Lezárult a kérdőíves egyeztetés, amelyben a pécsi városvezetés arra kérte a lakosságot, hogy ossza meg véleményét az akvapark beruházás következő lépéseivel, ütemezésével és a további fejlesztési irányokkal kapcsolatban, írja a pécsi önkormányzat pénteki közleménye. Az online kérdőívet 2316-an töltötték ki. A válaszok a városvezetés szerint egyértelműen tükrözik, hogy a lakosság szeretné, ha Pécsett amilyen hamar csak lehet, megvalósulhasson az akvapark és a hozzá kapcsolódó sportuszoda, multifunkcionális sportcsarnok és szálloda fejlesztése.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A városképet meghatározó fejlesztések esetében fontosnak tartom, hogy a beruházások tervezési szakaszában széleskörű társadalmi egyeztetés történjen. Célunk, hogy olyan létesítmények valósuljanak meg, amelyeket a pécsiek valóban magukénak érezhetnek. A pécsi aquapark fejlesztéséhez kapcsolódóan a tervpályázati folyamatot szigorú jogszabályok kötik, önkormányzatunknak ebben kevés mozgástere van. Mégis fontosnak tartottuk, hogy amiben csak lehet, kikérjük az itt élők véleményét, ezért a lebonyolított tervpályázat díjazott pályamunkáiból kiállítást szerveztünk az Árkád bevásárlóközpontban. Ezzel párhuzamosan azt kértük a pécsiektől, hogy osszák meg velünk gondolataikat a beruházás következő lépéseiről, ütemezéséről és a további fejlesztési irányokról. Örömmel tölt el, hogy több mint 2300-an töltötték ki az online kérdőívünket, ezúton köszönöm mindenkinek, aki véleményével segítette munkánkat” – idézi a közlemény Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét.

Utalnak arra is, hogy a városvezetés által létrehozott weboldalon, több mint két hét alatt 2316-an töltötték ki az online kérőívet. Ebben négy kérdésre vártak választ.

Az első a beruházás ütemezésére vonatkozott. A válaszlehetőségeknél az 1-es akvapark megépítésének legkorábbi, a 4-es a legkésőbbi lehetőséget jelentette. A szavazók elsöprő többsége azt szeretné, ha az aquapark épülne fel a leghamarabb, utána a sportuszoda, majd a sportcsarnok, végül a szálloda.

A második kérdésnél a beruházás megvalósítási szempontjait rangsorolhatták a válaszadók. Változatos és dús növényzet telepítése (1), a kreatív tereprendezés és tájépítészet (2), a helytakarékosság (3) és a fenntarthatóság (4) voltak a szempontok. 

A pécsiek magasan a fenntarthatóságot tartják a legfontosabb szempontnak. Ezután a változatos és dús növényzet telepítése, a kreatív tereprendezés és az ötletes tájépítészeti megoldások jönnek, utolsóként a helytakarékosságot jelölték meg a kérdőív kitöltői.

A felsoroltakon kívül a válaszadók további fejlesztési szempontokat is megjelölhettek. A szabad válaszadás lehetőségét csupán néhányan használták ki és a válaszok között leginkább az útfelújítást, parkolóbővítést, kerékpáros- és tömegközlekedéssel történő megközelítés biztosítását, melegvizes wellnesst, csúszdapark kialakítását, családbarát megoldásokat, akadálymentesség biztosítását és a zöld fejlesztési megoldásokat emelték ki.

Inkább fedett korapálya mint új futballstadion?

A harmadik kérdésnél a városvezetés arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók mely sport- és szabadidős fejlesztések megvalósítását tartják fontosnak Pécsett. A válaszadók nagyon szeretnék, ha az akvapark fejlesztése megvalósulna a megyeszékhelyen. A szavazók szerint Pécsnek nagy szüksége van tanuszodára és fedett jégcsarnokra is, ezeket hasznosabb beruházásnak tartják, mint egy városi labdarúgó stadion vagy egy triatlonközpont megépítését.

Mivel a szavazáson nemcsak a pécsiek, hanem bárki részt vehetett, ezért az utolsó kérdés demográfiai jellegű volt, és a kitöltők lakhelyére vonatkozott.  A legtöbb válaszadó pécsi volt, míg a városban és a közvetlen környezetében élő szavazók együtt a válaszok több mint 97%-át adták. Így a lakossági felmérés elsősorban a pécsi és a Pécs környéki lakosok véleményét tükrözi.

Összességében elmondható a közlemény szerint, hogy az online szavazás sikerrel zárult. A több mint 2300, döntő többségükben pécsi, vagy Pécs környéki válaszadó azt szeretné, ha a tervezett beruházások közül elsőként az akvapark valósulna meg, és a tervezés legfontosabb szempontjaként a fenntarthatóságot jelölték meg.

„A kérdőív eredménye megerősítette, hogy a pécsiek elsöprő többsége, több mint 92 %-a szeretne akvaparkot a városba” – írják.

Újságírói megjegyzés: Egy online, tetszőleges válaszadókra építő kérdőívre konkrét számmal és bizonyossággal azt írni egy hivatalos városházi közleményben, hogy a pécsiek többsége ezt vagy azt akarja, pláne konkrét arányszámmal, az téves feltételezés, sőt csúsztatás, mégha 2000-nél is többen töltötték ki a kérdőívet. Mégha egyéb személyes adatokat meg is kellett adni, és elemezték is a válaszokban ezt. Ráadásul a feltett kérdések és a választható válaszok még kb. a nemzeti konzultációnál is egyértelműbb válaszokat generálnak (nem állítom persze, hogy Páváék felmérése egzaktabb volt ebből a szempontból). Valódi megfontolásra, átgondolt döntésre az ilyen rövid és egyszerű kérdések és válaszok nem alkalmasak. Persze politikai kommunikációra kiváló lehet. Amúgy teljesen egyértelmű is, hogy a Dunántúl legnagyobb városában akarnak egy ilyen modern nagy strandot és élményparkot az emberek, főleg, ha lehet rá nagyrészben nem helyi forrásokat lehívni. Ahogyan évekkel ezelőtt, amikor a közgazdász végzettségű, már pécsi városházi politikus, de még nem alpolgármester, és még nem egyetemi pénzek felett őrködő későbbi kancellár, Decsi István egy felmérésről tartott sajtótájékoztatón feltett kérdésünkre, miszerint tudja-e, hogy a kutatás reprezentatív volt-e vagy sem, azt felelte, hogy biztosan az volt, mert sok pécsit megkérdeztek. B. A.

Feltételes közbeszerzés jön

A régóta várt beruházás megvalósításához a 2022-ben lebonyolított tervpályázat nagyon fontos lépés volt. Az ezen díjazott három építésziroda vehet ugyanis részt a hirdetmény nélküli, feltételes közbeszerzési eljáráson. Ennek nyertesével kötjük meg a feltételes szerződést az aquapark engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére. 

A városvezetés azt írta, hogy a szerződés megkötésével teljesíti az önkormányzatnak a Modern Városok Programban még 2016-ban vállalt kötelezettségét az akvapark beruházás előkészítésére.

És akkor azzal az újabb újságírói megjegyzéssel záruljon a cikk, hogy a pécsi fideszes politikusok éppen most adtak ki egy dörgedelmes közleményt arról, hogy szerintük Péterffyék alatt nem haladnak a dolgok, nulla fejlesztés történt, csak a haverok gazdagodnak (igen, ezt a fideszesek írták).

Címkék:
KategóriákMETÁL