A Szabad Pécs írta meg elsőként, mikor lesz az idei, sorban a harmadik Pécs Pride felvonulás. Nem sokkal később a pécsi városvezetés közleményt kiadva kérte, hogy ne a kitűzött napon, szeptember 23-án legyen, mert akkor zajlanak a Pécsi Napok és a Tanuló Város Fesztivál is. Már akkor megírtuk, hogy az időpontváltozást nehezen tudjuk elképzelni. Ebben nincs is változás, de a felvonulás nem fogja zavarni a másik két eseményt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár amennyiben persze “zavarta” volna – és nem csak arra gondolunk itt, hogy egy csomó olyan (jellemzően nyugat- és észak-európai) országban, ahol régóta van ilyen emberi jogi, meleg büszkeség felvonulás, ez a téma biztosan nem merült volna fel “problémaként”. A pécsi NER-sajtó és helyi orbánista politikusok persze azonnal rárepültek erre az ügyre és szörnyűlködtek azon, hogy micsoda skandallum történik itt, kb. azt is hozzá mondva, hogy mindez Péterffyék hibája.

Csakhogy, mint azt sejteni is lehetett, az ügy megoldódott, a napot valóban nem változtatták meg, de mint azt most a Szabad Pécs a Pécs Pride szervezőitől megtudta, a városvezetés közleménye és kérése miatt újabb egyeztetések kezdődtek a harmadik Pécs Pride felvonulás útvonaláról – a Pécsi Napok és a Tanuló Város Fesztivál szervezőivel és sikerült megállapodniuk. A megoldás: a harmadik Pécs Pride meleg büszkeség felvonulás új, módosított útvonalon halad majd. Első alkalommal nem a pécsi Kossuth térről indul majd a menet, ez az egyik fontos változás, a másik, hogy nem a Szent István térre érkezik meg, ahogyan azt tervezték, sőt a Szent István tér – Dóm tér – Sétatér környékét nem is érintik majd. Az idei Pécs Pride a Tettyéről indul majd, aztán az Alagút érintésével a 48-as térre fognak majd megérkezni. A Pécs Pride szervezői most azt mondták, hogy azért is elégedettek, mert talán még jobb útvonalat sikerült kitalálniuk és leegyeztetniük, illetve bejelenteniük (a rendőrség tudomásul vette), mint ami az első verzió volt. Az indulás ugyanúgy, ahogyan azt korábban is megírtuk, délután kettőkor lesz a Tettyéről, de a gyülekező már egy órával azt megelőzően, az érkezés pedig mintegy kétórás felvonulás után délután négyre várható, az esemény este hétkor ér majd véget.

„Pécs városa ismét bebizonyítja, hogy mennyi minden elfér egymás mellett, békében, zavartalanul!” – írja Facebook-oldalán a Pécs Pride-ot szervező Diverse Youth Network nevű civil szervezet a hírről beszámolva.

Az esemény leírásában megemlítik azt is, hogy a menet végén beszédekkel, civil faluval és izgalmas fellépőkkel készülnek, „mielőtt átbuliznánk az éjszakát a Szabad Szerelem nevében”.

Facebook-esemény elérhető: ITT.

A program, pontokba szedve:

2023. szeptember 23. szombat, 13:00-19:00-ig
⏰ GYÜLEKEZŐ: 13:00
🚀 INDULÁS: 14:00
🪂 ÉRKEZÉS: kb.16:00
🚫 VÉGE: kb.19:00

Címkék:
KategóriákMETÁL