De, hogy ennek lehet-e köze ahhoz, hogy a Tinódi iskola élére kinevezendő pedagógust sokkal inkább tartják fideszesnek a városban, mint a tanárok döntő többsége, 70 százaléka által óhajtott jelöltet, nem tudjuk. Kásler Miklós emberminiszter mindenesetre indoklás nélkül döntött a tízből csak három iskolai dolgozó által választott jelölt mellett. Az igazgatóválasztást azért tartották, mert az előző vezető egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

A cikk a hirdetés után folytatódikPersze dr. Káslernek nem kellett indokolnia. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a még nem kinevezett, de a miniszter által az  igazgatói székbe ültetett Deichlerné Könyves Ildikó alkalmatlan lenne a pozíció ellátására, és ezt sem, hogy Mészárosné Ács Mária nem lett volna rá alkalmas.

Utóbbi pedagógus nyerte el ugyanis 70 % – 30 %  arányban a Szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola tantestületének és technikai dolgozóinak a bizalmát.

Kerestük mindkét pedagógust, Mészárosné Ács Mária csupán annyit kívánt mondani lapunknak, hogy tudomásul veszi a döntést, és a jövőben is a Tinódi érdekében szeretne dolgozni, ebben az esetben úgy, ahogyan korábban is tette: pedagógusként. 

Deichlerné Könyves Ildikóval sajnos nem tudtunk érdemben szót váltani. Mert bár végül sikerült elmondanunk, hogy kik vagyunk és miért hívtuk, de mielőtt kérdezhettünk volna, a vonal megszakadt, utána pedig hiába hívtuk, már nem vette fel, és nem is hívott vissza. Pedig azon túl, hogy azt szerettük volna tőle megkérdezni, hogy mennyire lepte meg a miniszter döntése, és milyen érzés számára ez a jó hír azt követően, hogy a dolgozók közül tízből csupán három ember támogatta, azt is szerettük volna megtudni, hogy szerinte lehet-e köze a döntésnek ahhoz, hogy az ő férje korábban egy szigetvári polgár kör jelöltje is volt, és hogy őket sokkal inkább a Fideszhez közel álló családnak tartják, mint a semlegesnek titulált másik jelöltet.

A Szabad Pécs megkereste Kalapáti Attilát is, a Szigetvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatóját is, aki a következőt válaszolta:

?Az intézmény nevelőtestülete, több más szervezethez hasonlóan, véleményezési joggal rendelkezik az intézményvezető pályázaton részt vevő jelöltek személyére és szakmai programjára vonatkozóan.  A Szigetvári Tankerületi Központ a jogszabályoknak megfelelően folytatta le az intézményvezetői pályáztatást, amelynek része, hogy a jogszabályban meghatározott valamennyi véleményezésre jogosult szervezet állásfoglalását összegyűjtötte, és döntésre felterjesztette az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) számára.?

Arra a kérdésünkre, hogy a tankerület miért Deichlernét javasolta az igazgatói állásra, nem válaszolt, de nem is cáfolta ezt az értesülésünket.

Megjegyezzük: a tankerületek, és a korábbi KLIK működését belülről ismerő forrásaink azt mondták, hogy olyankor, amikor más jelöltet támogat a miniszter, akkor a tankerületi vezetők ajánlásaira, véleményére szoktak hagyatkozni a minisztériumban.

Szigetváron egyébként már volt olyan eset az elmúlt években, amikor iskolai kinevezésbe szólt vagy szólhatott bele a politika. A HVG 2014-ben számolt be arról, hogy jogsértő módon nevezett ki egy gimnáziumi igazgatót Szigetváron a közoktatási államtitkárság, miután nem vette figyelembe, hogy az egyetértési joggal rendelkező nemzetiségi önkormányzatok nem adták hozzájárulásukat a döntéshez.

A Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskolában ugyanis akkor kb. féléves vezető nélküli időszakot követően neveztek ki új igazgatót, de a kérdésben egyetértési joggal bíró kisebbségi önkormányzatok nem támogatták a kinevezést, márpedig nélkülük nem lehetett volna intézményvezetőt kinevezni. Érdekesség, hogy a HVG akkor megkereste a közoktatási államtitkárságot, miután a pályázatot hirtelen érvénytelenítették.

A lap feleleveníti, hogy a Zrínyi élére 2013 nyarán nem sikerült igazgatót választani, pedig az intézményt 2008 óta irányító Szabó Attilát az összes véleményező testület egyértelműen támogatta. Kivéve a már akkor is a szigetvári tankerületet, illetve az azt vezető Kalapáti Attilát. Ő ugyanis akkor a lap feltételezése szerint az igazgató és vetélytársa pályázatát is alkalmatlannak nyilvánította, indoklás nélkül. (És igen, nekik sem kell indokolniuk. Persze ez még nem jelenti azt, hogy tilos indokolni.) Kalapáti a HVG cikke szerint akkor azzal védekezett, hogy a végső szót nem ő, hanem a közoktatási államtitkárság mondta ki, de ott is megjegyzik, hogy a tankerületi vezetőknek van, nagyon is lehet szavuk ezekben az esetekben. Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik – és ez már a Szabad Pécs megjegyzése ?, hogy annak idején, az eredeti szavazáson a tantestület és az intézményi dolgozók többsége nem a korábbi vezetőt, azaz nem Szabó Attilát, hanem az ő ellenében induló Götzné Batta Mónikát támogatta, így gyakorlatilag, ha akarták, ha nem, az ő kinevezését akadályozta meg az első körben a Cigány Kisebbségi Önkormányzat hozzájárulásának hiánya.   

A HVG azt is leírta a hivatkozott cikkben, hogy  annak idején az azóta már elhunyt, a Fidesz színeiben parlamenti képviselőként is dolgozó Pichler Imre vezette a Zrínyi gimnáziumot, amikor is Kalapáti Attila igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben, a későbbi igazgató, Szabó Attila hivatalba lépése után azonban Kalapátinak távoznia kellett a posztról.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL