A manuálterápia egy olyan kezelési eljárás, amikor a gyógytornász manuálisan, azaz kézzel végzett fogásokkal gyógyítja elsősorban a gerinc és az ízület problémáit. A cél a támasztó- és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniájának a helyreállítása. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA manuálterápia szemlélete holisztikus, ami azt jelenti, hogy az embert egy egészként kezeli, teljes egészében vizsgálja, miközben a modern orvoslás ismereteire is támaszkodik. 

Lássuk pár fontosabb területét a manuálterápiának:

  • Fájdalomcsillapítás (nyak, hát, vállízület, derék, keresztcsonti fájdalmak)
  • Ízületek funkciójának javítása, mozgáskorlátozottság oldása
  • csigolyaközti kisízület blokkjának feloldása
  • általános izomegyensúly helyreállítása
  • túlerőltetés miatti problémák (teniszkönyök, golfkönyök) kezelése
  • Általános közérzet javítása

Ha további részletekre vagy kíváncsi, akkor a www.gyogytornaszom.hu linkre kattintva azt is megtudhatod. 

A manuálterápia fontos része az önterápia, vagyis a pácienssel együttműködve, célirányos erősítő, nyújtó gyakorlatokkal stabilizálják az elért mozgásjavulást. A megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal végzendőek a gyógytornász által javasolt feladatok.

A manuálterápia nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért érdemes terapeuta szakembert felkeresned akkor is, ha a panaszok még nem erősek, de gyakori fáradtságot, fizikai állapotod romlását érzed, esetlegesen végtagi zsibbadást tapasztalsz.

Manuálterápia szerepe a gyógyításban

A gyógytorna a mozgásszervi problémák kezelésének talán legismertebb gyógymódja, sokféle sérülést, rendellenességet lehet az alkalmazásával gyógyítani. A gyógytorna a fizioterápia egy külön területe, ahol manuálisan (kézzel) végzett gyógyító gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek főleg a mozgásban résztvevő szervek zavarait tárják fel és gyógyítják. A gyógytornász csillapítja a fájdalmat és mobilizálja az ízületeket, ennek hatására javul az adott terület működése, az izmok merevsége oldódik. 

A gyógytorna egy semleges, vagyis a szervezet működésébe a legkevésbé beleavatkozó eljárás, amellyel gyakran jobb eredmények érhetőek el, mint a sebészeti beavatkozásokkal vagy gyógyszerek folyamatos szedésével.

Hogy egy példát is említsünk, a manuálterápia része a trigger pont kezelés is. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a kötőszövetben alakulnak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomás esetén azonban jól lehatárolható területre sugárzik ki a fájdalom. A kezelés lényege az, hogy az izomcsomókat kitapintva, azokra nyomást gyakorolva feloldja és megszüntesse a fájdalmat az adott területen.

A terapeuta a kezelés során részletes anamnézist végez, vagyis alaposan körbejárja a problémát. Nagyon sok kérdést tehet fel, hiszen ismernie kell az életmódunkat, munkánkat, milyen az alvóhelyünk, megvizsgálja a tartásunkat, rákérdez a fájdalom jellegére, gyakoriságára, hogy mikor is kezdődtek a panaszok.

Alapos testtartási és mozgáselemzést végez, amelynek során különösen az izomműködésre figyel. Átnézi a rendelkezésre álló orvosi leleteket és végül felállít egy diagnózist. Ezt követi egy terápiás terv felállítása. Aztán kezdődhet a kezelés.

KategóriákINFÓ