Március 8-áig, vagyis nőnapig nyitva tarthat a pécsi városi műjégpálya ebben a szezonban, ez legalábbis a cél. Azt követően azonban biztosan be kell majd zárni, hiszen továbbra sincs Pécsen fedett pálya, vagyis műjégcsarnok. Azt, hogy mikorra lehet, nehéz megjósolni, de legalább azt tudjuk, nagyjából mennyi pénzt kellene előteremteni a megvalósításra.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Engedélyes és érvényes építési engedély ma is van Pécsett a városi műjégpálya befedésére. Ha ez megvalósulna, akkor egy, a baranyai megyeszékhelyen eddig még nem látott, bár annál inkább áhított fejlesztés történhetne meg: Pécsnek is lenne műjégcsarnoka. Mindezt Török Ottótól, pécsi sportfejlesztésekért felelős polgármesteri biztostól tudtuk meg. Török valójában lobbista és tanácsadó, Péterffy Attilával és a pécsi városvezetéssel egyetértésben egyik kiemelt céljuk, hogy legyen fedett műjégpályája Pécsnek, ami amúgy már régi álom, és Török szerint tarthatatlan is, hogy ebben a régióban az ország más területeihez képest ebben lemaradás van. Szerinte nemcsak azért fájó ez, mert régióközpontról, egyetemi városról, megyeszékhelyről, a Dunántúl legnagyobb, 140 ezres városáról van szó, de egy olyan városról is, amely két olimpiai bajnokot – Burján Csabát és Knoch Viktort – adott az országnak a történelmi magyar téli olimpiai bajnoki címet megszerző férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaiként.

Szerinte ez is egy olyan érv, amelyet fel lehet hozni amellett, hogy miért kell, vagy kellene támogatnia a kormánynak is azt, hogy Pécsnek is legyen műjégcsarnoka. Az amúgy fővárosi MSZP-s politikus, de emellett a sportba, sportpolitikába abszolút beágyazottnak mondható Török Ottó szerint egyáltalán nem esélytelen, hogy a kormány, illetve jelen esetben a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium támogassa azt az egyedi kérelmüket, amely a pécsi műjégcsarnok építését célozza. Azért hozzájuk kell fordulni, egyedi igénnyel, mert a korábbi, kifejezetten jégcsarnokok építését célzó állami program – több hasonló, leállított állami beruházáshoz hasonlóan – jelenleg áll.

Török Ottó szerint az sem elképzelhetetlen, hogy tao-forrásból is sikerül összekalapozni a szükséges összeget a műjégpályát működtető  pécsi önkormányzati sportcégnek, a PSN Zrt.-nek, de mivel a műjégycsarnok építése a jelenlegi építőipari árakat figyelembe véve akár 2,5-3 milliárdos beruházás is lehet, nagyon fontos segítség lenne az állami támogatás, a minisztériumi igen a pécsi fejlesztésre. Ez persze a legjobb eshetőség, módosított és alacsonyabb műszaki tartalommal ennek az összegnek akár a harmadáért is lehet fedett műjégpálya Pécsett, de egyrészt azt a 800 milliós, egymilliárdos összeget is elő kell teremteni, másrészt éppen a fent említettek miatt a cél egy komoly műjégcsarnok megépítése lenne.

Török Ottó azt egyértelművé tette, hogy a helyszín nem változna, azaz racionális az a döntés lenne, és ők is így számolnak, hogy a jelenlegi városi műjégpálya helyén, annak  meglévő gépészeti alapjait is felhasználva, a jelenlegi méretű műjégpálya lenne befedve, és így a jövőben a városnak olimpia bajnoki címet adó short trackben is lehetne versenyeket szervezni Pécsen – jelenleg e tekintetben csak jégkorongra és műjégtáncra alkalmas a pécsi pálya, köszönhetően annak az új palánkrendszernek is, amelyet még az előző városvezetés idején alakítottak ki egy fejlesztéssel.

Török Ottó azt is mondta, hogy az, hogy Pécsett van igény a fedett jégpályára, és szeretik a téli sportot a helyiek, bizonyítja, hogy az előző szezonban, a 2 hónapos nyitvatartás alatt 43 ezer jegyet értékesítettek. Szerinte egyébként egy jó koncepcióval és kínálattal a fedett műjégpálya – megtámogatva a korcsolyasport és a jégkorong által hozott összegekkel – rentábilisan működtethető lenne, azzal együtt is, hogy nagyjából ötszörösére, akár hatszorosára is nőne a nyitvatartási idő.

Pécsett egyébként, ha tudják, március 8-áig, nőnapig biztosan nyitva tartják a műjégpályát. Jegyárat nem emeltek az előző szezonhoz képest, új, kedvező jegytípust azonban bevezettek.

Pécsen is lesz Jégpályák Éjszakája

Idén is lesz Jégpályák Éjszakája, méghozzá most szombaton, január 20-án. A hét éve indult, azóta évente megtartandó, sikeres és kedvelt eseményhez Pécs is csatlakozik. Pécsett szombaton 17 és 21 óra között tartják meg a Jégpályák Éjszakájához kapcsolódó rendezvényt. A programot különlegesnek mondták, de a belépő ára nem különbözik attól, mint amit bármely más napon meg kell váltani. Ahogyan országszerte másutt is, Pécsett is egyedi programokkal, játékokkal és meglepetésekkel készülnek. A Jégpályák Éjszakája mára a legnagyobb hazai télisport-rendezvény lett, amelyhez országszerte több, mint 30 helyszín csatlakozott.

Orfűn 10 centis jég kell

Már az elmúlt hétvégén is voltak sokan, akik nem Pécsett, a műjégpályán, vagy máshol elérhető jégen, például Kozármislenyben, a sportcsarnok és a labdarúgó pálya közelében lévő, a Pécs melletti város által működtetett korcsolyapályán, avagy Pécs belvárosában, az Árkád udvarán lévő jégen akartak siklani, hanem természetes vízen, így Orfű felé vették az irányt. Azt lehet mondani ugyanis, hogy a legtöbben talán az orfűi nagy tavat, a Pécsi tavat kedvelik a legjobban, de legalábbis a legtöbben egyszerre biztosan ott tudnak korcsolyázni, alkalmas időben. Olyankor akár több ezren is a jégen vannak. Most ennél szerencsére sokkal kevesebben voltak, ugyanis egyelőre, hiába volt hideg, a Pécsi tó jege nem volt alkalmas arra, hogy korcsolyázzanak, vagy legalábbis tömegek korcsolyázzanak rajta. Kajdy Zita, Orfű polgármester kérdésünkre azt mondta, hogy évek óta bevett gyakorlat, hogy mérik a tó jegét, három ponton fúrnak kis lyukat, és így állapítják meg, milyen vastag jég borítja a tavat. Az orfűiek döntése az, hogy amikor legalább 10 centiméter vastag a jég, akkor szokták bevenni a tó mellől a figyelmeztető, és a jégre lépést tiltó táblákat, és a Pécsi tó egy részén gyakorlatilag ezzel engedélyezni a korcsolyázást.

A táblák még kinn voltak, de nem büntettek

Most azonban még ezt a vastagságot nem érte el a jég, 6-8 centiméter vastag volt, így hétvégén is kint voltak a korcsolyázást, jégre lépést tiltó táblák. Ugyan ez alapján büntethették is volna a korcsolyázókat, de nem tették (ez is évek óta bevett gyakorlat), ugyanakkor az önkormányzat emberei a helyszínen voltak és figyelmeztették a veszélyre a korcsolyázókat, illetve ellenőrizték, hogy milyen tömegben érkeznek a jégre. Mivel a kritikus szintet nem érték el, így nem is volt szerencsére gond a korocsolyázásból. A napokban ráadásul valamelyest enyhült az idő, várhatóan csütörtökön kifejezetten enyhe idő lesz napközben, sőt még éjjel is olvadhat, így leghamarabb a jövő hétvége tűnik esélyesnek arra, legalábbis a most már látható kéthetes előrejelzés szerint, hogy ismét vastagodjon a Pécsi tó jege, és elérje azt a szintet, hogy már ne kelljen tiltani a korcsolyázást Orfűn.  

KategóriákMETÁL