Minden év március 15-én ünnepeljük A magyar sajtó napját. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége az ünnep, és a forradalom kitörése évfordulója előtt, ma, Budapesten adta át szakmai díjait, köztük a Magyar Sajtódíjat is. Utóbbit a MÚOSZ 2019-ben alapította, az első szerkesztőség pedig, amely megkapta a Magyar Sajtódíjat, a Szabad Pécs volt. Akkor is, s azóta minden évben március 15-e előtt három Magyar Sajtódíjat adnak át.

A cikk a hirdetés után folytatódik



2019 után ismét egy vidéki független szerkesztőség, ezúttal a Nyugat.hu kapta meg a magyar újságíró szakma egyik fontos kitüntetését. A Szabad Pécs után (2019-ben szerkesztőségünk mellett Magyar Sajtódíjat kapott még Doros Judit, a Népszava tudósítója és Nagy József, a 24.hu újságíró-szerkesztője is) a Nyugat.hu munkájának elismerése legalább annyira fontos a magyar vidéken dolgozó független szerkesztőségek számára, mint amilyen fontos maga a díj. A Nyugat.hu is azok közé a szerkesztőségek és lapok közé tartozik ráadásul, amelyek kapcsolatban állnak egymással, figyelnek egymás munkáira és adott esetben át is vesznek egymástól olyan helyi híreket, amelyek más városokban, más megyékben is érdekesek lehetnek.

Idén két szerkesztőséget is kitüntettek a Magyar Sajtódíjjal, a másik díjazott a Partizán szerkesztősége volt, amely elismerésnek pedig ugyancsak különösen örülünk, mivel ma, és immár évek óta az egyik legfontosabb és legjobb szakmai munkát végző műhelyről van szó, akikkel – több más országos médium mellett – 2021-ben és 2022-ben a Szabad Pécs együttműködött egy különleges média összefogás, a Helyközi Járat keretében.  

A Magyar Sajtódíjat idén Nyilas Gergely és Huszti István is megkapta. Az újságíró és fotóriporter az ukrajnai frontról írt, illetve onnan küldött riportokat és beszámolókat a Telexnek.

A Magyar Sajtódíjat 2019-ben alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Az ő leírásuk szerint ez egy olyan szakmai díj, amely a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hivatott, és amelyből évente három díj adományozható.

Életműdíj

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáinknak életművük elismeréseként Aranytoll Életmű-díjat adományoz. A díjat évente adják át az Aranytoll Bizottság  javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján. Idén hat újságírót tüntettek ki Aranytoll Életmű-díjjal, Bóta Gábor színházkritikust, szerkesztőt, Eszéki Erzsébet kulturális újságírót, Kárpáti János külpolitikai újságírót, Szekfű András filmtörténészt, médiaszociológust, Tamás Ervint, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettesét és Németh Zoltánt, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettesét.

Vastoll-díj

A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket. Idei díjazottak: Feuer Mária, Horn János, dr. Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András, Nádory István,  Sándor György,  Surányi Erika, Vitray Tamás.

A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással – a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a  MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Az elismerést idén L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, és Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újra-alapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója kapták.

Legjobb interjú

Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közemberekkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is: 17 éven át a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatójaként és tanáraként is tevékenykedett. Munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytoll-díjjal ismerte el.

A róla elnevezett díjra olyan, írásos formában elkészített  interjúval lehet minden évben pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy – Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai  kuratórium értékelte

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese Mátrainé Mester Katalin lett.

MÚOSZ Szakosztályi díjak

A magyar sajtó napi ünnepségen adták át Az Év Gazdasági Újságírója díjat is, amellyel Jandó Zoltán, a G7 újságírója munkáját ismerték el. Soó Rezső-díjat Osváth Sarolta, a Heti TV főszerkesztője vehetett át. Ezt a díjat annak az újságírónak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Átadták a Virág F. Éva-díjat is, amivel a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó újságírókat ismerik el. A díjat idén Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő kapta.

KategóriákMETÁL