Az atípusos tüdőgyulladás az alsó légutakat érinti, melynek kiváltó oka baktérium általi, vagy vírusos fertőzés. A betegség emberről emberre terjed, leginkább köhögés, tüsszögés útján. Az alábbiakban az atípusos tüdőgyulladás bakteriális formájáról írunk.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mi a különbség a típusos és atípusos tüdőgyulladás között?

A típusos és atípusos tüdőgyulladás elkülönítése szakorvos feladata, bármely hirtelen fellépő, súlyos, vagy huzamosabb ideje fennálló enyhe tünet esetén kivizsgálás szükséges.

A CMC Déli Klinika tüdőgyógyászati szakrendelése keretében pontos diagnózis állítható fel, és célzott, specifikus terápia kezdhető meg.

Típusos tüdőgyulladást nagyrészt Streptococcus, Staphylococcus, és Haemophilus törzsek váltanak ki, melynek tünetei gyenge közérzet, váladékos köhögés, hirtelen felszökő magas láz. Súlyos megbetegedésben akár fulladás is felléphet, olyankor mindenképpen kórházi ellátás szükséges.

Az atípusos fertőzésnél ellenben az esetek többségében nem kerül sor kórházi kezelésre, a betegség enyhébb lefolyású. A panaszok között említendő a köhögés, az izom- és mellkasi fájdalom, az erőteljes fejfájás, a hőemelkedés, a fül- és torokfájás. A tünetek enyhébbek, viszont tartósabbak, mint a típusos tüdőgyulladásban.

Atípusos tüdőgyulladás tünetei, kezelése

Az esetek többségében a fertőzést három kórokozó baktérium váltja ki, a Mycoplasma pneumoniae, a Chlamydia pneumoniae, és a Legionella pneumophila. A Legionella súlyosabb megbetegedéseket okozhat, akár kórházi terápia is indokolttá válhat. Nagyrészt idősebbeknél, dohányzóknál, és gyengébb immunrendszerűeknél gyakoribb az előfordulása. 

A legionárius betegség fertőzött víz apró cseppjeinek belégzése útján alakul ki, például a légkondicionáló potenciális veszélyforrás lehet.

A tünetei változatosak, tartós köhögés, hőemelkedés, hidegrázás, száraz viszkető érzés a torokban, gyengeségérzet, fejfájás, belégzést követő mellkasi fájdalom, izom- és ízületi fájdalom.

A kezelés módja az antibiotikum-terápia, melynek kiválasztása a kórokozótól függően történik. A fájdalom csökkentése érdekében nem szteroid gyulladáscsökkentő is javasolt. Azonban a köhögés elleni szereket nagyon fontos kerülni, mivel akadályozzák a köpet ürítését.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Leginkább a kockázati tényezők csökkentése az egyik járható út, mint például az egészségesebb életmód, változatos étrend, dohányzásról való leszokás.

Érdemes fokozottabban ügyelni a kézmosásra, és a személyes higiéniára, emellett kerülni a szoros kontaktust az esetlegesen fertőzött személyekkel.

Az atípusos tüdőgyulladás általában enyhébb tüneteket mutat, bizonyos esetekben viszont kórházban történő kezelés is szükséges lehet, például legionárius megbetegedésnél.

Gyanúra okot adó panaszokkal mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni, hogy mihamarabb megkezdődhessen a terápia.

KategóriákINFÓ