Két hét alatt több mint egymillióan nézték meg a drávaszerdahelyi polgármester, Alpár György zenés klipjét, ami Orbán Viktort és táborát kritizálja, gyilkos iróniával. Alpár – immár második – politikai klipjében az ellenzéket sem kímélte. Ungár Tamás írása a Szabad Pécsnek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Viktor királyként emlegeti zenés videoklipjének refrénjében Alpár György a miniszterelnököt. A mulatós zene előadásában jártas polgármester íróasztalanál ülve így rappel Orbán Viktorról: „…Bármit megtehet, nincs gondja, amíg van elég udvari bolondja… Már a budira is luxusgéppel jár, az impotens ellenzék meg csak vár… Az EU-s pénzekért pitizik, bízik, de közben odapottyant, ahonnan hízik… Mindent a NER-nek, semmit a népnek, a kedves szavazók pislogva néznek… Már elsüllyednek a ganéjban a combig, de még mindig hisznek a narancsos zombik… Szabadon rabolnak az oligarchák, amíg tíz évet ülnek a bolti szarkák…”

Alpár György a klipet két hete tette fel Facebook-oldalára, azóta – saját számlálója szerint – több mint egymillióan nézték meg, 16 ezren lájkolták és nyolcezren osztották meg az energikusan lüktető dalt. Ez már a második politikai üzenetű, zenés klipje a polgármesternek, az első tavaly novemberben jelent meg, azt – mint tőle megtudtuk – másfélmillióan látták. A korábbi dal is rap stílusban készült (akkor is írtunk róla, akkori cikkünket ITT olvashatják el) , s abban így próbálta győzködni a választókat. „Fideszes rádiónézők, üdvözletem! Fájnak már kicsit a sárga csekkek?… Mondjátok mikor ébredtek? Ha áztok, fáztok, éheztek?… Most még szent ember nektek a Döbrögi, de már csak, aki agymosott, az nem köpködi… Migráns, ördög, Brüsszel, sátán, mindenki szembejön az autópályán…”

Alpár azt ígéri, hogy ezután is feltesz majd kormánybíráló zenés klipeket az internetre. Nem szabályos időközönként, hanem akkor, ha valami már nagyon kikívánkozik belőle. Erről így beszél.

– Akár minden nap lehetne klipet forgatni a kormány és a Fidesz-tábor őrültségeiről. Mert minden nap történik valami egészen érthetetlen. De csak akkor lesz új dal, ha már nem bírom magamban tartani a véleményemet.

Persze azért se lehet túl sűrűn klipet forgatni, mert egy-egy ilyen zenei akció 180 ezerbe kerül a polgármesternek. A dal alapötlete ugyan Alpáré, ám a dallamot és a szöveget egy ismert, profi zenész írja. A komponálás és a stúdió pedig pénzbe kerül. A szerző nevét a polgármester nem árulja el, mert ha megtenné, akkor az illetőt a NER „kivégezné”, elvesztené munkáit, felvételeit pedig leszednék a rádiókról, hisz utóbbiak 99 százaléka a kormányhoz köthető tulajdonosok kezében van.

– Ez is egy őrület – teszi hozzá Alpár –, hogy a rendszerváltás után 35 évvel a kormány kedvére ellehetetlenítheti azokat az alkotókat, akik bírálni merik. Nem hittük, hogy ez nálunk megtörténhet. És lám! (Arról pedig, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy ők sohasem vetemednének arra… épp a minap, a Magyar Orvosi Kamara elleni bosszú kapcsán írtunk véleménycikket.)  

Amúgy Alpár György lehet, hogy belebukik a dalolásba. A polgármester 2006 óta vezeti Drávaszerdahelyet. Először független jelöltként választották meg őt, 2010-ben viszont már fideszesként. Ezután viszont egyre többször kritizálta a Fidesz diktatórikusnak érzett hatalomgyakorlását, ezért a következő két, önkormányzati választáson újra függetlenként indult – és nyert. A polgármester szerint azonban azóta éppen ő miatta a faluja elbukott minden támogatási pályázatot. Igaz, ez különösebben nem zavarta Alpárt és a szerdahelyieket, mivel a település határában van a MOL-nak egy bázisa, és ennek révén az önkormányzat jelentős iparűzési adót kasszírozhatott. A befolyt adó nagysága adótitok, ám abból, hogy a falu 2012 óta évente 39 millió forintból gazdálkodott, okkal feltételezhetjük, hogy épp ennyi adó folyt be a MOL-tól az önkormányzathoz (már, amit az elvileg korábban 100%-ban valóban helyben maradó helyi adóból a kormány még meghagyott az önkormányzatnak az elmúlt években – a szerk.), hisz az említett bevétel miatt Drávaszerdahely állami fejkvótát már nem kaphatott. A befolyt pénzből szépen rendbe is tették a 170 lelkes falu minden utcáját és intézményét, s volt pénz a jóléti kiadásokra. Így jutott a gyerekek iskolakezdési támogatására, utaztatására, menzájára, kollégiumára, sőt, minden iskolán kívüli szakkörére is, az idősek pedig napi 250 forintos befizetésért kaptak ebédet.

Ennek vége van azonban, ugyanis tíz év után a MOL már nem köteles fizetni a falunak, ezért Drávaszerdahely is kénytelen a központi költségvetéstől kapott szűkös forrásokból megélni. Idén 11-12 millióból gazdálkodhat az önkormányzat, ezért a jóléti kiadásokat megszüntették, így az időseknek már napi 900 forintot kell fizetni az ebédért. Mindezek okán cseppet sem kifizetődő a polgármesternek újat húzni a kormánnyal, ha mégis ezt teszi, akkor – noha mulatós zenészként (is) roppant népszerű a falujában – fel kell készüljön arra, hogy a következő választáson egy fideszes kihívó esetleg legyűri őt.

Alpár György legyint erre, azt mondja, ő eztán se fogja be a száját.

Amúgy a polgármester az ellenzékkel is elégedetlen, s ennek – mint az a fenti idézetekből már kiderült – hangot is ad a dalban, s a klip végén „megélhetési macskajancsik”-nak titulálja az ellenzéki politikusokat. Ezt akár sértődés is motiválhatja, hisz Alpár a 2022-es országgyűlési választáson indulni szeretett volna az integrált ellenzék jelöltjeként a szigetvári körzetben, ám az előválasztáson nem ő kapta a legtöbb voksot, és nem lett belőle jelölt. Emiatt valóban neheztel, mégsem ezzel magyarázza az ellenzéknek címzett kritikáját:

– 2022 áprilisa óta az ellenzék nem létezik – jelenti ki indulatosan. – Amikor a vereség után sorra kihátráltak Márki-Zay Péter mögül, és őt okolták a vereségért, akkor megszűntek létezni. A választáskor kötött ellenzéki szövetségnek úgy kellett volna működnie, hogy a pártoknak együtt kellett volna sírni és nevetni, és nem egymásra mutogatni. Nem mondom, hogy Márki-Zay volt az ideális jelölt, vagy hogy ő maga nem hibázott, lehettek volna szerencsésebb megszólalásai, ám ő becsületes emberként nem készült fel arra, hogy minden szavát alattomos módon kiforgatják, meghamisítják. Főleg ezért vesztett az ellenzék, és a kormány médiafölénye miatt. Mégis bűnbakká tették Márkit. Aztán az ellenzéki politikusok besétáltak a parlamentbe, ott jó pénzért elvannak, holott ennek semmi értelme. Az lenne a dolguk, hogy járják az országot, eljussanak a legkisebb falvakba is, és meggyőzzék az embereket arról, miért rossz és miért okoz kárt az országnak a Fidesz politikája. De ez nagyon nehéz és fárasztó munka, ezt egyedül csak Hadházy Ákos vállalja. Ezért haragszom rájuk. Ha így folytatják, 2026-ban is földbe tapossa az ellenzéket a Fidesz. És meg is érdemlik. Ahogy azt is, hogy macskajancsiknak hívjam őket.

A korábbi dal, amit 1,5 millióan láttak az interneten

KategóriákPOP