Aranyérmet nyert a szobafestők Európa-bajnokságán a kölkedi Czimmer Bálint. A húszéves szakmunkás olyan családban nőtt fel, ahol a férfiak elboldogulnak ezerféle kétkezi munkával. Bálint külföldön nagy pénzt kereshetne minőségi szaktudásával, ő azonban egyelőre itthon akarja tanítani a kezdő szobafestőket.

A cikk a hirdetés után folytatódikVan egy lelakott, koszosfalú lakás, odamegy egy festő, dolgozik pár napot, és a lakás egészen más lesz, megújul, jó lesz oda bemenni, körbenézni, berendezni, ott lakni. Egy festő csodákat tud tenni egy lakással vagy egy házzal – így beszél Czimmer Bálint arról, miért akart szobafestő lenni, és utólag miért örül annak, hogy ezt a szakmát választotta.

Hogy Bálint jól döntött, aligha kérdéses, hisz iszeptemberben ő nyerte meg a szobafestők Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságát, 14 vetélytársával szemben. Viszonylag fölényesen győzött, a megszerezhető 100 pontból 79-et ért el, a másodikként „befutó” versenyző 74-et.

Amúgy Bálint felmenői között és rokonságában nem volt festő, viszont igazi iparos család az övé. Nagyapja kőműves, apja, Czimmer Zoltán asztalos, van a rokonságban gépész, ezért aztán a família meg tud építeni egy házat úgy, hogy nem kell hívni szakembert egyet se. Főleg, hogy Bálint apja az a típus, aki tucatnyi szakmához „lő” egy kicsit. Valaha a falusi emberek közt sok volt a népi ezermester, aki felmenőitől eltanulva, kíváncsiságból, kényszerből szinte minden hagyományos kétkezi munkával jól elboldogult. Czimmer Zoltán is ilyen ember, és ilyennek nevelte két fiát, Bálintot, és a most 17 éves Zoltánt, aki építésznek készül. S hogy miképp választott szakmát magának Bálint, arról apja így beszél: – Már 11 évesen tanulgatta mellettem a bútorasztalos szakmát. Amikor végzett az általános iskolával, kész asztalos volt. Azt mondtam neki, ezt már tudod, tanulj inkább valami mást. Legyél festő!

Bálint nem tiltakozott. Amúgy a festés se volt neki teljesen új, hisz apjától elleste azt is, akárcsak a gipszkartonzást, a disznóvágást, vagy egy gép megszerelését. Gondolkodott azon, hogy esetleg beáll kőfaragónak, de végül szobafestőnek jelentkezett. Akkortól Pécsre ingázott tanulni, a szakmai gyakorlatot Wensofszky Péter egyéni vállalkozásában szívta magába. Mestere ekképp jellemzi Bálintot:

Azonnal látszott, hogy rendkívül ügyes fiú. Kezére állt a munka, jó volt nézni, ahogy megfogott egy szerszámot. Két hete volt nálam, és már rábízhattam, hogy szórópisztollyal önállóan fújja le a radiátorokat. Szorgalmas volt, és működött benne az az alázat, ami nagyon fontos ahhoz, hogy az ember alaposan megtanulja a szakmáját.

Iskolai tanára, Battyhányi József is hamar felfigyelt Bálint tehetségére és igyekezetére, ezért már elsős korában azt javasolta, induljon el a festők szakmai versenyén. Meg is tette, jól szerepelt, de akkor még az országos döntőbe nem jutott be. A következő években is mindig rajthoz állt, becsülettel helytállt, de az igazán nagy eredményt érettségi után, 2022-ben érte el: ő lett a magyar bajnok, ezért őt nevezték a 2023 elején megrendezett olaszországi világbajnokságra, ahol ötödik lett. Majd következett a szeptemberi Európa-bajnokság, ahol az ő nyakába akasztották az aranyérmet.

Bálint felkészülését a vébére és az EB-re az egyik hazai festékgyártó és -forgalmazó cég támogatta. A szponzor fővárosi termében tréningezett, a cég erre az időre fizetést adott a fiúnak, és állta a felkészülés festékköltségét. Az edzéseken egy idősebb, a versenyekben jártas kolléga irányításával Bálint végigcsinálta a korábbi évek nemzetközi bajnokságainak feladatait. S hogy mit kell tudni az ilyen versenyeken?

Czimmer Bálint (20) falujában, Kölkeden is gyakorolt a szobafestő Európa-bajnokságra – Fotó: Ungár Tamás

Milliméteres tűréshatár

Például milliméteres tűréshatárral tapétázni, vagy színes sokszögeket festeni a fehér falra, vonalzó nélkül (hogy a 25-30 fokos hegyesszögek megfestése szabadkézzel milyen ügyességet igényel, arról csak annak van fogalma, aki próbálta már). És persze nagyon kell tudni glettelni, mert a mutatós festés legfőbb titka a tükörsima falfelület.

Azt is elvárják a versenyzőktől, hogy egy szín 3-4 megadott árnyalatát szemmértékkel pontosan kikeverjék, vagy egy papírra nyomtatott kesze-kusza mintát nagyítva vigyenek fel a falra (ehhez előbb a falra koordinátarendszert kell szerkeszteni, de úgy, hogy annak pontjait festés után ne lehessen észrevenni).

Czimmer Bálint, Európa-bajnok – az eredményhirdetés pillanatai – Fotó forrása: Czimmer Bálint

Az ajtómázolásnál az egyik alapkövetelmény, hogy a versenyző képes legyen hibátlanul körbefesteni egy díszcsíkot, amit előtte nem „maszkol” le ragasztószalaggal. Divatos feladat az antikolt csempefestés, ennek eredményeképp a fal olyan hatást kelt, mintha ezeréves, kopottságukban is gyönyörűséges csempék borítanák. Pedig nincsenek is csempék, a látványos felület glettből készül, amire szabadkézzel kell felvinni a mintákat. Amúgy Bálint az antikolt csempe dolgában szerencsés volt, mert bár ezt a technikát nagyon kevesen csinálják még Magyarországon, a kevesek egyike viszont épp Wensofszky Péter, s tőle volt alkalma megtanulni ezt a rendkívül munkaigényes felületképzést.

Nagyon tudatosan, rengeteg gyakorlással

Tegyük hozzá, hogy Bálint nemcsak Pesten, hanem Kölkeden is készült az Európa-bajnokságra. A család portájának szomszédságában áll az egyik nagyszülő immár üres háza, s annak szobáiban az említett feladatokat alaposan kigyakorolta. Apja szerint Bálint azért nyert aranyérmet, mert kitartó:

Figyel a tanításra, és ha kérnek tőle valamit, sose mond nemet – állítja Czimmer Zoltán –, addig csinálja, amíg nem sikerül neki.

Precizitás, felsőfokon – Fotó forrása: Czimmer Bálint

Lányok voltak többségben

Érdekességként említsük meg, hogy az Európa-bajnokságon egy osztrák lányé lett az ezüstérem, és a 15 indulóból tízen lányok voltak. Ez nem azt jelenti, hogy a festő szakma elnőiesedett volna, a magyarázat az, hogy a szobafestés minőségi munkái – és a versenyfeladatok ilyenek – nem igénylik annyira a fizikai erőt, mint inkább a türelmet, a kézügyességet és a precizitást. Ezt a tudást és munkát külföldön bőkezűen megfizetik.

Itthon szeretne boldogulni

Bálint ennek ellenére nem tervez külföldi munkavállalást. Itthon akar festővállalkozást indítani, de egyelőre még vár, mivel felajánlottak számára egy szakoktatói állást volt iskolájában, a pécsi Pollack Mihály Technikumban.

Novembertől tanítani fogok – mondja érezhető büszkeséggel. –n Szeretnék segíteni a gyerekeknek, hogy minél jobban megtanulják a festő szakmát. Ez nekem egy nagy lehetőség – vallotta.

KategóriákPOP