Pont került a napokban egy nagyon egyszerűen is leírható, de sok szempontból meg éppenhogy furcsa és ellentmondásos ügy végére Szekszárdon, értesült a hírről a Szabad Pécs. Annak a magát civilben ellenzékinek valló, és ezt soha nem is tagadó férfinak az ügyéről van szó, akit a szekszárdi sportközpontból rúgtak ki két éve. Az önkormányzati cégtől elbocsátott volt karbantartási vezető azonnal pert indított, nem írt alá közös megegyezést, mert azt mondta, biztos benne, hogy politikai okból tették ki a szűrét, s abban is, hogy bíróság előtt be tudja bizonyítani, hogy jogellenes volt az elbocsátása. A bíróság ez utóbbit első fokon tavaly ősszel ki is mondta. A sportközpont nemrég váratlant lépett, olyat, amit akár beismerésnek is lehet tekinteni. Az viszont biztos, hogy az önkormányzati cégnek (és az adófizetőknek) mindenesetre sok pénzbe került a két évvel ezelőtti mutatvány.

A cikk a hirdetés után folytatódikSávoly Dániel első fokon, nem jogerősen tavaly ősszel megnyerte a felperesként, a Szekszárdi Sportközpont ellen indított munkaügyi pert. Erről akkor a Szabad Pécs részletesen beszámolt.

A munkaügyi bíróság kimondta, hogy jogellenesen küldték el a sportközponttól a volt karbantartási vezetőt. Sávoly Dániel a bíróság akkor még nem jogerős döntéséről tavaly ősszel lapunknak azt mondta, az igazságérzete hajtotta, hogy vállalja az akár egy-két évig is eltartó pereskedést. Azt is mondta, biztos abban, hogy valójában politikai ok állt a kirúgása mögött, s hogy ezt szerinte nagyjából tényként kezelték Szekszárdon azok, akik ismerték az esetet, függetlenül attól, melyik pártnak a hívei.

Az elsőfokú bíróság döntése értelmében a Szekszárdi Sportközpontnak az elmaradt béreket és juttatásokat, illetve az ügyvédi díjat és költségeket is ki kellett fizetnie. Csakhogy ez a közelmúltig nem történt meg, a sportközpont ugyanis fellebbezett a tavaly novemberi döntés ellen.

A friss hír pedig, amiről lapunk értesült, az az, hogy nemrég gyakorlatilag pont került az ügy végére. Ráadásul nem is annyira várt módon. A másodfokú tárgyalás előtt ugyanis a Szekszárdi Sportközpont visszavonta a fellebbezését. Ami azért, valljuk meg, nem túl szokványos ilyen esetekben, ráadásul akár úgy is értelmezhető, hogy ez egyfajta beismerés. Valamiféle beismerése is lehet annak, hogy mindvégig igaza volt Sávolynak. És biztosan lesznek is, akár nem is kevesen az olvasók közt és Szekszárdon is, akik így fogják értelmezni a sportközpont lépését. Persze, mások meg talán azt mondják, hogy botorság volt már a fellebbezés is, és most talán csak annyi történt, hogy végre rájöttek, nem fogják tudni a másodfokú bíróságon sem bizonyítani azt, hogy jogszerűen küldték el Sávolyt.

Sávoly Dániel maga viszont lapunknak most azt mondta, hogy a sportközpont visszalépése, a fellebbezés visszavonása, és az egész ügy is azt mutatta meg számára, hogy még a Fidesz uralma alatt is, a NER-ben is van értelme kiállni magunkért és az igazságért. Van, lehet értelme küzdeni, és nem feltétlenül muszáj lehajtani a fejünket, megfutamodni és beletörődni abba, hogy igazságtalanul és hatalmi erővel elbántak velünk, ráadásul politikai okok miatt. Mint mondta, tudja, hogy az immár jogerőssé vált elsőfokú bírósági ítélet “csupán” arról szólt, hogy nem volt jogszerű az elbocsátása, azt nem mondták ki, nem is mondhatták, hogy politikai oka volt a döntésnek, de neki most ez is elég … és igen, elégtételt jelent a számára.

Hozzátette, abban is biztos, hogy ha nem sikerül végül egy olyan, és persze sajnos nem helyi, hanem fővárosi ügyvédet találni, dr. Litresits Andrást, aki vállalja az ügyét, nem fél, nem utasítja el emiatt ügyfélként, akkor hiába is kereste volna az igazságát.

Dr. Litresits András a Szabad Pécsnek azt mondta, egyáltalán nem szokványos, hogy visszavonnak egy ilyen ügyben egy már benyújtott fellebbezést, de nem csak ez volt a szokatlan. A szekszárdi önkormányzati cég végül két részletben utalt ügyfelének, levonták ugyanis a bíróság által megállapított összegből a tb-járulékot is, miközben a bíróságnak megjelölt és a bíróság által megállapított utalandó összeg már a tb-járulék nélküli összeg volt. Mostanra, ezen a héten már a tévesen levont összeget is elutalta a cég, ma már csak egy összeg, ami kérdéses, illetve amin vita van köztük – de erről a másodfokú munkaügyi bíróság dönt hamarosan –, hogy mekkora ügyvédi munkadíjat kell még a sportközpontnak kifizetnie a részére, hiszen a fellebbezés után ő elkészült az ellenkérelemmel és a perköltséggel kapcsolatos fellebbezéssel is.

Az elsőfokú döntésben foglaltakon, azaz az elmaradt munkabéren, annak adóterhén és járulékain és az ügyvédi díjon és költségeken túl a másodfokkal kapcsolatos ügyvédi költségeket is ki kell fizetnie tehát a sportközpontnak. Mindent összevetve a munkaügyi per, vagyis a karbantartási vezető elküldése mintegy kétmillió forintba került a jelentős részben adóforintokból működő önkormányzati sportcégnek.

Tulajdonképpen a kopaszbalhéval kezdődött

korábbi cikkünkben részletesen megírtuk az előzményeket, itt most csak röviden összefoglaljuk a történetet.

Sávoly Dánielt nem sokkal azt követően bocsátották el az önkormányzati cégtől, hogy megtörtént az országos sajtót is bejárt szekszárdi “kopasz”-balhé, amikor a sportközpont korábbi, két éve felmentett vezetőjét ki akarták zárni a saját irodájából, mindezt úgy, hogy “kopaszokat” küldtek a helyszínre, hogy cseréljék le a zárat. Egy pécsi kötődésű biztonsági céget kért meg az önkormányzat (habár ők tagadták ezt később) arra, hogy cseréljék le a zárakat, nem jött azonban össze az akció, mert a feltételezhető tervvel ellentétben akkor még nem tudták átadni a felmondást a sportközpont igazgatójának. Később persze ez megtörtént, és mint tudni lehet, az ok itt is legalább részben az volt, hogy ellenzéki figurának tartották a vezetőt. (És az is valamelyest a történet része, hogy ez a pécsi biztonsági cég később még több megbízáshoz jutott Szekszárdon.)   

A volt főnöke elküldését követően néhány nappal, papíron bizalomvesztés miatt felmondtak a karbantartási vezetőnek, Sávoly Dánielnek is. Amíg a volt vezető az önkormányzattól kapta meg a selyemzsinort, Sávolyt pár nappal később már a frissen megbízott sportközpont igazgató küldte el. A sportközpont előző vezetőjét akkor nevezték ki, amikor még az ellenzékiekből álló Éljen Szekszárdnak volt többsége a helyi közgyűlésben, ami aztán, ezeknek a történéseknek az idejére egy ellenzéki képviselő kilépése miatt megváltozott.

KategóriákMETÁL