A Szabad Pécs számolt be arról a hírről, hogy Máltára és Németországba, azon belül Münchenbe indulnak márciustól menetrend szerinti járatok Pécs-Pogányból egy máltai székhelyű légitársasággal kötött megállapodás értelmében. Ezen a héten, kedden délelőtt megérkezett az első járat, Máltáról, ami tovább is repült aztán Németországba. A Szabad Pécs Péterffy Attilát nemcsak a pogányi járatokról, hanem egy brüsszeli utazásról is kérdezte (video a cikkben).

A cikk a hirdetés után folytatódik



Máltáról, március 26-án, kedden délelőtt érkezett meg az újraindított nemzetközi menetrend szerinti légiközlekedés első járata a pogányi repülőtérre. A járatot, mint február elején megírtuk, egy máltai székhelyű légitársaság, a Universal Air üzemelteti, a pécsi és a pogányi önkormányzattal kötött együttműködésnek megfelelően. A gép Máltáról érkezett, mintegy 2,5 órás repülőút után.

Március 26-a immáron duplán történelmi nap a pécsi-baranyai légiközlekedés történelmében, mert 18 éve éppen ezen a napon indult útjára az Austrian Airlines Pécs-Bécs járata is. Amint azt Péterffy Attila a Szabad Pécs videointerjújában el is mondta, ez kifejezett igyekezet volt a repülőjárat beindításáért legtöbbet tévő ifj. Ruzsa Csaba külsős  gazdasági alpolgármester és az ügyért vele együtt dolgozó városházi csapat részéről.

Az első szelet előtt – Péterffy Attila vágta fel a menetrend szerinti járatok újraindítása miatt rendezett ünnepségre sütött „repülőgépes” tortát – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Mint írtuk is korábban, Pécsről Máltára és Münchenbe is lehet repülni innentől kezdve, sőt, ami a pécsi indulás mellett van, az az, hogy (egyelőre legalábbis) versenyképesek az árak, viszonylag rövid és zökkenőmentes a beszállás (a méretek és a hely adottságai miatt sokkal gördülékenyebb és gyorsabb, mint egy nagy repülőtéren), ingyenes parkolás áll azok rendelkezésére, akik az autójukat itt hagynák, de Pécsről (keddenként és péntekenként) ingyenes autóbuszjáratok is indulnak Pogányba a menetrend szerinti járatokhoz hangolva a repülőjeggyel rendelkezők és kísérőik számára, és persze ugyanígy, onnan az érkező utasok szintén buszra szállhatnak. A nyári időszakban pedig ún. charterjárat is indul, Korfura, amelyre amúgy korábban ugyancsak volt példa.

Péterffy Attilát azonban nemcsak erről kérdeztük a keddi, történelminek nevezhető járat fogadására rendezett sajtóeseményen, hanem arról is, ami nem sokkal korábban, ugyancsak egy repülőúthoz kötődik, de az már egy Budapest és Brüsszel közti járathoz. Péterffy Attila ugyanis a közelmúltban Brüsszelben járt, képviselve Pécset, és átvéve egy nemzetközi díjat, az Európai Unió kitüntető címét, amelyet az Éghajlatsemleges és Intelligens Városokká választott európai városoknak (és néhány EU-n kívüli városnak) adományoznak.

Pécs azért kerülhetett be ebbe a zöld elit körbe, mert már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a fenntartható fejlődésért és Pécs “zöldítéséért”, és nagyon komoly vállalásokat is tett, szerződésbe foglalva, számos partnert bevonva, többek közt a Pécsi Tudományegyetemet, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, helyi vállalkozásokat és civileket. Péterffy Attila azt mondta, hogy Pécs vállalta, hogy 2030-ra eléri a teljes karbonsemlegességet, ami nagyon komoly, erőt próbáló vállalás.

KategóriákMETÁL