Laikus szemmel rossz döntést hozott a pécsi városvezetés és/vagy a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és/vagy a Tettye Forrásház a Petőfi utcát érintő, épp csak véget ért, de több hónapos, komoly, teljes útlezárással járó munkálatok kapcsán, és ennek isszák meg most a levét. Ugyanis fel kellett törni a vadonatúj, nagyon friss aszfaltburkolatot, újabb munkagödröt ásni, és ha nem is hosszú időre, de újra lezárást elrendelni. Ami biztos: óriási pechük van, ugyanakkor magával a beruházással kapcsolatban az történt, amit szakmailag a legjobbnak gondoltak, és amilyen gyakorlatot folytattak a korábbi évtizedekben is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA friss hír röviden: tegnap, azaz hétfőn este víz szivárgott, illetve egyes helyeken ömlött a víz a pécsi Petőfi utcában, nagyjából az utca közepén, a 47-es szám előtt, éppen ott, ahol nemrég még különféle közműmunkálatok zajlottak egy nagyobb nyertes uniós (KEHOP) pályázatnak köszönhetően. Lehetséges, hogy már napok óta fennállt ez a helyzet, de lapunknak is tegnap jelezték csak olvasók, és a Tettye szakemberei is tegnap este vonultak a helyszínre, hogy kiderítsék a probléma okát, felmérjék annak pontos helyét, ma pedig már lezárták az utcát, feltörték az aszfaltot és munkagödröt ástak.

A hírről ott lakó olvasóink számoltak be lapunknak, már tegnap este kaptunk fotókat a helyszínről, de a mai, sőt a nagyon friss esti állapotról is írtak üzeneteket és küldtek fotókat. Éppen ezért írtunk ma napközben a Tettye Forrásháznak, hogy megtudjuk, mi történt, és mi várható. Egyelőre még nem kaptunk választ (bevett, hogy akkor kommunikálnak a sajtónak, amikor már kb.mindent tudnak, vagy pontosak/pontosabbak az infók, maga a Tettye a munkálatokról röviden a cég Facebook-oldalán már reggel is írt) – természetesen, ha kapunk választ a kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Pécs, Petőfi utca, csőtörés utáni helyreállítási munkák miatti lezárás 2023. október 3-án, hétfőn délután – Fotó: Szabad Pécs olvasói fotó

Délután a helyszínről azt az információt kaptuk, amit már a hétfő esti jelzések alapján is tudni, vagy legalábbis gondolni lehetett: hogy egy vízvezetékcső tört el, amit ki kell cserélni az adott szakaszon.

A Petőfi utca ezen részét egy több hónapos, szakaszos, de azon belül teljes útlezárást követően adták át a forgalomnak nemrég, így az ott élők, és arra közlekedők joggal lehetnek mérgesek, és biztos, hogy sokan gondolták azt, hogy épp átadtak valamit, aztán kezdhetik előlről az egészet, mert valaki nem jó munkát végzett. Mi is ezt gondoltuk, de nem ez történt, amennyire azt jelen pillanatban tudni lehet.

Az említett nagy, 3 milliárdos uniós beruházás több területet is érint a városban, ezeknek csak egyike a Petőfi utca. Amellyel kapcsolatban a pécsi városvezetés úgy döntött, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nemcsak részlegesen, például csak az egyik forgalmi sávban legyen helyreállítva az aszfaltburkolat, hanem az út teljes szélességében. És ez meg is történt, amikor a tervezett közműmunkát elvégezték. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy nem az aszfaltozás a lényeg, vagyis nem az, ami látszik, és nem is az az igazán költséges része a munkának, csupán ebben a tekintetben a korábbinál jobb gyakorlatba kezdtek. A lényeg a vezetékcsere, ami a hosszabb távú, biztonságos működés egyik záloga lehet.

Az viszont már másféle, “vizes” szakmai döntés – persze egyben gazdasági is –, hogy ebben az utcában, ezen a szakaszon elegendő a szennyvízvezeték cseréje, az ugyanis itt a biztonságos üzem miatt elengedhetetlen volt – az ivóvizet szállító vezetékek cseréjéét azonban nem tartották szükségszerűnek a korábbi jelzések és tapasztalatok alapján, azokhoz így nem is nyúltak, azokat nem cserélték ki. És ez korábban is gyakorlat volt, merthogy a városi vízközműrendszer folyamatos hálózati felújításra szorul, ami összességében elképesztő méretű, akár százmilliárdos fejlesztést is jelenthetne összességében, de a legfontosabb munkák értéke is meghaladná a több tízmilliárdos nagyságrendet.

A több hónapos lezárás ellenére is csak a szennyvízvezetéket cserélték tehát ki, azt az összeget pedig, amit az itt lévő, több szakaszt jelentő vízvezeték cseréjére költöttek volna el itt, inkább olyan más helyekre tervezték be a városban, ahol régebbi a vezeték és többször volt meghibásodás az elmúlt években/évtizedekben. Ha nem is teljesen ebben a formában, nem is ennyire direkten kimondva, de ezt kommunikálta is korábban a fejlesztést koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt., illetve a korábbi években a Tettyénél is beszéltek erről.

Csakhogy pechükre, az egyik vízvezeték (úgy tudjuk nem a régebbi, öntött vas, hanem az egyik nagyobb keresztmetszetű pvc-vezeték, egy ún. nyomóvezeték) megadta magát ezen a szakaszon, ezért ömlött a víz tegnap a friss aszfaltrétegen át. Úgy tudjuk, a helyreállítási munkák legnagyobb részével ma este, nemrég végeztek, de hogy pontosan mikor lesz az út is helyreállítva és újra vissza adva a forgalomnak, az szerdánál hamarabb nem derül ki.

KategóriákMETÁL