A WPC anyagról mostanában pozitív dolgokat hallunk, hiszen aki teheti, ezt választja. Maga a kivitelezés azonban számos fejtörést tartogathat számunkra, főleg, ha nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy mit hogyan kell csinálnunk. Ezer kérdés merül fel bennünk: megéri a WPC burkolatot választani? Egyáltalán milyen alapra telepíthető? Mire kell figyelni?

A cikk a hirdetés után folytatódikA következő cikkben most tisztázzuk milyen teendőink akadnak és melyek azok a szempontok, amelyek mentén haladnunk kell. 

A WPC teraszburkolat telepítésének leglényegesebb szempontjai

A WPC elemek olyan burkolatok, amelyek jól bírják a terhelést, ráadásul a nedvesség és az UV-sugárzás sem teszi tönkre azokat. A WPC teraszburkolat kínálat napjainkban igencsak széles, elég a WPC Nagyker oldalán böngészgetnünk. De mi a helyzet akkor, ha már a kezünkben vannak ezek az elemek, csak éppen nem tudjunk, hogyan kezdjünk el velük dolgozni? Hogyan zajlik a WPC kivitelezés?

A WPC burkolattal egy sajátos rendszer építhető ki, ám ezen rendszer telepítése során az alapozás egy rendkívül fontos dolog, hiszen ez fogja meghatározni a későbbiekben a szakszerű telepítést és az időtállóságot. Amennyiben nem vagyunk biztosak a folyamatokban, akkor kérhetük segítséget is.

Milyen alapokra telepíthető a WPC?

A leggyakrabban háromféle alap jöhet szóba; a vasalt beton alap, a kavics vagy zúzott kő alap és a teherviselő, önhordó alapszerkezet. 

A fentebb említett alapok közül a legtöbb ember a betont részesíti előnyben, s egy teraszburkolat telepítéséhez talán ez is a legkézenfekvőbb megoldás. Ez a felület ugyanis könnyen biztosítja, hogy az alátét-profilok rögzíthetők legyenek. Ha ezt használjuk, akkor a burkolat egy időtálló alapra kerül.

A kavics és zúzott kő ágyra nem szabad közvetlenül letenni a burkolatot! Amennyiben ezt az alapozási formát választjuk, akkor alá kell támasztani az alapidomokat, vagyis az ágyra 5 cm vastag betonlapokat szükséges letenni. 

Végül, szóba jöhet még az önhordó szerkezet is, amelynek kellően szilárdnak és masszívnak kell lennie. A szerkezet kialakításánál a legfontosabb, hogy mind az alapidomok kiosztásával, mind a teraszburkolatok megtámasztásával kapcsolatos szabályokat szem előtt tartsuk. 

A kivitelezés folyamata

A szakszerű telepítés profi segítséggel is történhet. Ebben az esetben általában először felmérik a helyszínt és tisztázzák, milyen igények alapján kellene a munkát végezni. Megtekintik a munkaterületet, kiszámolják a pontos anyagszükségletet, valamint a munkadíjat. Emellett egy kiviteli terv is készül, amely megmutatja, hogyan fog kinézni a végeredmény.

Nyilván a szakemberek által végzett munka esztétikusabb és tartósabb is, ez persze nem jelenti azt, hogy mi magunk nem vehetjük a kezünkbe az irányítást. A telepítés házilag szintén megoldható, viszont akkor figyeljünk a fentebb leírt szempontokra.

KategóriákINFÓ