Beszéltünk Lengyel Róberttel, Siófok polgármesterével, mert kiderült: Siófokról ki sem kérte a rendőrség az Elios-ügy iratait. Ismert: már nem nyomoznak.

Interjút adott a Szabad Pécsnek Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. Azt követően kértük azt, hogy üljünk le és beszéljünk a két korábbi siófoki közvilágítás-korszerűsítési programról, hogy kiderült, Siófokról nem is vitte el a rendőrség a Tiborcz-/Elios-ügy iratait. Ahogyan egyébként Hódmezővásárhelyről sem vitték el. Ismert hír, hogy a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette a magyar rendőrség, hiába mondta azt az EU csalás elleni hivatala, hogy az ő vizsgálatuk szerint csalássorozat történt. Amúgy, nem is biztos, hogy annyira jó üzlet volt ez az önkormányzatoknak, a Szabad Pécs legalábbis talált sokkal jobbnak tűnőt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Elios, Sistrade, Ész-Ker? Siófokon is ugyanazok a, Tiborcz István-közeli cégek tűntek fel a két korábbi, azaz a 2012-es, illetve a 2014-15-ös közvilágítás-korszerűsítési beruházás körül, amelyek több tucat más magyarországi városban is feltűntek. S bár az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szerint bűnszövetségben elkövetett csalássorozat történhetett, a magyar nyomozó hatóság a minap ?bűncselekmény hiányában? zárta le a nyomozást. Ráadásul úgy, hogy az OLAF szerint is érintett Siófokot nem keresték meg az eljárás során.

Siófokon (már) nincs titkolni való

Dr. Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere elzáratta a két siófoki közvilágítás-korszerűsítési beruházás dokumentumait.

Akkor tette ezt meg, amikor az OLAF megkereste a várost ebben az ügyben, illetve a magyar hatóság nyomozást rendelt el.

?Arra vártam, hogy megkeresnek és akkor ezeket a dokumentumokat a rendelkezésükre bocsátom; meglepetéssel olvastam, hogy időközben a nyomozást a rendőrség lezárta, úgy, hogy ezekre a papírokra nem voltak kíváncsiak? – mondta a Szabad Pécsnek a siófoki városvezető.

Idén év elején, amikor egy ellenzéki árnyék-vizsgálóbizottság alakult az Elios-ügy kivizsgálására, nekik is rendelkezésükre bocsátotta a dokumentumokat – a megfelelő titoktartási kötelezettség vállalása mellett, mesélte Lengyel Róbert. És azt az összefoglalót is, amelyet ő maga készített el a teljes dokumentumanyag alapján. Az ellenzéki vizsgálóbizottság ülésére a grémium elnökének meghívására, az érintett polgármesterek közül csak ő ment el a Parlamentbe. 

?Tudom, hogy több kollégám ki sem adta nekik ezeket a dokumentumokat. Nekünk azonban nincs titkolni valónk.?

Felbukkan a Sistrade, a pécsi Hamar Endre cége

A Szabad Pécs arra volt kíváncsi, mit találhatott volna a nyomozóhatóság a siófoki iratokban? Információinkat nyilvánosan fellelhető dokumentumokra és az ellenzéki árnyék-vizsgálóbizottság 2018. március 21-i ülésén elhangzottakra alapoztuk.

Siófokon 2012-ben végzett lámpacseréket az Orbán-vőhöz, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios jogelődje, az E-OS Zrt. Majd egy újabb hasonló pályázatra számítva még az év végén energetikai tanulmányt, 2013 elején pedig tendertervet készíttetett az önkormányzat. Ezeknek a nyertese a Goodwill Consulting Kft., illetve a Sistrade Kft. lettek.

Siófok esetében tehát itt tűnik fel először a Sistrade Kft., amelyről az Index azt írta idén tavasszal, az OLAF vizsgálati jelentése kapcsán, hogy: 

?A pályázatoknál pedig ugyanaz történt, és ez azt mutatja az OLAF szerint, hogy a csalás mögötti főszervező nem a pályázatok kedvezményezettjei – az önkormányzatok – voltak, hanem a tanácsadók és a mögöttük álló emberek. E cégek és személyek között pedig első helyen Hamar Endre kapcsolataival foglalkozik a jelentés. Hamar a Sistrade nevű tanácsadó cégén keresztül intézte a pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is?. Ez súlyos összeférhetetlenség a közbeszerzési szabályok szerint: egy tender előkészítője nem lehet érdekelt a pályázaton induló/nyertes cégben. Márpedig a vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23-ban működött közre?.  

És megint a Sistrade…

Hosszas csend (2013 januárjához képest másfél év) után a siófoki önkormányzat 2014. június-július hónapban újabb energetikai tanulmány készítésére tesz közzé felhívást. A feladattal végül a Sistrade Kft.-t bízta meg a Balaton-parti város, kevéssel ötmillió forint alatti árért. Augusztusban a Sistrade új közvilágítási pályázat kiírásáról tájékoztatta a várost, amely a következő hónapban valóban napvilágot is látott. A pályázatok elkészítésére igen rövid határidőt szabtak, október 2-7. közöttit. Megjegyzendő: abban az évben, mint ismert, október 12-én önkormányzati választásokat tartottak?

Kizárják az olcsóbbikat

A választásokat követően az egyetlen pályázó, a sajtóban ugyancsak Tiborcz-közelinek emlegetett Ész-ker Kft. nyerte el a siófoki beruházás közbeszerzési tanácsadói/lebonyolítói feladatait. De még a pályázati felhívás közzététele előtt (!) két héttel a siófoki önkormányzat egy illetékes szakembere ?sürgős? jelzéssel megküldte az Ész-Kernek a közvilágítási pályázat műszaki tartalmát.

Majd nyert az Ész-Ker, amely az Elios-sal együtt szintén pályázó Mezei-Vill Kft.-t arra hivatkozva záratta ki a közvilágítás-korszerűsítési tenderből, hogy ?aránytalanul olcsó¨ ajánlatot adott – 100 millió forinttal olcsóbbat az Eliosnál, ami egy 426 millió forintos beruházás esetében valóban nem kevés.

A siófoki önkormányzat Közbeszerzési Döntéshozó Testületének ülésén Völgyi Lajos képviselő (MSZP) vetette fel kérdésként, hogy a túl olcsó árajánlat érvénytelenség okként megállja-e a helyét. Végül egyhangú döntést hoztak.

Titkos a nyomozásmegszüntető határozat

 ?2014. októberi megválasztásom után a fideszes többségű képviselő-testület azonnal megvont tőlem számos olyan jogkört, melyek elődömnek megvoltak? – válaszolta Lengyel Róbert arra a kérdésünkre, hogy mennyi rálátása volt a megválasztása előtt indított és utána befejezett második közvilágítási projektre.

?A közbeszerzési eljárásokban valóban csak formális, végső aláírói szerepem van, külsős tanácsadó cégek, illetve a polgármesteri hivatal illetékes szakemberei (akik közül 2014. októbere után több is távozott a városházáról) végzik az előkészítést, a döntést pedig a képviselőkből álló ötfős Közbeszerzési Döntéshozó Testület hozza?.

A siófoki polgármester elárulta: maga is csak a Parlamentben, az ellenzéki vizsgálóbizottság márciusi ülésén szembesült azzal, hogy a siófoki projektek szereplői is csaknem ugyanazok voltak, és a tender is teljesen hasonlóan bonyolódott, mint számos más városban. ?Ezek és a nyilván nem véletlenül rövid pályázati határidők azonban legfeljebb gyanújelek lehetnek, ám a váratlanul titkosnak minősített nyomozásmegszüntető határozat indoklására azért nagyon kíváncsi volnék??

Kicseréltették a gyengén világító lámpákat

Lengyel Róberttől tudjuk azt is: miután az Elios végzett a lámpacserékkel 2015-ben, a városháza szakemberei előbb végigjárták a várost, és ahol nem találták megfelelőnek a fényerőt, kicseréltették a lámpatesteket az Elios-szal és csak utána vették át a beruházást.

Hódmezővásárhelyt sem keresték

A Népszava írta meg azt, hogy az OLAF-jelentés szerint ugyan a ?mintaprojekt? a hódmezővásárhelyi volt, annak alapján bonyolódott a többi is, a nyomozást feltűnő gyorsasággal lezáró rendőrség Hódmezővásárhelyt sem kereste meg – azokra a dokumentumokra sem voltak kíváncsiak?

(Kiemelt fotó forrása: Facebook.com)

Címkék:
KategóriákMETÁL