Két mandátumot is betölt Kóbor József, amelyet LMP-s politikusként nyert el, egyet Pécsen, egyet Brüsszelben, ráadásul a pécsi városházi képviselői helyet nem közvetlenül szerezte. Habár azt nehéz lenne elvitatni tőle, hogy a párt aktivistáinak segítsége és pénze mellett nem jelentős, személyes áldozatok árán érte el 2019-ben az eredményt. A döntés sok szempontból jelentős és szimbolikus is, de annak hátteréről és valódi okairól igazából Kóbor és az LMP is visszafogottan nyilatkozott (spoiler: cikkünk végén ez nagyon megváltozott). Igaz ugyanakkor, hogy az LMP pécsi országgyűlési képviselője, az LMP volt társelnöke, Keresztes László Lóránt szerint Kóbor döntésének már a jövő júniusi választáshoz is köze van.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Politika iránt édeklődőknek, FB-oldalam figyelőinek szeretném bejelenteni, hogy 14 év után kiléptem az LMP-ből. Pécs Megyei Jogú város közgyűlésében a továbbiakban független képviselőként , továbbá az EU Régióbizottságában mint Pécs város képviselője fogok tevékenykedni úgy, ahogyan eddig: a városom, a régió, az ország, és Európa fenntartható fejlődése érdekében” – posztolta ki a hírt csütörtökön saját Facebook-oldalára Kóbor József.

Kóbor volt az LMP egyetlen, 2019-ben mandátumot nyert képviselője a pécsi közgyűlésben. És mivel nem mond le, nem adja vissza a nem közvetlenül megszerzett mandátumot, mindez azt is jelenti, hogy az LMP-nek nincs pécsi városházi képviselői helye, s ezzel a zöldpárt 13 év után kikerül a pécsi közgyűlésből. Abban a városban veszítették el ezzel az egyetlen mandátumukat, amely Budapest után 2010 óta a legerősebb bázisa volt az LMP-nek. Ami persze azóta nagy változáson ment keresztül Pécsen, több, a párt helyi ügyeit akkoriban meghatározó, alapító tag teljesen kikerült a döntéshozói körből, abbahagyta a politizálást, vagy háttérbe vonult. Immáron egyértelműen és hosszú ideje Keresztes László Lóránt volt társelnök a párt pécsi és baranyai vezetője, meghatározó embere, mellette még egy arca volt a választók és a városlakók felé az LMP-nek helyben: Kóbor József.

Már tegnap este kerestük Kóbor Józsefet a tegnap kora délutáni posztja miatt, de végül csak ma, pénteken délben tudtunk vele beszélni telefonon. Szerettünk volna többet megtudni a döntése okairól, illetve megerősíttetni az ezzel kapcsolatos, több, nem hivatalos, de egymástól független, és megbízható forrásokból származó értesülésünket arról, hogy mi vezetett a döntéshez. Kóbor ugyanakkor azt kérte, hogy egyelőre ne írjunk le mást, rá hivatkozva, amit ő a Facebookon elmondott, mert egyelőre ennél többet nem kíván ebben az ügyben elmondani. Így azt mondta, arra se kérjük jelenleg, hogy máshonnan szerzett értesüléseinket megerősítse.

Kóbor József Brüsszelben – Fotó forrása: Kóbor József Facebook-oldala



Kóbor József az LMP pécsi szervezetének megalakulása óta politizál a zöldpártban, de a most 62 éves sugárfizikus már azt megelőzően is aktív volt helyi zöld és civil ügyekben, többek között egyik helyi szakértője volt annak a civil csoportnak, a Civilek a Mecsekért Mozgalomnak, amely a Tubesre tervezett NATO-lokátor ellen foglalt állást, helyi népszavazást is levezényelt, majd bírósági úton érte el, hogy ne lehessen a 140 ezer lelkes város, egyetemi és régióközpont fölé magasodó hegytetőre katonai lokátort telepíteni.

Annak idején, 2019-ben nagy politikai vihart kavart helyben, hogy az ellenzéki összefogásból végül kimaradt az LMP, amelynek okaként ők egyértelműen azt jelölték meg, hogy az előzetes “osztozkodáskor” az LMP-nek csupán egy pécsi közgyűlési mandátumot ajánlottak fel. Végül ezt az egyet külön indulva is megszerezték, ugyanakkor nélkülük is elsöprő győzelmet szerzett 2019 őszén 10 év fideszes városvezetés (ebből 9 év kétharmados vezetés) után az egyesült ellenzék, Péterffy Attila független polgármester-jelölt vezetésével. Akivel szemben nemcsak Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok egykori vízilabdázó indult el a Fidesz-KDNP színeiben, de LMP-s polgármester-jelöltként Kóbor József is. Aki ugyan polgármester nem lett, és közvetlen képviselői helyet sem szerzett, ahogyan egyetlen másik LMP-s (és Fideszes, és KDNP-s)induló sem szerzett közvetlen mandátumot, de a párt végül kapott annyi szavazatot, hogy a listavezető Kóbor beülhessen a pécsi közgyűlésbe. Bizonyíték nincs rá, de akkori információink szerint az LMP sikeréhez az is kellett, hogy az MKKP nem indult a választáson – éppen azért, hogy ne ossza meg az ellenzéki szavazatokat Pécsen –, merthogy az MKKP szimpatizánsok közül sokan szavaztak vagy szavazhattak úgy, hogy Péterffyre és az LMP-re húzták be az ikszet.

Az amúgy 2019-ben már veterán képviselőnek számító Kóbor tehát független képviselőként kezdte meg a munkát 2019 őszén a pécsi közgyűlésben, később azonban belépett Péterffyék frakciószövetségébe. Amely akkorra már megcsappant belső feszültségek miatt (azóta működik egy önálló, háromfős frakció is, Péterffyék egyik legnagyobb kritikusaiként, a volt független majd DK-s alpolgármester, ma már a DK-ból kilépett politikus, Bognár Szilvia, illetve egy volt jobbikos és volt momentumos képviselő triója, Tiszta kezek néven), így nagyon is jól jött a plusz ember Péterffyéknek, mégha Kóbor a legtöbb kérdésben addig is együtt szavazott a városvezető ellenzéki szövetséggel.

Arról, hogy ez a közeledés egyáltalán megtörténhetett, minden politikai forrásunk egyöntetűen nyilatkozott a háttérben: Péterffyék ezért a lépésért cserébe a 2022-es parlamenti választásra szóló ellenzéki előválasztáson Keresztes László Lórántot támogatták. Más kérdés, hogy azon végül, ha kevéssel is a volt MSZP-s, aztán DK-s Szakács László nyert, így ő küzdött meg Hoppál Péterrel, de a fideszes országgyűlési képviselőnek sikerült megvédenie a mandátumát.

Fontos időben elhelyezni a következő epizódot. Kóbor még nem csatlakozott Péterffyék szövetségéhez, szó nem volt a fenti háttéregyezségről,  amikor javasolta Péterffyéknek, hogy hozzanak létre Pécsen egy zöldbiztosi posztot, amelyet ő maga elvállalna, és vinné, felkarolná Pécs és a térség környezetvédelmi és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ügyeit, amelyet Brüsszelben is képvisel.

2018-ban ő lett ugyanis, aki váltotta az EU Régiók Bizottságában (Régiók Európai Bizottságában) Keresztes László Lórántot (ő akkor összeférhetetlenség miatt mondott le a mandátumról). Ez a mandátuma is él még és tart ma is, nagyjából egy évig még – nem teljesen azonos ugyanis a régiók bizottsága ciklusa és mandátuma a jövő májusig dolgozó Európai Parlamentével. Egy, még 2014-ben kötött megállapodás szerint Magyarországról az LMP-nek egy hely jár a brüsszeli régiók bizottságában, de az gyakorlatilag onnantól már nem a párthoz, hanem konkrét személyhez kötődik. A magyar államon keresztül kell jelölni, és amennyiben nincs lemondás vagy haláleset, nem visszahívható a delegált személy. Erről is, és a pécsi LMP-s mandátumról is kérdeztük Keresztes László Lórántot, aki azt mondta, hogy Kóbor egyértelműen közölte velük, hogy nem kíván lemondani egyik mandátumról sem, így az LMP tehetetlen ebben a két kérdésben.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy mi történt vagy mi történhetett, miért lépett ki az LMP-ből az egyik legfontosabb vidéki alapszervezet egyik meghatározó politikusa? Nem beszélve arról, hogy Kóbor az utolsó olyan városházi-közgyűlési képviselője volt az LMP-nek, aki 2019-ben nem az ellenzéki összefogásnak köszönhetően jutott be a testületbe, hanem tisztán LMP-sként, ilyen ugyanis csak Pécsett és két fővárosi kerületben történt, az egyik képviselő azonban azóta elhalálozott, a harmadik pedig immár parlamenti képviselőként politizál.

Lapunk mindenesetre úgy tudja, hogy Kóbor Józsefben egy ideje már érlelődött a kilépés szándéka, és több párhuzamos vagy egymást követő ügy is arra késztette, hogy végül meghozza ezt a döntést.

Az egyik végső lökést azonban információink szerint az jelentette, hogy le kellett mondania a pécsi zöldbiztosi pozíciójáról. Habár annak idején ő úgy kommunikálta az ügyet, mint aki saját elhatározásából döntött így. Mi viszont úgy tudjuk, hogy Kóbor valójában egyáltalán nem akart lemondani a zöldbiztosi posztról, hanem azt kifejezetten utasításba kapta, vagy finomabban fogalmazva: megkérte a lemondásra Keresztes László Lóránt. Az ok pedig a kertvárosi piacfejlesztés volt (legalábbis erre hivatkozva kérte, a valódi ok ennél összetettebb lehet), mondván, hogy a Péterffy-féle városvezetés fákat akar kivágni (és aztán azokat ki is vágta) a pécsi Diana téren, amit egy zöldpárt nem hagyhat szó nélkül.

Így végül erre hivatkozva Kóbor lemondott a külön díjazással nem járó, túl sok forrás felett nem őrködő, de annál fontosabb ügyet, ráadásul szimbolikus, és az LMP politikájával teljesen összhangban lévő ügyeket vivő, s Pécsen csak Kóbor miatt létrejött pozícióról. Ráadásul egy olyan ügyben, aminek a környezetvédelemhez semmi köze nem volt.

Igen, valóban kivágtak néhány fát, hogy félig fedett piaci csarnokot építhessenek, de ezek egy része a városi cég szakértői szerint  beteg fa volt, az pedig a beruházás kezdetétől egyértelmű volt, hogy vélhetően ezeket ki kell majd vágni (hisz konkrétan ott álltak, ahová a csarnokrész épül). Ennél talán fontosabb, hogy a városvezetés a fakivágások miatt egy külön, mintegy 200 milliós forrást csoportosított a területen fák ültetésére. Azt pedig nemcsak nem hivatalos forrásból tudjuk, hanem a beruházással kapcsolatos egyik lakossági tájékoztatás után értesültünk arról, hogy Péterffy Attila külön kérése volt, hogy a fákat, ha lehetséges mentsék meg. Vagy, ha ez nem sikerül, akkor mindenképpen legyen pótlás, jóval nagyobb nagyságrendben.

Persze, nemcsak az LMP szállt bele a piac ügy miatt a pécsi városvezetésbe, a Fidesz annál még sokkal vehemensebben kapott az alkalmon, sőt, az egyik helyi, nevében fiatalokat tömörítő zöld szervezet is tiltakozott a fakivágások ellen a helyszínen néhány fővel, akik közül a közösségi médiát megjárt fotók tanúsága szerint többen is Pécsett jól ismert fideszes aktivisták voltak.

Lapunk úgy tudja, hogy az LMP vagy Keresztes felől érkező kérésben ez csak egy olyan ügy volt, amire rá lehetett mutatni, valójában ennél mélyebb ellentétek vezettek ide, amiben azonban Kóbor nem osztozott, viszont ez az ügy, ez a kérés, és ennek a folyománya volt az, ami végleg elhatározásra sarkallta Kóbort, és ami mostanra érett be.

Persze, az is sok mindent elmond a hazai politikai viszonyokról, hogy a Diana téri piacfejlesztést a teljes pécsi közgyűlés, köztük a fideszesek is megszavazták. Annak idején a helyszínen a piaci árusokat és a piacon vásárlókat is kérdeztük az elsősorban a fideszesek által botrányosnak mondott és egy időben a NER-sajtóban így tálalt fejlesztésről és a nagy fakivágásról (nem, továbbra sem a budapesti Liget-projektről van szó), de akikkel beszéltünk a helyszínen, ők lényegében egyöntetűen azt mondták, hogy az évtizedek óta nem fejlesztett, retrónak nevezhető kis helyi piacot is szerették, de a fejlesztés elengedhetetlen, és alig várják, hogy elkészüljön, aki pedig nem látta vagy nem tudta, hogy hogyan lehet a helyszínen ki is plakátolt terveket kivitelezni, mi annak az ára, és hogy valójában milyen fákról van szó, s azok milyen állapotban vannak, az még az életében nem járt a helyszínen, hanem messziről szól bele az életükbe, talán nem minden sanda szándék nélkül.

Visszatérve a pécsi zöld politikus posztjára, Kóbor így írt még a döntésről Facebook-bejegyzésében: „Egy pártból kiléptem, az ügyből természetesen nem. Ugyanazt a zöldpolitikát fogom folytatni, amit több mint 30 éve civil aktivistaként, nemzetközi szakmai NGO hálózatokban, stb. elkezdtem és politikusként is folytattam. A politikusság számomra mindig is a köz egy különleges megtisztelő megbízatása volt, sohasem egzisztenciális kérdés. Magyarán: soha sem éltem belőle, illetve sohasem azért politikuskodtam, hogy belőle éljek. Ezért még számomra sem központi kérdés, mi lesz a 2024 júniusi választások után. Még találgatni is korai. Mindenesetre kérem mindazokat, hogy akik közelről -távolról, így-úgy, ezért-azért támogatták tevékenységemet, hogy tegyék ezután is. Mert nálam semmi nem változott!”.

Keresztes László Lóránt amellett, hogy több kérdésünkre válaszolt is (lásd fentebb), lapunknak is elküldte azt a választ, amelyet ebben az ügyben a sajtónak megfogalmazott. Azt írta, „Kóbor József a párt belső nyilvánossága számára írt egy levelet, amelyben kritizálja az LMP irányvonalát. Ehhez joga van, sőt fontos, hogy ezt meg is tegye egy tag. De az nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ott leírtak miatt lépett ki a pártból. A napokban szereztünk tudomást róla, hogy Kóbor már az ősz folyamán – pártja tájékoztatása nélkül – leült tárgyalni Péterffy Attilával, aki felajánlotta neki, hogy a DK és az MSZP megállapodása köré épülő baloldali pártszövetség színeiben induljon el jövőre a pécsi Belvárost lefedő választókerületben. Kóbor továbbá abban bízik, hogy ez a pártszövetség majd biztosítja neki, hogy a jövőben is a Régiók Bizottságába delegált tag maradhasson. Ezt a lépést mindkét tárgyaló fél részéről etikátlannak tartjuk, a Kóbor Józsefet 2019-ben önálló listán bejuttató LMP elveivel és szabályaival pedig tökéletesen ellentétes”.

Keresztes azt is elismeri, tényként ír arról, hogy az LMP helyi szervezete és Kóbor között az elmúlt időszakban voltak nézeteltérések. Az első jelentősebb vita egy tavaly októberi szavazás körül alakult ki. Az egykori Mandulás kemping és Bőrklinika telekcsere ügye ugyanis az LMP számára elfogadhatatlan volt. Akkor azt kérték Kóbor Józseftől, hogy ne szavazza meg ezt a telekcserét, míg „a másik oldalról erőteljes politikai nyomást helyezett rá a baloldali városvezetés”, kérve tőle, hogy vagy támogassa az előterjesztést, vagy a szavazás idejére hagyja el a közgyűlés ülését.

Hogy ezt miért írhatta le Keresztes ebben a közleményben? Meg is indokolja: mert „akkor Kóbor még követte pártja kérését, nemmel szavazott”. Keresztes László Lóránt hozzátette: az LMP számára mindig fontos alapelv volt, hogy nem pártpolitikai alapon támogatnak javaslatokat, hanem aszerint, hogy azok megfelelnek-e Pécs érdekeinek. „Ez az elv és ez a politikai hozzáállás számunkra nem képezheti alku és vita tárgyát a jövőben sem”.

Kóbor Józseffel aztán kora este, Keresztes szavait megismerve ismét beszéltünk, azt kérdezve, hogy azokat óhajtja-e kommentálni, vagy marad tovább annál az álláspontnál, hogy csak a facebookos nyilatkozatát idézzük-e. Ő elolvasva Keresztes Lóránt levelét, a következőképpen reagált:

„Keresztes képviselő úr nyilván nem olvasta végig a pártnak írt levelemet, amire hivatkozik, annak végén két fontos dolog volt:

  • Az egyik, hogy én nem kívánok sárdobálást, tehát én semmi negatív kijelentést nem kívánok tenni sem a pártról, sem senkiről, amennyiben ők ezt nem teszik. Sajnos, mivel Keresztes képviselő úr nyilvánosan megrágalmaz (miután ez már máshol megjelent) , kénytelen vagyok reagálni.

(Megj.: Keresztes írásban ugyanazt küldte el, amit elsőként a Telexnek is elküldött, ahol Kóbor Facebook-bejegyzését idézték ma délelőtt, és Keresztes álláspontját is közölték. Az új, Kóbor József által a Szabad Pécsnek írt részt pedig azzal hagyjuk itt ezen a helyen, hogy a fenti, cikkünk eredeti szövegét nem változtatjuk meg  – A szerk.)

  • A másik, hogy én részletesen leírtam a levél végén, hogy mi volt a végső ok, ami miatt kiléptem a pártból. Nem, nem csak a pártvezetés politikája – amiről egyébként nagyjából megegyezik a véleményünk, nem véletlen, hogy Keresztes lemondott már korábban az elnökségi tagságáról is.

Az már nem titok, hogy a 2021 nyári belépésem a Péterffy-koalícióba konkrétan és egyértelműen Keresztes (mint “pártérdek”) kérésére történt. Péterffy Attila így erősítést kapott akkor meggyengült koalíciójához, másrészt Péterffy Attila közös fotókon Keresztessel támogatta őt az előválasztáson. Ez akkor egy win-win helyzet  lett, pedig akkor nem igazán örömmel mentem bele. Keresztes ugyan nem nyerte meg az előválasztást, de elmondhatta magáról, hogy “Pécset megnyerte”. Én utána a városvezetéssel közösen meg tudtam valósítani azt a zöldpolitikai koncepciót, amit már korábban kialakítottam, sőt a polgármester előtt már korábban is ott volt , de akkor még csak “tologatta”. A város az elsők között Európában léphetett bele a hivatalosan 2021-ben –ben induló EU ciklus projektjeibe, stb. most nem sorolom. Mindez tökéletesen megfelelt a város érdekeinek, céljainak, nemkevésbé az LMP önkormányzati programjának ill. saját 2019-es polgármesteri programomnak.

2023 nyarán mint ismert, lemondtam a zöldbiztosi pozícióról, és eldőlt egy döntéssel, hogy külön indulunk.  Minden híreszteléssel ellentétben soha nem volt szó arról, hogy megint én indulnék polgármesterjelöltként, ilyen szándékom nem volt,  a közösségünk azt várta, hogy Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő indul. Mellette szól ismertsége, lehetőségei, rátermettsége, mindez egyedülálló,  stb., azonkívül semmi vesztenivalója, hiszen legfeljebb visszamegy még két évre parlamenti képviselőnek. A koalícóból való kilépésem, illetve a lemondásom során azt kértem, hogy nyíltan álljunk ki, hirdessünk programot, Keresztes pedig legalább lebegtesse be a polgármesteri indulását. Ha már magunk verjük szét a saját zöldportfóliónkat (ami nyilván az LMP is volt), akkor legalább állítsunk fel valami alternatívát, legyen valami határozott mondás a város közvéleménye előtt, amelyik értetlenül fogadta a lemondásomat. 

De nem történik semmi. Keresztes nem jelenik meg a testületi üléseinken, ahol végre választ várunk tőle.   Eközben a zöld portfolió egy másik, “konkurrens” párthoz kerül. Rólam pedig Keresztes azt a rágalmat terjeszti már a területi szervezet előtt – és most nyilvánosan is terjeszti – hogy “én már szeptemberben megegyeztem Péterffyvel” . Nos, ez az, ami meg szerintem etikailag elfogadhatatlan: a közösségünk semmibevétele, a helyi politizálás még meglévő potenciáljainak szétverése. 

Nos, ezért léptem ki. 

Kóbor József”

KategóriákMETÁL