Eddig is sokan panaszkodtak arra idehaza, hogy talán nem mindig kellő szigorral lép fel a környzetvédelmi hatóság, ha komolyan jogsértésről értesül, mert nem elégségesek, kellően nem visszatartó erejűek a környezetvédelmi bírságok. A kormány ezen a helyzeten csavart egyet, és talán mondanunk sem kell, de nem úgy tűnik, hogy javult a helyzet, már ha a környezetvédelem fontos a számunkra.

A cikk a hirdetés után folytatódikNemcsak azóta téma az, hogy egyes, komolyabb környezetvédelmi jogsértéseket is feltételező ügyekben nincs igazából kellő súlyú eszköz a környezetvédelmi hatóság kezében, amióta a kormány rákapcsolt az (amúgy világszerte is jobbára ázsiai tulajdonú) akkumulátorgyárak hazai letelepítésére, azóta azonban talán még élesebb ez a kérdés.

Amibe azonban most a kormánynak sikerült egy huszáros jogszabályi változtatással beletenyerelnie – a jelző annak szól, hogy nemcsak ellenzéki pártok és politikusok jelezték a friss változtatással szembeni nagyon komoly aggodalmaikat, hanem civilek, környezetvédelmi aktivisták is.

A Párbeszéd friss, lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleménye így kezdődik: „Mérgező anyagokat bocsátasz ki? Szennyezed a vizet, a levegőt, vagy általában a környezetet? Semmi baj, nem büntetünk meg! Helyette kötünk egy szerződést, amiben megígéred, hogy majd nem fogsz szennyezni! Díjat kéne fizetned az általad gyártott akkumulátorok után? Ezt is megspóroljuk neked! Fizessen az, akinek eladod!”.

Arról beszélnek ők is, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a 432/2023. (IX.21.) számú kormányrendelet, amely szerint a jövőben egy fennálló jogsértés esetén a környezetvédelmi hatóság büntetés kiszabása helyett „környezetvédelmi hatósági szerződést” köthet a szabálysértő vállalkozással, amelybe belefoglalják, hogy hogyan hozhatja összhangba a jogszabályokkal a működését a szennyezést okozó vagy más jogsértést elkövető vállalkozás.

Mint írják, mindez talán a felületes szemlélőnek egyszerű technikai változásnak tűnhet, de nagyon kilóg a lóláb, hogy a módosítás az utóbbi időben sorozatban büntetett akkumulátoripari üzemeket akarja mentesíteni a kiszabandó büntetések alól! „Nagy valószínűséggel a bátonyterenyei akkumulátorbontó engedélyének visszavonását torolja meg a kormányzat azzal, hogy az eddig is elképesztően gyenge hatósági felügyeletet és büntetéseket még jelképesebbé teszi” – fogalmaztak.

„A cinizmus csúcsaként ráadásul a módosítást az ukrajnai háborúra és a háborús vészhelyzetre hivatkozással vezetik be. És ez a szabályozás persze jól jön a környezetszennyező NER-es cégeknek is, a falut sárlavinával elöntő recski bányának, vagy az akkumulátorhulladékot tömegesen szabálytalanul eltüntető, Tiborcz Istvánhoz köthető Éltex Kft.-nek is” – emelték ki.

A mostani módosítás általánosságban az akkumulátorok vásárlójára (az autógyárra) terheli a díj megfizetését, de azt ráadásul nem tételesen, hanem általánydíj fizetésével is letudhatónak tekinti. 

Az akkumulátoripar a Párbeszéd szerint mára állam az államban, az engedélyeik botrányosan megengedőek, az ellenőrzésük felületes, a büntetéseik jelképesek. A kormány azonban szerintük most még tovább lazítja ezt a rendszert, és még annyi (minimális) felelősséget és kötelességet sem terhel az akkumulátoripari cégekre, mint eddig.

„A Párbeszéd – Zöldek elfogadhatatlannak tartja ezeket a lazításokat, és felszólítja a kormányt a rendeletek visszavonására. Továbbá, mivel az EPR-díjra vonatkozó rendelet ellentmondásos és valószínűsíthetően az uniós szabályozást is sérti, ezért ebben az ügyben az Európai Bizottsághoz fordulunk” – írták.

Pécs is érintett lehet?

Szóval, ha esetleg úgy érezték, vagy abban bíztak, hogy az, hogy akár Pécs közvetlen közelében, ezen belül pedig a megyeszékhely és a környező települések ivóvízellátását (a teljes fogyasztás kb. 90%-át) biztosító pellérd és totyogói vízbázisok miatt talán a környezetvédelmi aggályok és szabályok miatt Pécs mellé nem épülhet akkumulátorgyár – merthogy sok jel utal arrra, hogy ez bekövetkezhet, hogy a kormány Pécs mellé is engedélyeztetne ázsiai befektetőknek akkumulátorgyár telepítést –, akkor lehet, hogy nagyon rossz lóra tettek.

Arról, hogy Pécsett is lehet akkumulátorgyár, ebben a podcast-adásban beszélgettünk:

KategóriákMETÁL