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon.

További tizenkét település – Debrecen, Hernádszurdok, Eger, Szeged, Vác, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették. Négy mérőállomáson – Szolnokon, Esztergomban, Tatabányán és Sopronban – kifogásolt a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Hétfőn este Pécsett legnagyobb koncentrációban a finom por (PM2,5) a megengedett határérték (29 µg/m³) csaknem duplája (58 µg/m³) volt. 

A szálló por hatásáról álljon itt egy idézet a Wikipédia-ból: „A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák. A legveszélyesebb a PM2,5 frakció, amely eljut a tüdőhólyagokba és ott leülepszik, ezzel rontja annak gázcserélő képességét, és gyulladást okoz. Az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.”

Az MTI adatai szerint 2015-ben Magyarországon 14 630 idő előtti haláleset miatt volt okolható a légszennyezettség Magyarországon (ez kb. Bonyhád teljes népessége és még 2-3 nem túl nagy falu), s bár a légszennyezettség miatt Magyarország ellen az EU-ban kötelezettszegési eljárás indult, mégsem történtek érdemi lépések.

Honnan erednek ezek a részecskék? A fa és széntüzelés (szemétégetés) és a dízelmotorok okolhatók legfőképp.

A Klubrádióban Simon Gergely vegyianyag szakértő, a Greenpeace munkatársa elmondta, hogy egy sebészmaszk a levegőben található káros részecskék 50-70%-át kiszűri, a PM 2,5-es szűrővel rendelkező szájmaszkok ennél nagyobb hatékonysággal szűrik a levegőt (a nitrogén monoxid és a nitrogén dioxid ellen kevéssé védenek ezek a típusú maszkok). Szmogriadóban (100 mikrogramm/köbméter felett) a levegő közvetlenül mindenkinek károsítja az egészségét, de a legveszélyeztetettebbek a betegek, öregek, asztmások, a dohányosok és a gyerekek. A szakértő ilyenkor nem javasolja a szabadban történő testmozgást, például a futást az iskola körül.

KategóriákPOP