Sokan már azt remélték idehaza is és a tudományos világban, hogy már tavaly megkapja Karikó Katalin magyar származású kutató a Nobel-díjat, erre azonban akkor nem került sor, idén azonban a Svéd Királyi Akadémia neki, és amerikai kutatótársának ítélte a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Karikó Katalin (68) kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva kapta meg idén a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Karikó Katalin lett az első magyar nő, aki megkapta a tudományos élet legrangosabb elismerését.

A már évtizedek óta, a ’80-as évek óta az USA-ban élő magyar kutatónő nevét akkor ismerte meg a világ, és szélesebb körben a magyar társadalom is, amikor az ő és társa kutatására, az ún. mRNS-alapú orvoslásra alapozva kifejlesztették a Covid-elleni egyik vakcinatípust.

Karikó Katalin ugyan a ’80-as évek óta az Egyesült Államokban él, ugyanakkor továbbra is magyar állampolgár maradt, így vele együtt háromra nőtt azon személyek száma, akik magyar száramzásúként Nobel-díjat kaptak, a másik két személy: Szent-Györgyi Albert (C-vitamin) és Kertész Imre (Sorstalanság).

KategóriákJAZZ