Mindkét szabálysértési ügyben megszüntette az eljárást Gyulai István ellen a Pécsi Járásbíróság Szabálysértési Bírósága.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A végzés azonban nem jogerős, mert a rendőrség fellebbezett ellene. Hogy mire hivatkozik fellebbezésében a nyomozóhatóság, nem tudjuk, mert arról most nem nyilatkoztak, írásban közlik majd végül. A végzést meghozó bírósági titkár (megj.: nem ugyanaz a személy tárgyalta Gyulai István ügyét, mint aki három hete is megszüntető végzést hozott) az indoklásában többek között azt mondta, nem volt megállapítható a szabálysértés, mert nem minden ponton egyértelmű az új, módosított jogszabály, és ebben a konkrét ügyben voltak emiatt a bíróságnak a ténymegállapításra vonatkozó aggályai, így nem is hozhatott elmarasztaló végzést.

A két szabálysértési ügy közül az egyik a köztisztasági szabályok megsértése miatt indult. Azzal gyanúsították Gyulai Istvánt, hogy egy játszótéri padon fekdüdt és a padot és környezetét összezsennyezte. A férfi elismerte, hogy ott fekdüt, a szennyezést azonban nem, és az a bíróság szerint sem volt egyértelműen megállapítható.

Kiderült: a rendőrség amiatt vonult ki, mert állampolgári bejelentést kapott. És mivel 90 napon belül már háromszor, illetve négyszer figyelmeztették Gyulait, azonnal bevitték az utcán való életvitelszerű tartózkodás gyanúja miatt is. A bíróság is úgy látta azonban, ahogyan Gyulai István ingyen dolgozó megbízott pécsi ügyvédje, dr. Kiss Gábor Mihály, hogy az előző három,  illetve négy figyelmeztetés nemn számít, hiszen azokról szólt a korábbi, felmentő, eljárást megszüntető végzés is. Így az ügyvéd szerint egyértelmű, hogy újra kell indulnia a figyelmeztetéseknek, akkor is, ha nem telt el időközben 90 napnál több. A bírósági titkár úgy látta, hogy ez nem egyértelmű az új, módosított jogszabályban. Éppen ezért ebben a pontban is megszüntette az eljárást. Gyulai István őrizetét megszüntette, szabadlábon várhatja a következő tárgyalást.

KategóriákMETÁL