„Kormányplakát” elleni (újabb) figyelemfelhívó akciót hajtott végre dr. Heindl Péter jogász, pécsi civil jogvédő. Az aktivista egy próbaeljárást igyekezett így kiprovokálni, avagy éppen azt kideríteni az akciójával,  hogy igazából nem lesz eljárás amiatt, ha valaki a politikai véleménynyilvánítás eszközeként éppen ki akar dekorálni egy plakátot, felhívni ezzel a figyelmet valamire, például arra, hogy szerinte törvénytelen állami pénzt, azaz gyakorlatilag közpénzt használni, vagy kifejezetten, közvetlenül kormányzati megrendelésre olyan óriásplakát-kampányt megrendelni milliárdokból, amellyel törvénysértő módon befolyásolják/befolyásolhatják a szabad választásokat. A ma kidekorált plakát ráadásul egy iskola udvarán áll, ami az aktivista szerint egyértelműen törvénysértő.

A cikk a hirdetés után folytatódikHeindl Pétert ráadásul nemrég elmarasztalta ilyen akciókért a bíróság, ugyanakkor a jogász, civil jogvédő és aktivista azt mondja, a mai nap nem ennek a tesztje volt, nem azért dekorált ki egy újabb plakátot, mert a bíróság kifejezetten felhívta a figyelmét az egyelőre nem jogerős határozatban arra, hogy a következő akcióit már bűnismétlésnek fogják értékelni, és nem ússza meg feltétlenül figyelmeztetéssel.

A bírósági eljárás a korábbi akciók közt ugyanis változott a jogszabály, ami még a korábbi helyzethez képest is egészen kemény fellépést és szigort ígér és sugall azok felé, akik esetleg vállalkoznának ilyen állampolgári akciókra. Például azért, mert ez esetleg szerintük súlyosan sértheti a szabad választásokat, amelyeket így nem is lehet szabad választásoknak nevezni.

A jogvédő már a bírósági határozat kihirdetése után is, majd írásban is jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel, fellebbez, és nem fogja abbahagyni a plakátok kidekorálását (mint mondja: kijavítását), mert szerinte ezek a plakátok törvénysértő módon kerültek ki, így éppen az a dolga neki jogkövető állampolgárként, hogy tegyen ez ellen. Korábban Heindl kormányplakátokat javított ki, a mai akciója e tekintetben eltér, de mivel az állam pénzét használó szervezet által alapított kft.-ről van szó, e tekintetben nagyon hasonló a helyzet. Pártplakátot viszont nem szokott “bántani”, hiszen pont azzal van a baja, hogy az állam és a kormány, amelyek semleges szervezetek, nem szolgálhatnak nettó pártpolitikai célokat, a kormánypártokét sem.

Ma viszont dr. Heindl Péter azt, a viszonylag friss jogszabályi változtatást akarta tesztelni, amely alapján akár egyetlen ilyen plakátnak az összefirkálása, leragasztása, megrongálása stb., sőt akár egyetlen vonal ráfestése is bűncselekménynek számítana.

Éppen ezért a kiválasztott plakát összefirkálása után Heindl Péter írásban, ajánlott levelet feladva a rendőrségnek jelentette az akciót, feladta magát úgymond.

Dr. Heindl Péter a plakátra azt írta fel, hogy “A pártpolitika tilos iskola területén és egyoldalú állami támogatásból!”.

A jogi változtatás ugyanis szerinte törvényellenes és teljes jogi nonszensz. Arra volt kíváncsi, e jogszabályi változás tesztelésével tulajdonképpen, hogy ez alapján az új jogi helyzet alapján bűncselekményként ítéli-e meg a rendőrség (és az ügyészség) azt, ha valaki, mondjuk egy politikai plakátot összefirkál, megrongál.

Nem állhat iskola udvarán!?

A most a Szabad Pécs kamerája előtt összefirkált, Pécsett kihelyezett plakátot ráadásul azért választotta, mert az szerinte külön törvénysértő módon egy iskola, egy közoktatási intézmény területén van kihelyezve, miközben a törvény ezt tiltja. A most kidekorált plakát ugyanis a pécsi Babits Mihály gimnázium udvarán áll, megrendelője/kiadója pedig a Kövess Minket 2022 Kft., amelyet az a Fidesz-közeli CÖKA alapított, amely jelentős állami pénzt kap támogatásként, nem mellesleg az orbánista és fideszes békemenetek szervezője.

KategóriákMETÁL