Jézus Krisztus Megváltója a hinduknak, a muszlimoknak, a buddhistáknak, a gyakorlati vagy elméleti ateistáknak is, hangzott el a karácsonyi éjféli szentmisén a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban. A misét dr. Kajtár Edvárd plébános celebrálta.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Székesegyház plébánosa a Pécsi Egyházmegye oldalának beszámolója szerint a szentmisét megerősítő gondolatokkal kezdte: arra emlékeztette a híveket, hogy Isten minden helyzetben jelen van, az örömteli- és a kilátástalannak tűnő helyzetekben egyaránt.

Milyen érdekes hogy a Megváltó éjszaka jön el, sötétségben. Ez egy nagyon szép szimbólum, hiszen azt jelenti, hogy Isten a >>sötét<< pillanatokban is akar nekünk segíteni, akkor, amikor magányosnak, szomorúnak érezzük magunkat. Ezért fogadjuk el az Ő ajándékát, Jézus Krisztust, és mondjunk igent rá” – hangsúlyozta Edvárd atya.

Az evangéliumi részlethez (Lk 2,1-14) kapcsolódóan a plébános homíliájában kiemelte annak fontosságát, hogy az ünneplés során álljunk meg és adjunk hálát, a szentírási szakasz értelmezése során pedig a mindenki számára jelenlévő Jézusról beszélt.

A Pécsi Egyházmegye élő facebookos közvetítése a karácsonyi éjféli szentmiséről a pécsi székesegyházból

Amikor megszületett a Megváltó, a zsidók várva várt messiása, aki helyreállítja az ember és Isten közötti kapcsolatot, az angyalok elindultak, hogy hirdessék az örömhírt. De először nem a zsidókhoz, nem a hívőkhöz vitték a jó hírt, hanem a pásztorokhoz, olyan személyekhez, akik nem voltak tagjai a közösségeknek, nem vettek részt a városi-, falusi eseményeken, nem jártak templomba, mert mindig az állataikkal voltak” – magyarázta Edvárd atya.

A plébános felhívta a figyelmet arra, hogy a felolvasott evangéliumi részlet (Lk 2,1-14), bár 16 mondatból áll, ebből csak 3 szól Szűz Máriáról, az Ő jegyeséről és Jézusról, míg 8 a pásztorokról (a többi pedig a körülményekről). Tehát a bibliai szakasz középpontjában a pásztorok, a perifériára eső emberek állnak. Mindez arra utal szerinte, hogy Krisztus mindenki számára jelenvaló.

Jézus Krisztus nemcsak a vallásos embereké, akik járnak templomba, nemcsak azoknak a Megváltója, akik ezt az egészet elhiszik. Jézus Krisztus azoknak a Megváltója is, akik nem járnak templomba, akik ebben az egészben nem hisznek, a mindennapjaikat, erkölcseiket nem úgy szervezik, szervezték, ahogyan azt Jézus hívei, a keresztények teszik. Jézus Krisztus Megváltója a hinduknak, a muszlimoknak, a buddhistáknak, a gyakorlati vagy elméleti ateistáknak is. Mindenkinek a megváltója.” –fejtette ki, majd hozzátette, hogy az angyalok a periférián élőkhöz mentek el.

Isten egyszülött Fia hatással volt a pásztorokra, elgondolkodtatta őket, mert örültek a születésének, annak, hogy eljött valaki, aki reményt hozott. De vajon ránk milyen hatással van Krisztus eljövetele?” – tette fel a kérdést a plébános.

A mai ünnep másik üzenete az örömhír mellett egy feladat. Gondolkozzunk el azon, hogy mennyi mindenért lehetünk boldogok. […] Adjunk hálát, hogy ma este együtt ünnepelhetünk a szeretteinkkel, hogy jó az egészségük, hogy itt tudunk lenni az éjféli szentmisén” – hangzott el a homíliában.

Az ünnepi időszakban a Pécsi Egyházmegye élőben közvetíti a Székesegyházban tartandó szentmiséket. Az aktuális adásokat Facebook oldalunkon és weboldalunkon (ezen az oldalon) keresztül lehet élőben követni vagy visszanézni.

KategóriákJAZZ