Huszonegy éve rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelyhez idén is csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum. Június 24-én, szombat délutántól éjfélig tizennégy helyszínen közel ötven programmal, és természetesen az állandó és időszaki kiállításaikkal várják a látogatókat. A hét elején, sajtótájékoztatón is ismertetett színes programokon túl megkérdeztük dr. Bertók Gábort, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóját arról, hogy milyen is a közgyűjtemény jelenlegi helyzete.

A cikk a hirdetés után folytatódikMit jelent az, hogy a múzeum nincs könnyű helyzetben? A sajtótájékoztató közben kaptam el ezt az elejtett megjegyzését. A minap jelent meg 35 magyarországi színházigazgató közösen írt levele a régi támogatás visszaállítása érdekében. Önök hogy állnak e téren?

Nem vagyunk közvetlen veszélyben, viszont kötve vagyunk a város anyagi helyzetéhez, és ebből a szempontból a város sincs könnyű helyzetben. De nem panaszkodni akartam. A Múzeumok Éjszakája programra az eredeti költségvetésünkben nem jutott keret, de a város egy áthidaló kölcsönnel mégis lehetővé tette. 

Hogy a realitásokkal tisztában legyünk, elárulná, mekkora ez az összeg?

Egymillió forint. Kollegáink áldozatos munkájának köszönhető, hogy ez a rengeteg program meg fog valósulni.

(Szerkesztői megjegyzés: egymillió forint egy múzeumi programra, pluszként, de “csak” áthidaló kölcsönként. Ez szégyen. Bármilyen nehéz is a helyzete a városnak. – B. A.)

Nem feltétlenül vagyunk tisztában azzal, milyen értéket képviselnek a pécsi múzeumok, a lokális értékeken túl globális értékekkel is rendelkezünk?

Több gyűjteményünk is jelentős nem csak hazai, de nemzetközi szinten is. Nem véletlen, hogy a modern képzőművészeti anyagunkból folyamatosak a kölcsönzések, hiszen nagyon nehéz ebből a korszakból jó kiállítást csinálni a képeink nélkül. Csontváry, Vasarely és Zsolnay jelentőségét pedig azok is ismerik, akik nem feltétlenül foglalkoznak képzőművészettel. Bármelyik osztályunkon találhatók lokális értékek, amelyek a város történetével foglalkoznak. Ugyanakkor a régészeti leletek között akadnak olyanok, amelyeket Európa szerte kölcsönkérnek kiállításokra. A Marcus Aurelius-fejet nem adtuk még oda senkinek, de a „Pécsi-sisak”, amely a népvándorlás korának végéről, a Honfoglalás korából származó sisak eléggé egyedülálló a világon, néhány darab maradt fenn belőle összesen. Tavaly tártunk fel Babarc környékén egy gazdag kora-avarkori temetőt, ez is eléggé egyedülálló, nemcsak a korszakból, hanem önmagában is. Az elmondottak csak kiragadott példák, a természettudományi, néprajzi, történeti gyűjteményünk is jelentős, izgalmas kincseket rejt.

Csontváry képei éppen Budapesten láthatók…

Csontváry Kosztka Tivadar nemzeti szinten mindenképp kimagasló alkotó, a művei jelentős része nálunk található, most éppen nem, elvitték Budapestre néhány hónapra. Helyette Henri de Toulouse-Lautrec kiállítása látható július végéig, ami azért érdekes, mert ezt az anyagot háromévente három hónapig lehet kiállítani. Időnként szakszerű vezetéssel is meg lehet tekinteni, majd visszakerül a Csontváry-anyag, de kibővítve: a két nagy közgyűjtemény a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Csontváry Múzeum kezelésében lévő összes festmény egyben megtekinthető lesz majd novemberig.

Dr. Bertók Gábor – Fotó: Balogh Robert

Csak anyagi okok miatt nincsenek könnyű helyzetben?

Országos viszonylatban is kevesen vagyunk. Ehhez képest rengeteg programunk fut és felújítások is zajlanak, mint pl.: a Széchenyi tér 12-es szám alatt található régészeti gyűjteményünknek otthont adó épület felújítása. A Magyar Géniusz programból elnyert támogatásból egy kiálltást is létre kell hoznunk, össze kell hangolnunk az építkezést a belsőépítészeti tervezéssel és a kiállítással. Az épületet szeptember folyamán adják át – várhatóan –, s nekünk azt decemberig be kell építenünk a kiállítás pályázati követelményei miatt. A kollegáink eléggé leterheltek. A Múzeumok Éjszakáján nyílik az új Lantos Ferenc kiállítás is. Ez nem csak abból áll, hogy felakasztunk néhány képet a falra, hanem le kell bontani a korábban ott található Sopianae kiállítást, el kell szállítani vitrineket… A régészeink talán nem sáros bakancsban fognak beesni a Múzeumok Éjszakájára, de ők is leterheltek. Számos régészeti feltárás zajlik jelenleg is a régióban. Ott lebeg a fejünk felett az is, hogy a 2009 óta folyó kutatási programunk, a Mohácsi csata projektünk az 500 éves évfordulóra készülve 250 millió forint kormányzati támogatást kapott, hogy végre megállapíthassuk, hogy hol zajlott a csata.

Tömegsírokat tárnak fel?

Igen abban is részt veszünk. Ez a Duna-Dráva Nemzeti Park kezdeményezése, ők kértek fel minket a feltárásra, ezt antropológusokkal együtt tudjuk végezni, mert meglehetősen bonyolult a dolog, a Szegedi Tudományegyetem a partnerünk. A közvetlen kormányzati támogatásból most a csatatér helyszínének azonosítása a feladatunk, erre kaptuk. Nem megtalálni kell, mert már van valami fogalmunk arról, hogy hol lehet, de szeretnénk pontosan megállapítani a helyszínt. Tovább tömegsírokat is meg kell majd találnunk és hogy hol helyezkedett el a magyar tábor – erre kaptunk támogatást. 40-60 négyzetkilométer átnézéséről van szó! 

Fémkeresővel?

Igen, ez egy közösségi régészeti projekt, és végre – azt kell, hogy mondjam –, hogy a hobbiprojektből profivá válhatunk, az önkénteseinknek legalább azt ki tudjuk fizetni, hogy eljönnek és dolgoznak nekünk… Eddig mindenki a saját költségéből fizette még az üzemanyagot is. Idén az említett keretből erre is jut, amellett, hogy több négyzetkilométert műszeresen átvizsgálunk és ásatásokat is végzünk. Idén 50, a következő két évben pedig 100-100 millióval gazdálkodunk majd.

A Múzeumok Éjszakája akkor ehhez képest egy kedves, múzeumot népszerűsítő program.

Ilyen okok miatt találták ki. A kollegáim pedig komoly előkészítő munka után rászánják ezt a szombati napot és éjszakát, hogy fogadják a közönséget. A mi helyzetünkben az anyagiakon túli nehézséget az jelenti, hogy rengeteg a feladatunk és ahhoz képest kevesen vagyunk.

Tudna példákat mondani, hogy mondjuk Miskolcon, Szegeden hányan dolgoznak a múzeumokban?

Miskolcon 130 körül, Szegeden úgy nagyjából 100-an, Pécsett mi 71-en vagyunk. Öt osztályunk van, sok ingatlanunk, óriási a gyűjteményünk, a Modern Magyar Képtár a területén az ország második legnagyobbja, a néprajzi gyűjteményünk is hasonló…

Performansszal és korhű ruhákkal is készültekaz idei pécsi Múzeumok éjszakája program sajtótájékoztatójára – Fotó: Balogh Robert

Ízelítő a Múzeumok Éjszakája pécsi programjaiból

Június 24-én, szombat délutántól éjfélig tizennégy helyszínen közel ötven programmal, és természetesen az állandó és időszaki kiállításaikkal várják a Janus Pannonius Múzeum dolgozói a látogatókat.

Tárlatvezetések, zenei események, irodalmi előadások, kóstolók, kézműves- és gyermekprogramok, játékok és túrák mellett egy frissen megnyíló állandó kiállítással fogadják Pécsett az érdeklődőket.

Csontváry Múzeum – 19.00–24.00: Montmartre Pécsett címmel a Keret Alkotó Csoport, a Partisan cafe & bar és a Pécsi Playback Színház tagjai és barátai megidézik a fülledt Montmartre-i mulatók hangulatát. Koktélok, élő zene, jelmezes kavalkád!

Vasarely Múzeum – 18.00–19.00: Szitázás Victor Vasarely: Zebrák című képének felhasználásával Füzes Petra grafikus közreműködésével. A szitázás hozott szövet táskákra és pamut pólóra történik fekete festékkel. 1 karszalaggal 1 nyomat kérhető! (A nyomtatás után egy órán a száradási idő.)

Modern Magyar Képtár – 18.30 és 20.30: A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916–1936) – Szakács Vanda Kíra kurátori tárlatvezetése.

Zsolnay Múzeum – 20.30: Zsolnay szecesszió, art deco, modern kerámia – Getto Katalin muzeológus tárlatvezetése.

Mecseki Bányászati Múzeum – 18.00–22.30: Mérd mamuthoz magad! Jégkorszaki és jura időszaki ősmaradványokat tekinthetnek meg a látogatók, hozzámérhetik magukat egy mamut combjához, és néhány maradványt – például egy mamutfogat – kézbe is vehetnek. A leleteket bemutatja Kisbenedek Tibor zoológus, muzeológus.

A JPM Igazgatóságának udvara – 18.00–23.00: Római kori időutazás: korabeli ékszereket készíthetünk, viseletmásolatokat próbálhatunk, lesz ételkóstoló, társasjáték, régészeti homokozó és jósda is.

Múzeum Galéria – 19.00: Az op art és az építészet – Getto Katalin muzeológus tárlatvezetése a Vasarely állandó kiállításban (Káptalan utca 3.) kezdődik, majd a JPM Múzeum Galériában lévő Op Arch időszaki kiállításban folytatódik.

Martyn–Lantos Múzeum – 18.00: A Martyn Ferenc – Lantos Ferenc Múzeum megnyitója. A programon részt vesz Péterffy Attila, Pécs megyejogú város polgármestere és Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője.

Néprajzi Múzeum: kézművesbemutató, mesesarok, előadások, tűzgyújtás, betegségűző almasütés…

Az összes program ITT érhető el.

KategóriákJAZZ